hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En çok iş imkanı bu sektörlerde

    En çok iş imkanı bu sektörlerde
    expand

    Mart ayında toplam 15 bin 630 yeni iş ilanı yayınlandı. Sektörlerden gelen iş ilanı sayısında üretim-endüstriyel ürünler ve turizm rekor kırdı, ticaret ise yükselişini sürdürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kariyer.net'in aylık istihdam endeksi verilerinde göre, mart ayında yeni iş ilanları sayısında bir önceki aya göre yüzde 10; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 oranında artış yaşandı.

    Kariyer.net'te mart ayında toplam 15 bin 630 yeni iş ilanı yayınlandı. Yaklaşık 55 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu.

    En çok iş imkanı tekstilde

    2013'ün istihdam şampiyonlarından biri olan tekstil, 2014'ün ilk aylarında da zirvedeki yerini koruyarak Mart ayında 1852 yeni iş ilanıyla en çok istihdam fırsatı sunan sektör oldu.

    Tekstil'i çok az farkla, bin 822 iş ilanıyla Yapı takip etti. Üretim-endüstriyel ürünler ise bin 396 yeni iş ilanıyla istihdamda ilk üçte yerini alırken yeni iş ilanı sayısıyla kendi rekorunu kırdı.

    Mart'ta sağlıktan bin 366, turizmden bin 274, bilişimden bin 247, hizmetten bin 121, ticaretten ise 930 yeni iş ilanı geldi.

    Turizm, üretim ve ticaret rekor kırdı

    Özellikle ticaret, üretim-endüstriyel ürünler ve turizm; yeni iş ilanı sayısında Mart'ta rekor seviyeye ulaştı.

    Mart ayındaki genel yüzde 10 ortalamanın üzerinde artış sergileyen; yüzde 31'le turizm, yüzde 16 ile üretim, yüzde 27'le ticaret, yüzde 23'le gıda, yüzde 19 ile perakende ve yüzde 17 ile otomotiv sektörleri öne çıktı.

    Turizm'deki artışı değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Ülkemizde daha çok yaz turizmiyle ivme kazanan turizm sektörünün istihdam dinamikleri de bu dönemselliği yansıtır nitelikte. Kuruluşlar yaz sezonuna hazırlık için yılın ilk aylarında sitemizde iş ilanlarını yayınlamaya başlar, bahar aylarında da işe alımlarını tamamlayarak sezona hazır hale gelir. Bu yüzden Kariyer.net'te yayınlanan turizm iş ilanları, Ocak, Şubat, Mart ve bazen Nisan'ı kapsayan dönemde aylarında doruk noktasına ulaşır, diğer aylarda azalarak standart bir seviyede ilerler" yorumunu yaptı.

    Ticaret sektöründeki artışa da dikkat çeken Azoz, sektörün özellikle mağazacılık, e-ticaret ve ithalat-ihracat alanlarında personel ihtiyacı olduğunu vurguladı.

    Mavi yaka personel ihtiyacı artıyor

    Tüm sektörlerden en çok talep edilen pozisyonlar içinde, satış temsilcisi ve mühendis ile bu pozisyonların yakın takipçisi muhasebe ilanları Mart ayında da ilk üçteki yerlerini korudu.

    Diğer yandan son dönemde en çok aranan ilk 10 pozisyon arasına giren mavi yaka pozisyonları Mart ayında da artmaya devam etti.

    Tekniker ve teknisyen pozisyonları yıllardır ilk 5'teki yerini koruyan mağaza müdürü pozisyonunun alt sıralara gerilemesine neden oldu.

    Günümüz iş dünyasında "vasıfsız eleman" kavramının yavaş yavaş yok olduğuna değinen Azoz, mavi yaka pozisyonlarda teknik yetkinlik ve bilgi gerektiren alanlardaki eleman ihtiyacının arttığına değindi.

    En çok iş fırsatı İstanbul'da

    Kariyer.net İstihdam Endeksi'nin aylık en çok iş fırsatı sunan ilk 20 şehir listesinde, ekonomik ve ticaret potansiyeli ile zirvenin tek sahibi İstanbul'da Mart 2014'te Anadolu ve Avrupa olarak toplam 9 bin 495 yeni iş ilanı yayınlandı.

    Bölgeler incelendiğinde ise en çok artış görülen iller Marmara'da gıda sektöründeki hareketlenmeyle Kocaeli ve Sakarya, Ege'de turizm sektöründeki hareketlenmeyle Aydın ve Muğla, Akdeniz'de sağlık ve yapı sektöründeki hareketlenmeyle Adana ve Mersin, Güneydoğu Anadolu'da ise tekstil sektöründeki hareketlenmeyle Diyarbakır oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow