hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yanukoviç Rusya'da ortaya çıktı: "Devlet Başkanı hala benim"

    Yanukoviç Rusyada ortaya çıktı: Devlet Başkanı hala benim
    expand

    Ukrayna'da devlet başkanlığından azledilen ve yaklaşık bir haftadır nerede olduğu bilinmeyen Viktor Yanukoviç, Rusya'nın Rostov şehrinde düzenlediği basın toplantısıyla ortaya çıktı. "Devlet Başkanı hala benim" diyen Yanukoviç, Ukrayna halkından yaşananlar için özür diledi, olayların önüne geçmek için gücünün yetmediğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanukoviç bugün Rostovna Donu'da bulunan "Ametist" salonunda basın toplantısı düzenledi.

    Yerel saat ile saat 17.00'da başlayan toplantıya sadece davetli basın mensupları katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı basın toplantısında konuşan Yanukoviç Ukrayna'nın geleceği için savaşmaya devam edeceğini açıkladı.

    Yanukoviç, "Ukrayna'nın geleceği için, insanları korkutarak ve terörle ülkeyi ele geçirmeye çalışanlara karşı savaşmaya devam edeceğimi açıklamanın zamanı geldi. Beni kimse kaçırmadı. Ben Ukrayna'yı benim ve yakınlarımın can güvenliği tehlikede olduğu için terk ettim " açıklamasını yaptı.

    "Devlet Başkanı hala benim"

    Ukrayna halkından yaşananlar için özür dileyen Yanukoviç, olayların önüne geçmek için gücünün yetmediğini bildirdi.

    Öte yandan, Ukrayna'nın devlet başkanının kendisi olduğunu söyleyen Yanukoviç, hükümet yetkilileri, muhalefetler ve Avrupa Birliği yetkililerinin ülkede yaşanan çatışmaları araştırmaları gerektiğini belirtti. Yanukoviç açıklamalarında, İçişleri Bakanlığı'na ruhsatsız silahların hemen teslim edilmesini ve idari binaların hemen boşaltılması gerektiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanukoviç, "Eli silahlı kişiler sokakları hemen boşaltmak zorundalar. Ukrayna halkının normal hayatına geri dönmesi gerek" dedi.

    "Kırım'ın Ukrayna'nın bünyesi altında kalması gerekir"

    Yanukoviç, “Ukrayna'nın Devlet Başkanı olarak, Kırım'ın Ukrayna'nın bünyesi altında kalması gerektiğini söylemek istiyorum. Kırım'da yaşananlar Kiev'deki olayların etkisi altında meydana geldi. İnsanların kendi kendilerini yönetmek istemelerini, kendilerini, evlerini ve topraklarını korumak istemelerini anlıyorum. Ancak Kırımlılardan bölgede kan dökülmesine izin vermemelerini rica ediyorum" diye konuştu.

    Yanukoviç, Rusya Federasyonu devlet Başkanı Vlademir Putin ile görüşüp görüşmediği konusunda ise şunları söyledi:

    "Vladimir Putin ile görüşmedim. Rusya'ya geldiğimde kendisiyle sadece telefonda görüştüm. Putin'in fırsatı olunca toplantı yapma kararı aldık"

    "Benim ve ailemin güvenliği sağlanınca döneceğim"

    Viktor Yanukoviç, "Ukrayna'ya benim ve ailemin güvenliği garanti altına alınınca döneceğim. Tekrar altını çizmek istiyorum, gerekli şartlar oluşur oluşmaz ve elime fırsat geçer geçmez Ukrayna'ya geri döneceğim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    25 Mayıs'ta yapılacak seçimlere yasalara aykırı olduğunu düşündüğü için katılmayacağını da belirten Yanukoviç şöyle devam etti:

    "Rusya, her zaman Ukrayna'nın stratejik ortağı oldu ve olmaya da devam edecek. Aramızdaki anlaşmalar çerçevesinde Rusya, tepki gösterme hakkına sahip ve ben tepki göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Putin'in karakterini bildiğim için, kendisinin bu zamana kadar sessizliğini korumuş olmasından bir hayli şaşkınım. "

    "Ben hiçbir zaman polise vur emri vermedim"

    Yanukoviç, "Ben hiçbir zaman polise vur emri vermedim. Bildiğiniz gibi, polisler son ana kadar silahsızdı. Ne zaman ki, polislerin can güvenliği tehlikeye girdi, onlara ateş edilmeye başlandı, işte o zaman polisler silahlandı" ifadesini kullandı.

    Yanukoviç şöyle devam etti:

    "Ben bir zaman sonra bütün gerçeklerin ortaya çıkacağından eminim. Gerçekleri herkes öğrenecek. Maalesef, şu anda çok kötü bir piyes sahneleniyor ve ben bu oyunun senaryosunun Ukrayna'da yazılmadığını düşünüyorum. Her şeyin barışla sonuçlanması ve kan dökülmemesi için ben ve benim takımımdan çok ilgilenen kimse olamaz. Bana bu konuda katılacağınızı düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'nın en büyük ortağı olan Rusya olaylara ilgisiz kalamaz, ülkemizde yaşananları kenardan izleyemez. Rusya, Ukrayna'da bugün yaşanan kaosu ve terörü sonlandırmak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır."

    Genelkurmay Başkanı görevden alındı

    Öte yandan Ukrayna'da geçici yönetim Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı.

    Timoşenko aday olacak

    Ukrayna eski Başbakanı Yulia Timoşenko'nun 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağı bildirildi. "Reform İçin Ukrayna Demokratik İttifakı" lideri Vitaliy Kliçko, basına yaptığı açıklamada, son olarak Yulia Timoşenko ile yaptığı görüşmede, Timoşenko'nun kendisine devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayı planladığını dile getirdiğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow