hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yolcu uçağı füzeyle düşürüldü! 295 ölü

    Yolcu uçağı füzeyle düşürüldü 295 ölü
    expand

    Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı Rusya-Ukrayna sınırında füzeyle düşürüldü. Uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat bulunuyordu. Uçağın, füze ile düşürüldüğü açıklanırken, Ukrayna Rus ayrılıkçıların uçağı düşürdüğünü iddia etti. Bu açıklamanın ardından Rus ayrılıkçılar da Ukrayna ordusunu suçlayarak uçağı, onların düşürdüğünü ileri sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus Interfax haber ajansı, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna'da vurularak düşürüldüğünü duyurdu. Rusya sınırı yakınlarında düşen uçakta bulunan 280 yolcu ve 15 kişilik mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği açıklandı. Bazı kaynaklar ölü sayısının 300'den fazla olarak açıkladı.

    Malezya uçağı düştükten hemen sonra bu konuşmayı yapmışlar

    Dün de bölgede SU-25 tipi bir savaş uçağı düşürülmüştü. Bugünkü kazanın nasıl gerçekleştiği ise şimdilik bilinmiyor.

    Konuyla ilgili Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada uçağın karadan atılan füzeyle vurulduğu kaydedildi. Bir diğer iddiaya göre ise uçak, Rus ayrılıkçılar tarafından düşürüldü. Interfax ajansı, uçağın 10 bin metrede vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise uçağı Ukrayna Havakuvvetleri'nin düşürdüğünü öne sürdü. Boeing tipi uçağın Amsterdam'dan Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a uçmakta olduğu kaydediliyor.

    UYARI: 18+! - KORKUNÇ OLAYIN ARDINDAN ENKAZDAN İLK FOTOĞRAFLAR

    Obama'dan Putin'e telefon
    Malazya uçağında 23 ABD vatandaşının da olduğu belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama da konuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla aradı. Bu Malezya Havayolları'nın yıl içinde yaşadığı ikinci olay. 8 Mart'ta Kuala Lumpur - Pekin seferini yapan boeing tipi uçak içindeki 239 kişiyle kaybolmuştu. O tarihten bu yana uçaktan tek bir iz bile bulunamadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malezya: Soruşturma başlatıyoruz
    Kazanın ardından resmi twitter hesabından bir açıklama yapan Malezya Başbakan'ı Mohd Najib Tun Razak, yolcu uçağının düşmesi nedeniyle şok olduğunu ifade ederek hemen soruşturma başlatacaklarını açıkladı.

    Malezya Başbakanı: "İmdat çağrısı yapmadı"

    Malezya Başbakanı Necip Rezak ise uçağın düşmeden önce imdat çağrısı yapmadığını söyledi. Necip, basına yaptığı açıklamada; uçağın, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından güvenli olarak ilan edilmiş olan rotasında gittiği sırada düştüğünün belirlendiğini belirtti. Ukraynalı yetkililerin uçağın vurularak düşürüldüğü görüşünde olduğunu kaydeden Başbakan Necip, ancak bu trajediye neyin neden olduğununun Malezya tarafından henüz doğrulanamadığına işaret etti. Necib, "Uçuş sırasında tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak zorundayız ve bunu yapacağız" dedi.

    AVRUPA'DA SON 15 YILDA MEYDANA GELEN EN BÜYÜK UÇAK KAZALARI

    Rusya mı, Ukrayna mı?
    Ukrayna ile Rusya, düşürülen Malezya yolcu uçağı suçunu birbirine atmaya başladı.   Ukrayna İçişleri Bakanlığı “Putin’in ayrılıkçılara verdiği Buk füzesi yapacağını yaptı. Bu rampanın Rusya sınırına yakın Grabovo kasabası yakınlarına yerleştirildiğini biliyorduk. Boing yolcu uçağıyla aynı anda yakın mesafede Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait IL-76 nakliye uçağı da bulunuyordu. Ayrılıkçılar nakliye uçağına nişan almış, ama sonuçta Malezya yolcu uçağını vurdular” açıklamasını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya’nın resmi RIA haber ajansı ise adını açıklamadığı askari uzman bilir kişiyi kaynak göstererek, “Ukrayna ordusu geçtiğimiz Çarşamba Harkov şehrinden Donetsk bölgesine Buk füze rampaları aktarmıştı. Malezya uçağı büyük olasılıkla bu rampadan ateşlenen füzeyle vuruldu” ifadesini kullandı.

    Kremlin'de bir dakikalık saygı duruşu

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde düşmesine ilişkin, "Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu taşıyor" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, ekonomi danışmanlarıyla yaptığı toplantıyı, Ukrayna'da düşen uçak dolayısıyla bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından açtı. Putin, "Bu topraklarda barış olsaydı, eğer Ukrayna'nın güneydoğusunda askeri harekatlar yeniden başlamamış olsaydı bu trajedi meydana gelmemiş olacaktı. Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama

    Ukrayna cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Malezya uçağının düşmesiyle hiçbir ilgisi yoktur" denildi.

    Uçağın, Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Torez kenti yakınlarında düştüğü tahmin ediliyor. Söz konusu bölge, Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlılarının yoğun çatışmalarına sahne olan bir bölge.

    Ukrayna Başbbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sözcüsü Olga Lappo, Başbakan'ın uçak faciasıyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malezya Havayolları'nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH 370 sefer sayılı uçağı 8 Mart'ta radardan kaybolmuştu. 239 kişiyi taşıyan uçağın enkazı hala bulunamadı.

    Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: "Terörist saldırı"

    Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının "terörist saldırı" sonucu düştüğünü bildirdi. Devlet Başkanlığının resmi sitesinde yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Poroşenko, parlamentodaki parti liderleriyle görüştü. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda konuşup taziyelerini sunan Poroşenko, "Bir olay ya da felaket değil, terörist saldırıdır" ifadesini kullandı.

    "Grad tipi füze kullanıldığı" iddiası

    Poroşenko, Ukrayna Güvenlik Konseyi'ne, Rusya'nın ordu birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara direkt katılmasına dikkati çekerek, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin maksimum hazırlık seviyesine çıkarılması talimatını verdi. Devlet Başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada ise Poroşenko'ya göre Rusya'nın, Ukrayna uçaklarını düşürmek için Grad tipi füzeleri kullanmasının tüm kanıtları olduğu ifade edildi.

    "Ayrılıkçılar uçakları düşürebilecek kapasitedeki silahlara sahip"

    Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko da başkent Kiev'de yaptığı açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların yüksek irtifada uçan uçakları
    düşürebilecek kapasitedeki silahlara sahip olduğunu belirterek, bu silahların Ukrayna'ya teröristler tarafından getirildiğini iddia etti.

    Arama kurtarma gruplarına izin verilmedi

    Donetsk Bölge Yönetimi Başkan Danışmanı Konstyantin Batojinskiy ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, uçağın havada patladığını duyurdu. Uçak kalıntılarının 4 kilometre yarıçapında teröristler tarafından kontrol edilen bölgede bulunduğunu belirten Batojinskiy, ayrılıkçıların, arama kurtarma
    gruplarına ve savcılık yetkililerinin olay yerine yaklaşmasına izin vermediğini açıkladı.

    Öte yandan, yolcu uçağının düşmesinin ardından bir grup Ukraynalı, Malezya ve Hollanda büyükelçiliklerine gelerek, çiçek bıraktı, mum yaktı.

    Kara kutu bulundu

    Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde düşen Malezya Havayollarına ait Boing-777 uçağının kara kutusunun bulunduğu bildirildi.

    Rus interfaks ajansı, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin’in uçağa ait kara kutusunu Moskova’ya göndereceğini duyurdu.

    Purgin, karakutuların Moskova’daki Ülkelerarası Sivil Havacılık Komitesi’ne verileceğini belirterek “Orada çalışan nitelikli uzmanlar kazanın nedenini belirleyecek” dedi.

    Malezya Havayollarının Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan ve Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna’ya düşen Boeing 777 tipi yolcu uçağında 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu belirtilmişti.

    ABD: Malezya uçağı füze ile vuruldu
    ABD istihbarat kaynakları, içinde bulunan 280 yolcu ve 15 mürettebatla, Amsterdam'dan, Kuala Lumpur'a seyir halindeyken Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçağın, yerden fırlatılan bir füze ile vurulduğunu açıkladı. Üst düzey yetkililer de uçağın füze ile vurularak düşürüldüğünü doğruladı. Kaynaklar, füzenin Ukrayna ordusu mu, yoksa Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından mı vurulduğuna ilişkin açıklama yapmadı. Uluslararası krize yol açan olayın ardından İngiltere, Birleşmis Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. Konseyin Cuma günü toplanması bekleniyor.

    AB: "Düşüşün nedenleri bir an önce belirlenmeli"

    Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, taziye mesajlarına yer verilirken uçağın düşüş nedeniyle ilgili acil soruşturma başlatılması istendi. Olay nedeniyle şoke olduklarını belirten iki lider, "Olgular ve sorumluluklar mümkün olan en kısa zamanda belirlenmek zorunda. AB konuyu çok yakından izlemeyi sürdürecek" ifadelerini kullandı.

    Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da şoke olduğunu belirterek AB ve üye ülkelerin soruşturmanın tamamlanması için Ukrayna ve uluslararası makamlara gerekli tüm uzmanlık desteğini sunması gerektiğini söyledi.

    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise yaptığı yazılı açıklamada, uçağın düşmesiyle ilgili olarak net olmayan çok sayıda unsur olduğunu belirterek, "Rusya destekli ayrılıkçıların bölgede yarattığı istikrarsızlık tehlike düzeyi giderek artan bir durum yarattı" ifadelerine yer verdi.

    Rasmussen, derhal uluslararası bir soruşturma başlatılmasının önemine dikkat çekti.

    AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da uçağın düşmesiyle ilgili koşulların gecikmeksizin açıklığa kavuşturulması ve uluslararası soruşturma başlatılması gereğine vurgu yaptı.

    Çin: "Şoke olduk"

    Çin, Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait bir uçağın düşmesinin ardından "şoke olduğunu" açıkladı.

    Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Malezya Havayolları'na ait MH 17'nin Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin ardından şoke olduklarını ve kurbanların ailelerine başsağlığı dilediklerinin söyledi.

    Uçağın düşme sebebinin bir an önce tespit edilmesini istediklerini vurgulayan sözcü Çin, olayı yakından takip ettiklerini, ilgili taraflarla yakın temas halinde olduklarını belirtti.

    Diğer yandan Çin Sivil Havacılık İdaresi, Ukrayna üzerinden uçuş yapan Çin uçaklarının Ukrayna'nın doğusu üzerinden uçmamaları yönünden talimat yayımladı.

    BM Güvenlik Konseyi toplanacak

    BM Güvenlik Konseyi de İngiltere'nin çağrısıyla Ukrayna'nın doğusunda Malezya Havayollarına ait yolcu uçağını görüşmek için yarın toplanacak. Öte yandan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın uçağın düşmesinde Rusya'nın dahlini gösteren delilleri sunacağını belirtti. "Bu suçun tam olarak soruşturulması gerekir" ifadelerini kullanan Sergeyev, delilleri BMGK'ya mı yoksa kamuoyuna mı sunacakları konusunda ise bilgi vermedi.

    Ban, uluslararası soruşturma istedi

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gelişmeleri BM'nin kurumu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile birlikte yakından takip ettiğini söyledi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Malezya halkına başsağlığı dileklerini sunan Ban, "Konunun aydınlatılması için uluslararası şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç var" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow