hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Doğalgazda indirim bu ay belli olacak"

    Doğalgazda indirim bu ay belli olacak
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile doğalgazda 2015 yılında geçerli olacak indirimi tespit etmeye yönelik müzakereler kapsamında, yarın Gazprom yetkilileriyle bir kez daha görüşeceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde indirim tekliflerinin yüzde 6 olduğunu açıklamış; Yıldız ise sürecin müzakere yöntemiyle ilerlediğini, Türk tarafının indirim oranının daha yüksek olduğunu belirtmişti.

    İstanbul 2016 Dünya Enerji Kongresi protokol imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, söz konusu müzakereler çerçevesinde Gazprom yetkililerinin yarın Türkiye'ye geleceklerini belirtti ve şöyle konuştu:

    "İndirimle alakalı çalışmalarımızı sürdüreceğiz, eğer farklı bir nokta oluşmazsa önemli bir mesafe katedeceğimize inanıyorum. Hedefimiz bu ayın sonuna kadar indirimin netleşmiş olması.

    LPG yerine deodorant gazı dolduruyorlar!

    2015 yılında alacağımız indirim netleşmiş olarak doğalgaz alımlarına devam edeceğimizi söylemem lazım; çünkü miktar bir önceki yıldan daha az olmayacak, hava şartlarına bağlı olarak daha fazla doğalgaz almış olacağız."

    Yeni Güney Akım'la ilgili Batı'nın değerlendirmeleri

    Yıldız; Putin'in, Rusya'dan çıkıp Bulgaristan'da sonlanması planlanan Güney Akım boru hattı projesine Rusya'nın son verdiği ve hattı Türkiye'de sonlandırmak üzere Türkiye ile bir iyiniyet anlaşması imzaladıklarına dair açıklama ve bu gelişmeye dair AB'nin değerlendirmeleri hakkında da konuştu.

    AB Komiserliği başta olmak üzere çeşitli batılı yetkililer, henüz projeyi sona ermiş olarak kabul etmediklerini, Rusya-Ukrayna ilişkilerinin normalleşmesinin ardından projenin halen hayata geçirilebileceğini belirttiler.

    "Bu tür gelişmeler Türkiye'nin herhangi bir Batı ülkesiyle ilişkisini aksatmaz; çünkü biz, birini tercih ettiğimizde diğerinden vazgeçen bir ülke değiliz" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

    "Güney Akım'ın tarafı Rusya ve AB ülkeleridir. Türkiye ancak, Trakya'da geliştirilebilecek yeni bir alan olup olmadığının tespiti için BOTAŞ ve Gazprom'u yetkilendiren bir iyiniyet anlaşması imzalamıştır...

    Biz şu anda Güney Akım'ın ortağı değiliz ama dikkatlerden kaçan önemli bir nokta: Güney Akım'ın ortakları Avrupa ülkeleridir. Almanya'ya Kuzey Akım'dan 55 milyar metreküplük hattan Rus gazı akmaya (devam etmektedir)."

    "Bu problem Türkiye'nin problemi değildir, AB'nin problemidir" diyen Yıldız, AB siyasi gerekçelerde enerji başlığını açmamış olsa da, AB ile ilgili geliştirilecek her projede Türkiye'nin olumlu duruşuna devam edeceğini belirtti.

    Yıldız, Putin'in açıklamasının ardından, AB enerjiden sorumlu başkan yardımcısı ve AB enerji komiseri ile de gelişmelerle ilgili son derece olumlu ve yapıcı görüşmeler yaptığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow