hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Füze ihalesinde Rusya'dan yeni teklif var

    Füze ihalesinde Rusyadan yeni teklif var
    expand

    Türkiye'nin sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldığı uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde Çin firması CPMIEC şartnamede gerekli olan hükümleri henüz tam olarak yerine getiremezken, ihaleden elendiği açıklanan Rusya sürece dahil olmak için teklifini revize etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "Çin ile görüşmeler sürüyor ancak şartnamedeki hükümlerin tam olarak yerine getirilmesinde henüz anlaşma sağlanamadı. Türkiye şartnamedeki hükümlerin tam olarak sağlanmasını istiyor" dedi.

    Yetkili, şartnamede henüz yerine getirilemeyen konular hakkında bilgi vermedi ve Çin ile halen mutabakat sağlanamamasında ABD'nin etkisinin olmadığını vurguladı.

    Geçen ay görevden alınan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Şubat ayında füze projesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğini ve Nisan ayı başında bir sonuç almayı hedeflediklerini söylemişti.

    Çin'in sunduğu teklifin dört adet sistem içerdiği, sistemin tamamında 12 atış ünitesi ile 288 füzenin bulunduğu ve teklifin toplam tutarının 3.44 milyar dolar olduğu kaydedilmişti.

    Öte yandan, dün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında yürütülen sözleşme görüşmelerinin geldiği aşama hakkında bilgilendirme yapıldığını açıkladı.

    CPMIEC şirketinin ABD'nin yaptırım listesinde olması ve Çin sisteminin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağı yönündeki endişe nedeniyle özellikle ABD ve NATO ülkeleri Çin firması ile görüşmelere başlama kararını eleştirmişti.

    Uzun menzilli füze ihalesinde ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı ve üçüncü sırada bulunan ABD'nin tekliflerinin geçerlilik süresini iki ay daha uzattığını kaydeden aynı yetkili, "Ancak Rusya Türkiye ile irtibatını kesmedi. Mektup yazarak yeni teklifini sundu. Rusya bu ihalede süreçte kalmak istiyor" dedi.

    Türk yetkililer, geçen yıl ihalede Rusya'nın teklifinin değerlendirme dışında kaldığını açıklamışlardı.

    Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ve Patriot füze savunma sistemini üreten ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin'in tekliflerinin süresi 30 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

    Başka bir yetkili, Rusya'nın sunduğu teklifte fiyatın halen cazip olmadığını belirterek, "Türkiye'nin beklentileri ve diğer tekliflerle halen çok ciddi bir fark var" dedi.

    Çin ile müzakereler olumlu sonuçlanamazsa şimdiden hangi teklif sahibiyle sözleşme görüşmelerine başlanılacağına dair şu aşamada bir şey söyleyemeyeceklerini kaydeden yetkili, "Eğer Çin ile anlaşma sağlanamazsa diğer teklifleri değerlendirmeye alacağız. Çünkü diğer teklifler geçerliliğini koruyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow