hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Babacan: "Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşüyor"

    Ali Babacan: Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşüyor
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üç kamu bankasının katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında, Ziraat Bankası'nın Bank Asya ile satın alma görüşmelerine başladığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programında konuşan Babacan, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın katılım bankası kurma yönünde çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı, henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz" dedi.

    Reuters'ta Temmuz başında yer alan ve kaynaklara dayandırılan bir haberde Bank Asya'nın Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmelerin sonlandığı belirtilmiş, Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile ilgilendiği ifade edilmişti.

    Diğer iki bankanın da çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Babacan, Vakıfbank'ın konuyla ilgili bir ekip oluşturduğunu, Halkbank'ın ise genel müdür değişikliğinden dolayı katılım bankası kurma çalışmalarında biraz daha geriden geldiğini ifade etti.

    Kamu bankalarının katılım bankası kurması konusunda birkaç maddelik yasal düzenlemenin gerekebileceğini kaydeden Babacan, "Arkadaşlar bunun üzerinde çalışıyor. Hazine'nin de sermaye koyması gerekecek. Çünkü katılım bankacılığı konusunda bazı hassasiyetler var. Faizsiz bankayı kurarken, taze, sıfır bir Hazine sermayesiyle kurulması hassasiyetler açısından iyi olacaktır. Bu torba yasa ile yetişmezse dahi Ekim Kasım'daki düzenlemelerle bunun önü açılabilir. Ama bu bankaların teknik ve hukuki hazırlıklarını devam etmesinin önünde bir engel değil" diye konuştu.

    Babacan, 2015 sonu itibariyle üç katılım bankasının da faaliyete geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

    "Moody's'ten Hazine'ye herhangi bir sinyal gelmedi"

    Babacan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili Hazine'ye şu ana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir sinyal gelmediğini belirterek şunları söyledi:

    "Moody's son olarak geçen Nisan ayında Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi ancak görünümünü negatife çevirmişti. Nisan'a bugün arasındaki dört aylık dönemde büyüme beklentileri yükseldi, cari açık beklentileri de düştü... Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'deki muhatabı Hazine Müsteşarlığı'dır. Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili Hazine'ye şu ana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir endikasyon gelmiş değil. Herkesin kendi şahsi tahmini, içinden geçenler olabiliyor, hissiyat olabiliyor."

    Dün gelişmekte olan piyasalardan çıkışların yanı sıra üst düzey iki AKP'li yetkilinin Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesini açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den olumsuz bir açıklama gelebileceğine işaret etmeleri para ve sermaye piyasalarında satışlara neden olmuştu.

    Babacan ayrıca, enflasyon konusunda uzun vadede kaygılandırıcı bir trendin ve şu anda yıl sonu için yüzde 4 olan büyüme hedefini değiştirecek bir tablonun olmadığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow