hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemen karıştı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kuşatıldı

    Yemen karıştı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kuşatıldı
    expand

    Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi El Kaide militanlarını silahlandırmakla suçlayan Şii Ensarullah Hareketi militanları Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i kaçırdı ve sarayı kuşattı. Şii militanlar ile saray muhafızları arasındaki çatışma, çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasının ardından varılan ateşkesle son buldu. Cumhurbaşkanı Hadi'nin, aralarında Husilerin de bulunduğu danışmanlarla son gelişmeleri görüştü. Bu toplantının çıkışında Başbakan ve Husi danışmanın konvoyuna silahlı saldırı gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler), Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi Marib kentindeki El-Kaide militanlarını silahlandırdırmakla suçlayarak, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i kaçırdı. Husiler daha sonra da başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşattı. Husiler ile saray muhafızları arasında çatışmalar çıktı.

    Ordu da saray etrafına konuşlandı

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Sebi'n Meydanı civarında, saray muhafızlarıyla Husi militanları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle asker de tank ve ağır silahlarla sarayın etrafına konuşlandı; muhafızlar ise saraya giden bütün yolları kapattı. Çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

    Charlie Hebdo saldırısını Yemen El Kaidesi üstlendi

    Charlie Hebdo saldırganları Yemen El Kaidesinden

    Çok sayıda ölü ve yaralı var

    AA muhabirine konuşan Sağlık Bakanlığı kaynakları, çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğunu, ambulansların çatışmaların yaşandığı bazı bölgelere giremediğini belirtti. Çatışmaların devam ettiği sırada bazı mahallelerden patlama sesleri duyuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Saray muhafızları rastgele evleri bombalıyor"

    Öte yandan, Ensarullah Hareketi'ne bağlı el-Mesire kanalı, saray muhafızlarının Beyt Mayad bölgesindeki evleri ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın olan en-Nehdin bölgesindeki evleri rastgele bombaladığını bildirdi.

    Yemen'de polis akademisine saldırı: 35 ölü

    "Cumhurbaşkanı El Kaide'yi silahlandırıyor"

    Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam, Yemen Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in kaçırılmasının ardından sosyal medya üzerinden Hadi'ye yönelik suçlamalarda bulunarak, "Cumhurbaşkanı Hadi, Marib'de El-Kaide'yi silahlandırmaya, finanse etmeye ve techiz etmeye çalışarak yeni bir güvenlik krizine sebebiyet veriyor. Bunu yaparken de bu durumdan sadece Husilerin değil tüm vatan topraklarının zarar görecek olmasını umursamıyor" ifadelerini kullandı.

    Abdusselam, Hadi'yi "El-Kaide'ye ve onun pek çok bölgedeki militanlarına devasa paralar akıtmak, Taiz'de sorun çıkması için uğraşmak ve kendi halkına karşı uluslararası kararlar alınmasını isteyerek dışarıya ülkenin ekonomik ve güvenlik durumuyla ilgili olumsuz intiba vermekle" suçladı.

    Çatışmalar nedeniyle başkentteki üniversitelerde öğretime ara verildi.

    Ateşkes ilan edildi

    Saatler sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı muhafızlarıyla Husi militanlar arasında yaşanan çatışmalar varılan ateşkes doğrultusunda durdu. Ateşkesi Yemen devlet televizyonu, cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberle duyurdu. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, aralarında Husilerin de bulunduğu danışmanlarla son gelişmeleri görüşeceği" belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enformasyon Bakanı Nadiye es-Sekkaf da sosyal paylaşım sitesi Ttwitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ateşkes sağlandığını" doğrulayarak, Cumhurbaşkanı Hadi ve müsteşarlarının kısa süre sonra bir araya gelip, çözüm yollarını konuşacaklarını belirtti.

    Öte yandan yapılan söz konusu açıklamalar rağmen bölgeden hafif aralıklarla çatışma sesleri duyuluyor.

    "Cumhurbaşkanı sarayda değildi"

    Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, erken saatlerde başlayan çatışmalar esnasında Cumhurbaşkanı Hadi sarayda bulunmuyordu.

    Hâkimden "siyah beyaz" karar

    Başbakanın konvoyuna ateş açıldı

    Durumun saat saat değiştiği ülkede Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ın konvoyuna Husi Ensarullah militanlarınca silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı, Başbakanın, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve danışmanı Salih es-Sammad ile yaptıkları toplantıdan çıktıktan sonra gerçekleşti. Saldırıyı Yemen Enformasyon Bakanı Nadiye es-Sekkaf sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Konvoyuna ateş açılan Başbakan ve beraberindekiler saldırıda zarar görmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Husi lidere de ateş açıldı

    Sekkaf, Husilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Danışmanı Sammad ve Ensarullah Örgütü lideri Abdulmelik el-Husi'nin Temsilcisi Mehdi el-Meşşat'ın içerisinde bulunduğu konvoya da başka bir silahlı saldırı düzenlendiğini ifade etti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı vurgulandı.

    Militanlar resmi ajansı ve devlet televizyonunu ele geçirdi

    Yemen resmi haber ajansı SABA ve resmi televizyonun Husi militanları tarafından ele geçirildiğini ifade eden Sekkaf, isteyenlerin haberleri ve devletin açıklamalarını Aden televizyonundan takip etmesini, kendisinin de Twitter adresinden bilgi vereceğini kaydetti.

    Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı muhafızlarıyla Husi militanlar arasında sabahın erken saatlerinde çatışmalar çıkmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dağ keçisinin derisini yüzerken yakalandılar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow