hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdris Güllüce: "İklim dostu bir büyüme süreci yaşadık"

    İdris Güllüce: İklim dostu bir büyüme süreci yaşadık
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Ülkemiz son 10 yılda ortalama yüzde 5'lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güllüce, Dedeman Otel'de düzenlenen "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Çevre Bakanları Toplantısı"nda üye ülkerin çevre bakanları ve katılımcı delegeleriyle bir araya geldi.

    Toplantı öncesinde oybirliğiyle oturum başkanlığına seçilen Güllüce, toplantının düzenlenmesinde emeği olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Sekreteryası'na teşekkürlerini iletti.

    Toplantının açılışı konuşmasını yapan Bakan Güllüce, Pakistan'daki saldırıda hayatını kaybedenler için Pakistan hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

    Çeyrek altının fiyatı 3 günde 5 lira yükseldi

    İnsanlığın son yüzyılda önemli gelişmelere tanık olduğunu dile getiren Güllüce, bu ilerlemenin insan yaşamına katkı sağlaması kadar doğal kaynakların hızla tükenmesi riskini ortaya çıkardığını söyledi.

    Güllüce, şöyle konuştu:

    "Her ne kadar bu ilerleme insan yaşamını pek çok açıdan kolaylaştırsa da sürekli artan ve çeşitlenen ihtiyaçlarımız nedeniyle de doğal kaynakların hızla tükenmesi, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle su, hava ve toprağın kirlenmesi, atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artması gibi geri dönüşü olmayan tehditler ile karşı karşıyayız.

    Hamdi Akın'dan 3. havalimanı çıkışı: Ben olsaydım...

    Bunun sonucunda ise kuraklık, çölleşme, ormanları ve tarım alanlarının yok olması canlı türlerinin azalması, iklim değişikliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bütün bunlara dünya nüfusunun artışı da eklendiğinde tehlike daha da artmaktadır.

    Bugünün nesilleri şimdiden bu sorunlarla karşı karşıyadı ve önlem alınmazsa gelecek nesiller daha büyük sorunlar yaşayacaktır. Bu nedenle doğal kaynaklar ve çevrenin korunması adına atılan her adım büyük önem taşımaktadır."

    "Türkiye'nin büyümesi iklim dostu"

    Doğal kaynakların korunması adına atılan her adımın büyük önem taşıdığına işaret eden İdris Güllüce, yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası topluma kadar bütün aktörlerin çevreye gereğinden fazla önem vermesi gerektiğini vurguladı.

    Konuşmasında çevre sorunlarını önlemek ve iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede Türkiye'de yapılan çalışmaları anlatan Güllüce, şöyle devam etti:

    "Türkiye olarak çevre sorunlarını önlemek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alan, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla enerjiden sanayiye, ulaştırmadan tarıma, şehirleşmeden ormancılığa kadar birçok sektörde çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

    Ülkemiz son 10 yılda ortalama yüzde 5'lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık."

    Güllüce, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda da adımlar atıldığını belirterek, ülke genelinde kentsel dönüşüm hamlesinde binalardaki enerji kullanımında yüzde 40 tasarruf sağladığına dikkati çekti.

    Güllüce, ormanların alan olarak artırıldığını anlatarak, 2023'e kadar orman varlıklarının alan olarak büyütüleceğini sözlerine ekledi.

    "İstanbul Deklarasyonu" kabul edildi

    Bakan Güllüce, konuşmasının ardından, "İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi konulu İstanbul Deklarasyonu"nu delegelerin oyuna sundu. Daha sonra yayımlanacak deklarasyon oybirliğiyle kabul edildi.

    Toplantıda Azerbaycan, Afganistan ve Kırgızistan delegeleri, ülkeleri ve bölge halkları için geliştirilmesi gereken politikalar hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow