hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Türkiye ekonomisi sağlıklı büyümüyor"

    FT: Türkiye ekonomisi sağlıklı büyümüyor
    expand

    Financial Times gazetesi, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan ABD'deki MIT'de ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu'nun, Türkiye ekonomisinin son durumuna ilişkin değerlendirmelerine yer verdi. Gazete, ekonominin sağlıklı bir şekilde büyümediğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Massachusetts Institutue of Technology'de ekonomi profesörü olan Türkiye doğumlu Daron Acemoğlu, gazeteye Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazete Acemoğlu'nun, "Türkiye ekonomisinde yaygın bir şekilde ikili yapılanma var ve İstanbul, Ankara ve bazı illerde çok modern şirketler orta sınıfa ve ihracat sektörüne yönelik üretim yaparken, yine aynı bölgelerde gayriresmi olan ve düşük iş güvenliği, düşük ücretlerle faaliyet gösteren şirketler de var ve bunlar ekonomiyi aşağı çekiyor" şeklindeki sözlerine yer verdi.

    "Teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payı düştü"

    Gazete, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası verilerine göre son 10 yıl içersinde yüksek teknoloji ürünlerinin Türkiye'nin toplam ihracatı içersindeki oranının yüzde 4'ün altına düştüğünü ve bunun kıyaslanabilir ekonomilerin altında kalan bir oran olduğu bilgisine yer verdi.

    "Yüksek teknoloji ürünlerine yeterli yatırım yok"

    Yazıda, bu gidişatı değiştirmek için yeterli yatırımın yapılmadığı da belirtilirken, geçtiğimiz yıl "öncelikle tüketici ve devlet harcamaları destekli" özel sektörün sermaye harcamasının sadece yüzde 0.7 olduğuna dikkat çekildi.

    Yazıda ayrıca, bu yılın başında liranın değerinde düşüş meydana gelmesine karşın, Türkiye piyasalarının toparlandığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhracatın ilk çeyrekte yüzde 9 arttığını yazan Financial Times, göreceli olarak güçlü olan sanayi üretiminin de karamsar birçok tahminden daha iyi durumda olduğunu belirtti.

    "Hukukun egemenliğinin zayıflığı orta gelir açmazını derinleştiriyor"

    Ancak Prof Acemoğlu'nun Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili çizdiği resmin karanlık olduğunu ve bunun da hukukun egemenliğinin zayıf olduğu yönetim şeklinden kaynaklandığını yazan gazete, bunun Türkiye'nin orta gelir düzeyinde bir ülke olmak açmazını daha da derinleştrerek bu durumdan kurtulmasını zorlaştırdığını belirtti.

    "Türkiye'nin büyümesi sağlıklı değil"

    Financial Times Prof Acemoğlu'nun, "Türkiye'nin orta gelirli bir ülkeden daha fazla büyümesi gerekiyor ve bunun tek yolu da daha fazla yatırım, daha fazla teknoloji ithalatı ve ekonomiye daha fazla işgücü kazandırmaktır. Son dönemlerde bunların hiçbirini yeterince yapmıyor ve bu da sağlıklı bir büyüme değil" şeklindeki sözlerine yer verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow