hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ülkelerine dönüp terör eylemi gerçekleştirecekler"

    Ülkelerine dönüp terör eylemi gerçekleştirecekler
    expand

    Suriye'ye giden ancak çatışmalara katılmasına izin verilmeyen İngiliz kadınların bir terör saldırısı düzenlemek amacıyla ülkesine dönebileceği konusunda uzmanlardan uyarı geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞİD'e 550 civarında Batılı kadının katıldığı biliniyor, ancak katı dini kurallara göre işleyen örgüt, kadınların çatışmalara ve şiddet eylemlerine katılmasına izin vermiyor. Ancak araştırmacılar, bazı kadınların saldırı eylemlerinde yer almak konusunda kararlı olduklarını ve İngiltere'ye ve diğer Batılı ülkelere döndüklerinde terör eylemi gerçekleştirebilecekleri uyarısında bulunuyor.

    Londra merkezli Stratejik Diyalog Enstitüsü'nün yayımladığı bir araştırmada, bölgeye giden bu durumda pek çok kadının bulunduğu belirtiliyor. Araştırmacılar sosyal medya mesajlarını incelediklerinde, İngiliz kadınlarının IŞİD'in rehineleri öldürmesine ve uyguladığı zulüme ilişkin şok edici mesajlarıyla karşılaştıklarını belirtti.

    IŞİD'e katılan bu İngiliz kadınlardan birinin paylaştığı sosyal medyada Amerikalı gazeteci Peter Kassig'in başının kesilmesini izlediğini yazdığı ve bunu "yürek sızlatan, müthiş" diye tanımladığı belirtildi. Araştırmada yer verilen bir diğer mesajda ise, "Aynı anda pek çok kafa uçuruluyor. Allahu ekber. Bu video güzel" deniliyor.

    Araştırmacılar, kadınların çatışma ortamında değişen rollerine ilişkin ipuçlarını da inceledi. Umm Ubaydah adlı kadın mücahidin sosyal medyada savaşa katılıp katılamayacağını araştırdığı, bir başka İngiliz kadın Umm Khattab'ın ise silah seslerini duyduktan sonra kemerine nasıl patlayıcı yerleştirdiğini yazdığı yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SOSYAL MEDYADA AKTİFLER

    IŞİD militanlarıyla evlenen kadınlar sosyal medyayı da oldukça aktif olarak kullanıyor. Örnek olarak Umm Ubaydah isimli bir kadın sosyal medya hesabından savaşmak istediğini yazarken Umm Khattab isimli başka bir kadın ise çatışma seslerini duyduğuna nasıl intihar yeleği giydiğini yazıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow