hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fikri Işık: Ar-Ge bütçesini bitiremiyoruz

    Fikri Işık: Ar-Ge bütçesini bitiremiyoruz
    expand

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bakanlığındaki Ar-Ge bütçesini bitiremediklerini belirterek, "Gerekirse Maliye Bakanlığı'ndan ek Ar-Ge bütçesi talep ederiz, yeter ki siz sanayicilerimiz talep edin" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Işık, İstanbul Sanayi Odasındaki yemekte sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

    Buradaki konuşmasında, göreve başladığı günden itibaren izlediği politika gereği her sektörden sanayicilerle birebir temas kurduğunu ifade eden Işık, demir-çelik sanayicileriyle başlayan toplantılar zincirini ilaç, kimya, makine, otomotiv sanayicileriyle devam ettirdiğini anlattı.

    Son olarak gıda, tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün temsilcileriyle İstanbul'da buluşan Işık, ihracat içinde yüzde 19'luk paya sahip olan tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün, yıllık 65 milyar dolar ciro elde ettiğini, 29 milyar dolarlık ihracatıyla öne çıkan sektörün, bir milyon kişiye iş imkanı sağladığını bildirdi.

    Evinizi güzelleştirecek harika fikirler

    Dünyanın 7. büyük tekstil ihracatçısı olan Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük ev tekstili ve kot kumaş üreticisi, hazır giyimde ise Avrupa'nın 3'üncü büyük tedarikçisi olduğunu ifade eden Işık, iş adamlarının tekstilde en büyük sorunlardan biri olan nitelikli eleman ihtiyacına el atmasını istediklerini aktardı.

    Sorunu "Türkiye'de işsizlik probleminden daha ziyade işçisizlik sorunu var" şeklinde tanımlayan Işık, konunun çözümü için özellikle ara eleman yetiştiren meslek okullarına ayrı önem verdiklerini kaydetti.

    Sanayiye nitelikli personel yetiştiren Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) meslek liselerinin sayısının 34'e çıktığını belirten Işık, gelecek yıl bunlara 2 okulun daha ekleneceğini bildirdi.

    Bu okulların, sanayicilere çare olacağına dikkati çeken Işık, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan "Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi Protokolü" ile sanayiyle iç içe olan meslek liselerinin sayısının her geçen yıl arttığını anlattı.

    Işık, "OSB liselerinde eğitim gören 7 bin öğrencimiz var. Bu sayıyı artırmayı istiyoruz. Bunun için liselerin sayılarını artıracağız. Son olarak İstanbul İkitelli OSB içinde bulunan İOSB Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi ve Burdur-Bucak OSB'de yer alan Bucak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi inşaatları tamamlandı. Bu iki meslek lisesi de gelecek eğitim öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

    "Sadece 4 gıda ve içecek sektörü Ar-Ge merkezi bulunması yeterli değil"

    Sektör temsilcilerinden yüksek teknolojili ürünler ve yenilikçi tasarımlar yapmalarını isteyen Işık, böyle işletmelerin daha çok kar ettiğini ve daha çok ihracat yaptığını söyledi.

    2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planının, 29 Ekim 2014 tarihinde hazırlandığını hatırlatan Işık, belgenin vizyonunun "tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerinde teknoloji ve tasarım içeren ürünlerde dünya pazarlarında lider ülke olmak" şeklinde belirlendiğini aktardı.

    Gıda sektörünün üretim altyapısının daha modern hale getirilmesinin önemine işaret eden Işık, Ar-Ge ve verimlilik konularında daha etkin çalışılması gerektiğini, toplam 157 Ar-Ge merkezinin arasında sadece 4 gıda ve içecek sektörü Ar-Ge merkezi bulunmasının yeterli olmadığına işaret etti.

    Ar-Ge teşvikleri konusunda çok cömert davrandıklarını dile getiren Işık, bakanlığının elindeki Ar-Ge bütçesini bitiremediklerini söyledi.

    Vücut su kıtlığı çektiğinde ne olur?

    Işık, şunları kaydetti:
    "Gerekirse Maliye Bakanlığından ek Ar-Ge bütçesi talep ederiz, yeter ki siz sanayicilerimiz talep edin, kapımız açık, ayağınıza geliyoruz dertlerinizi dinliyoruz, ülkenin kalkınması için gece gündüz birlikte çalışıyoruz. Daha çok işbirliğiyle hedeflerimizi yakalayabiliriz. Tekstilde hedefimiz 80 milyar dolar, gıdada da 40 milyar dolar ihracat hedefliyoruz, birlikte çalışırsak bunu yakalarız."

    2013'te 10 milyar doları aşan ihracatın 2023'te 40 milyar dolar olmaması için hiçbir sebebin bulunmadığını vurgulayan Işık, yakın zamanda Bursa'da "otomotiv yan sanayisi çalıştayı" düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow