hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki: "IŞİD'e karşı gönüllü ordu kuracağız"

    Maliki: IŞİDe karşı gönüllü ordu kuracağız
    expand

    Irak Başbakanı Nuri El Maliki, "IŞİD'e Musul'da kalmasına izin vermeyeceğiz. IŞİD'e karşı savaşmak isteyenlerden gönüllü ordu kuracağız. Tüm Iraklılara IŞİD'e karşı savaşmaları için birleşme çağrısı yapıyorum. Musul'u terkeden ordu mensupları cezalandırılmalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arası bir süredir gergin olan Bağdat ve Erbil, IŞİD'in mevzi kazanmasıyla işbirliğine gidiyor.

    Maliki, "IŞİD'e Musul'da kalmasına izin vermeyeceğiz. IŞİD'e karşı savaşmak isteyenlerden gönüllü ordu kuracağız. Tüm Iraklılara IŞİD'e karşı savaşmaları için birleşme çağrısı yapıyorum. Musul'u terkeden ordu mensupları cezalandırılmalı. İnsani yardım talebinde bulunup, yeniden otoriteyi sağlamaya çalışacağız" dedi.

    Maliki olağanüstü hal talebinde bulunmuştu.

    "Komplo"

    Maliki, yaptığı açıklamada, "Musul'da olanlar, elimize ulaşan istihbarata göre bir komplodan ibaret. Komplonun içine girmek istemiyoruz ancak güvenliği sağlama yollarını arıyoruz" dedi.

    Vatan topraklarının savunması için gönüllülerden oluşan bir birlik kurulacağını ve ordu teşkilatının yeniden yapılandırılacağını söyleyen Maliki, sözünü ifade ettiği "komplo"nun içeriğine ilişkin ise bilgi vermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Askeri birlikler yeniden yapılandırılmalı"
    Öte yandan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı İskender Vetut, Maliki'ye, Ninova, Selahaddin ve Diyala'dan çekilen askeri birlikleri yeniden yapılandırması çağrısında bulundu.

    Vetut, parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, emniyet birimlerinden, silahlı "tekfirci" gruplarla cesurca mücadele etmesini, kararlı olmasını ve direnmesini istedi.

    Komite üyesi Hakim ed-Dahili de aşiret mensuplarıyla işbirliği içinde "Musul'un temizlenmesi" için acilen özel askeri bir kuvvet oluşturulması gerektiğini belirterek, Ninova sakinlerini, teröre karşı koymaya ve silahlıkuvvetlerin yanında yer almaya çağırdı.

    Dahili ayrıca terörle mücadele amacıyla Irak'ın tüm illerinde "gönüllülük kapısı"nın açılması ve bu amaçla gönüllüleri karşılayacak "irtibat bürolarının" oluşturulması gerektiğini ifade etti.

    İŞTE EN MERAK EDİLEN YÖNLERİYLE 10 SORUDA IŞİD

    Zebari: "İşbirliği yapacağız"

    Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, yabancı militanların püskürtülmesi için merkezi hükümet ve bölgesel Kürt yönetiminin işbirliği yapacağını duyurdu.

    Irak Dışişleri Bakanı, "Musul gibi büyük bir kentin düşmesi dramatik ancak militanların püskürtülebileceğinden eminim" diye konuştu.

    Zebari, tüm Iraklı liderlere bir mesaj verdi, ülkenin karşı karşıya kaldığı bu ciddi ve ölümcül tehdide karşı birlikte durma çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi" iddiasına yanıt

    Irak Meclis Başkanı Nuceyfi, bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'ye Musul'a peşmerge göndermesi çağrısında bulunmuştu.

    Kuzey Irak yönetimi Kerkük civarında güvenliği peşmergelerle artırmış durumda.

    IŞİD'in etkinliğini artırdığı Nineva bölgesi valisi ise olağanüstü hal ilanına sıcak bakmıyor.

    YÜZ BİNLERCE KİŞİ MUSUL'DAN KAÇIYOR

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow