hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Af Örgütü'nden Zergele Köyü açıklaması

    Uluslararası Af Örgütünden Zergele Köyü açıklaması
    expand

    Uluslararası Af Örgütü, TSK'nın PKK'yı hedef alan hava saldırıları sırasında 1 Ağustos'ta bombalanan ve 8 kişinin öldüğü Irak Kürdistan Bölgesindeki Zergele Köyü'nde incelemede bulundu. Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, saldırıda ölen ve yaralananların hiçbirinin PKK ile ilişkisi olmadığı kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TSK'nın PKK kamplarına yönelik olduğu açıklanan hava saldırıları sırasında bombaladığı ve 8 kişinin öldürüldüğü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarındaki Zergele Köyü'nde Uluslararası Af Örgütü de incelemede bulundu. Uluslararası Af Örgütü'nden bu incelemelere ilişkin yapılan açıklamada, bölge sakinlerinin PKK ile ilişkilerinin bulunmadığı ifade edildi.

    Af Örgütünün hava saldırılarından 3 gün sonra Zergele Köyünü ziyaret ettiği ifade edilen açıklamada, saldırıda ölen ve yaralananların hiçbirinin PKK ile ilişkisi olmadığını ortaya koyan deliller elde ettikleri vurgulandı. Bölgeyi ziyaret eden Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Lama Fakih, hava saldırısının gerçekleştiği çevrede belirgin bir askeri hedef olmadığını ifade ederek, "Türk hükümeti bölgedeki köy sakinlerinin hayatını açık bir şekilde görmezden gelmiştir. Köy sakinlerinin görebileceği zararı en aza indirmek için gerekli tedbirleri almamış, siviller ile PKK savaşçıları arasında ayrım yapmamıştır. Bu saldırılar soruşturulmalı, Türk yetkililer bu saldırıların hesap verilebilirliği sağlamalı ve bu yapılan yanlışı telafi etmeli" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş'tan Bahçeli ve Arınç'a çok sert yanıt!

    Zergele Köyü'nde görüştükleri görgü tanıklarının ifadelerini de paylaşan Uluslararası Af Örgütü, öldürülenler arasında PKK'lı bulunmadığını, üstelik ölenler arasında peşmergeler, belediye başkanı ile iki belediye işçisinin de bulunduğunu paylaştı. Saldırı anında olay yerinde olan ve kısa bir süre sonra köye varan görgü tanıklarının anlatımlarına da yer verilen açıklamada, mağdurların sivil kıyafet giydiği ve olay mahallinde silah görmedikleri belirtildi. Köyde yaşayan ve mevzi alan PKK'lı bulunmadığı dile getirilen açıklamada inceledikleri 10 fotoğraf ve bir video kaydının da tanık anlatımlarıyla örtüştüğü kaydedildi. Af Örgütü, Zergele Köyü'nde hiçbir kontrol noktası, polis karakolu veya sabit askeri mevzi bulamadıklarını da açıkladı.

    HDP, Zergele operasyonunun araştırılmasını istedi

    PKK'nın bir sözcüsü ile de görüştükleri ifade edilen Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, örgüt mensuplarının, bölge sakinleriyle bir araya gelmedikleri ve 5 kilometreden daha az yaklaşmadıklarını söyledikleri paylaşıldı.

    HDP'nin Zergele Köyü raporu açıklandı

    Genelkurmay Başkanlığı'nın Zergele Köyü'nün PKK kampı olduğunu iddia ettiği açıklaması hatırlatılan açıklamada, Türk hükümetinin, Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile ortak bir soruşturma başlatılmasını planladığı da ifade edildi. Açıklamada Türk hükümeti, hava saldırıları için bağımsız, tarafsız ve etkili bir soruşturma yapmaya ve bu soruşturmanın bulgularını kamuoyuyla paylaşmaya çağrıldı. Uluslararası Af Örgütü ayrıca, örgütle ilişkisi olmayan bölge sakinlerinin öldürülmesinin, insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna göre yasadışı olduğunu da vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow