hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'da yeni hükümet kurma görevi Meymarakis'e

    Yunanistanda yeni hükümet kurma görevi Meymarakise
    expand

    Yunanistan'da, Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin dün istifa etmesinin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis'e hükümeti kurma görevi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı konutuna giderek hükümet kurma görevini resmen alan Meymarakis gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun tipik bir işlem olmadığını belirterek, bu konuda kendisine tanınan üç günlük süre içerisinde tüm yetkileri sonuna kadar kullanacağını söyledi.

    Erken seçimin ülkeye bu aşamada bir yararı olmayacağını ve bunun en son tercih olması gerektiğini ifade eden Meymarakis, hükümeti kurma konusunda SYRIZA ile de işbirliği yapabileceğini, SYRIZA içerisinden Çipras'ın dışında başka bir ismin başbakan olması ihtimalini de araştıracağını dile getirdi.

    Yunanistan Başbakanı Çipras istifa etti

    Yunan anayasasına göre, hükümetin son yapılan seçimlerden sonra 12 aylık süre içerisinde istifa etmesi durumunda, cumhurbaşkanının diğer siyasi parti liderlerine son seçimlerde partilerinin aldıkları oy oranı sıralamasıyla hükümeti kurma görevi vermesi öngörülüyor. Liderlere hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamaları için üçer günlük süre tanınıyor.

    Buna göre, Meymarakis, hükümeti kurma çalışmalarında başarısız olup görevi iade etmesi halinde, Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un üçüncü parti olan aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisine görev vermesi gerekecek. Ancak siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda hükümeti kuramayacaklarını kabul ederek erken seçime gidilmesi konusunda mutabık kalmaları durumunda cumhurbaşkanı meclisi feshederek erken seçim ilan edebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow