hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'da bir kent daha Rusya yolunda

    Ukraynada bir kent daha Rusya yolunda
    expand

    Ukrayna'da Donetsk'in ardından bir kent daha Kiev yönetimiyle ipleri koparmaya hazırlanıyor. Bağımsızlığını ilan eden Harkov, Rusya'ya bağlanmak için referandum talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'nın doğusundaki iki kent, Donetsk ve Harkov'da Rusya yanlıları, kendi cumhuriyetlerini ilan etti ve Kiev yönetiminden ayrılmak için referandum istedi.

    Pazar gününden bu yana Donetsk'teki hükümet binasını işgal altında tutan Rus yanlıları, Ukrayna'dan ayrılmak için 11 Mayıs'ta referandum çağrısı yaptı.

    Kentte valilik ve iç istihbarat binalarını ele geçiren Rus yanlıları, Ukrayna güvenlik güçlerini yasa dışı olarak niteledi ve olası bir saldıraya karşı Rusya'dan asker talebinde bulundu.

    Eski Ukrayna Başbakanı ve yeni Cumhurbaşkanı adayı Yulia Timoşenko da bölgedeydi, mevcut krizin barışçıl yöntemlerle çözülebileceğini ifade etti.

    Ülkenin bir başka doğu kenti Harkov'dan da bağımsızlık talebi geldi.

    Göstericiler valilik binasını ele geçirdi, Harkov Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan etti, eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in bunu onaylamasını istedi.

    Ülkenin doğusundaki Lugansk'ta da Rus yanlıları sokaklardaydı. Kimliği belirsiz kişilerin güvenlik binasını ele geçirerek cephanelikteki silahları aldığı belirtildi.

    Harkiv'de ise göstericilerin hükümet binasını ele geçirdiği ancak güvenlik güçlerince dışarı çıkartıldıkları bildirildi.

    Geçici Cumhurbaşkanı Turçinov, Rusya sınırındaki askeri tedbirlerin artırıldığını belirtti, Moskova'nın Kırım'da yapılanın aynısının ülkenin doğusunda da gerçekleştirmek istediğini vurguladı.

    Turçinov, Rusya'nın 25 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine engel olmayı amaçladığını savundu.

    Başbakan Yatsenyuk da, doğuda yaşanan olayların Rusya'nın Ukrayna'yı bölme ve bölgeye asker sokma planının bir parçası olduğunu öne sürdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow