hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelişmekte olan ülkelerin faiz sınavı

    Gelişmekte olan ülkelerin faiz sınavı
    expand

    Son 1 haftada döviz kurunda yaşanan olağanüstü hareketliliğin ardından Merkez Bankası'nın bu gece alacağı karar piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişmekte olan birçok ülke faiz artışı riski ile karşı karşıya bulunurken bu süreçte gözler, iç piyasada hareketli günler geçiren Türkiye'ye de çevrildi.

    Merkez Bankası, 21 Ocak'ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

    Bu arada, gelişmekte olan bir çok ülke, faiz silahını kullanmaktan çekinmiyor.

    Brezilya'dan üst üste artırımlar

    Brezilya Merkez Bankası, 20 ayın en yüksek düzeyine yükselen enflasyon ile mücadele etmek için 11 Temmuz 2013'te gerçekleştirdiği faiz kurulu toplantısında, para politikasının daraltılması kapsamında politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8,50'ye yükseltmişti.

    Banka daha sonra realdeki sert düşüş ve değer kaybını gidermek ve enflasyonun hedef aralığının üzerine çıkmasını önlemek amacıyla politika faizini periyodik zaman dilimlerinde artırmayı sürdürdü.

    Enflasyon konusundaki baskıları kıramayan Banka, yakın dönemde faiz oranlarını yarım puan daha yükselterek yüzde 10,5 seviyesine çıkardı. Bu artış Brezilya Merkez Bankasının geçen yıl nisan ayından bu yana yaptığı 7'nci artış olarak kayıtlara geçti.

    Uzmanlar ülkedeki enflasyon baskısının temel nedeninin kur artışı olduğu noktasında birleşirken, Brezilya'da ulaşım ve enerji sektörlerinde yapılan zamların da bu durum üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

    Endonezya da "dayanamadı"

    Gelişmekte olan bir diğer ülke Endonezya'da ise Merkez Bankası zayıflayan para birimini desteklemek ve hükümetin akaryakıt fiyatlarına zam yapmasının ardından artan enflasyon baskılarını hafifletmek için 11 Temmuz 2013'te politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 6,50'ye çıkarmıştı.

    Banka, daha sonra 50 baz puanlık artış yaptı ancak yüzde 7'leri gören faiz oranları da enflasyon baskısı karşısında yeterli olmadı.

    Ülke Merkez Bankası daha sonra iki kez daha faizleri artırmak zorunda kaldı. Para birimi rupiahdaki düşüşle mücadele etmeye çalışan Endonezya Merkez Bankası faizleri önce yüzde 7,25'e, daha sonra ise yüzde 7,50'ye çıkardı.

    Hindistan ve Rusya da faiz sınavı veriyor

    Ekonomisi son dönemde zorlu bir virajdan geçen Hindistan'da ülkenin Merkez Bankası, 30 Temmuz 2013'te politika faizinde değişikliğe gitmediğini açıklayarak, yüzde 7,25'te bırakmıştı.

    Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisi olan Hindistan'da, rupideki hızlı düşüşün enflasyonu artırma tehdidi oluşturması üzerine, Merkez Bankası 17 Haziran 2013'te de faiz oranını değiştirmeme kararı alarak, enflasyon ile mücadele etmek adına gösterge faiz oranını önce yüzde 7,5'e daha sonra da yüzde 7,75'e yükseltti.

    Karar sonrasında Hindistan rupisi, dolar karşısında bir miktar da olsa yükselme gösterdi.

    Rusya Merkez Bankası ise yavaşlayan ekonomik büyümeye yönelik endişeler nedeniyle Eylül 2012'den bu yana politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8,25'te sabit tutuyor.

    Ülkelerin Politika Faiz Oranları
    Ülkeler Mevcut Politika Faizleri Önceki Politika Faizleri Değişim Tarihleri
    Türkiye % 4,5 % 5 16.05.2013
    Brezilya % 10,5 % 10 15.01.2014
    Endonezya % 7,5 % 7,25 12.11.2013
    Hindistan % 7,75 % 7,50 29.10.2013
    Rusya % 8,25 % 8 14.09.2012

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow