hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'nın doğusunda mültecileri taşıyan konvoya saldırı

    Ukraynanın doğusunda mültecileri taşıyan konvoya saldırı
    expand

    Ukrayna'nın doğusunda aylardır süren gerilim bir türlü durmuyor. Luhanks'tan kaçan mültecileri taşıyan bir araç konvoyu füze ve havan mermilerinin hedefi oldu. Saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırı, Luhanks kentinin Novosvitlivka köyü yakınlarında meydana geldi.

    Mültecileri taşıyan konvoya yapılan saldırının ise, kim tarafından gerçekleştirildiği henüz net değil. Ukrayna askeri sözcüsü ise yaptığı açıklamada, ayrılıkçıların, konvoya havan ve Grad füzeleri ile ateç açtığını belirtti.

    İddiaya ayrılıkçılar tarafından yalanlama geldi. "Saldırının gerçekleştiği yolu uçaklarla ve füzelerle bombalayan Ukrayna'nın kendisi" ifadesi kullanıldı.

    Rus yapımı Grad füzelerini iki tarafda kullanıyor.

    Saldırıya ABD'den kınama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf Günlük basın toplantısında konuştu, iki tarafıda sivillerin hayatını koruma konusunda uyardı.

    Harf, saldırının kim tarafından yapıldığı konusunda henüz bir teyit almadıklarını belirtti.

    Rusya'dan yardım konvoyu açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Rusya'dan da Ukrayna'nın doğusuna ulaştırmaya çalıştığı insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılmasında yaşanan sorunlara ilişkin açıklama geldi. Rusya'nın gönderdiği malzemeleri taşıyan ve 12 Ağustos'ta yola çıkan 280 TIR'dan oluşan konvoy, Kiev yönetiminin, ayrılıkçılara silah ve mühimmat gönderildiği iddiasıyla yardım malzemelerinin Ukrayna'ya alınmayacağına ilişkin açıklamaları üzerine sınıra yakın bir yerde bekletilmeye başlamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer ile telefonda görüştüğü ve Rusya'nın Ukrayna ordusunun terörle mücadele operasyonu yaptığı bölgeye gönderdiği insani yardım konvoyu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdiği belirtildi. Terörle mücadele operasyonlarının devam ettiği bölgelerde su, elektrik ve alt yapı başta olmak üzere insani durumun giderek kötüleştiğine işaret eden Lavrov, "Rus yardımının acilen ulaştırılması, daha önce hiç bu kadar önem taşımamıştı" dedi.

    Ukrayna'yı konvoyun güvenliği konusunda garanti vermediği için eleştiren Lavrov, "Bu gecikmenin amacının, Kiev ya da başka bir gücün insani yardım hareketini baltalama girişimi olmadığını umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

    Görüşmede Lavrov ve Maurer, Rus insani yardım TIR'larının Ukrayna'ya ulaştırılması konusundaki sorunların çözülmesi için gerekli adımların hızla atılması kararı aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow