hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat 13 ay sonra azaldı

    İhracat 13 ay sonra azaldı
    expand

    Avrupa'da yavaş büyüme sonucu Almanya ve İngiltere'nin yanı sıra Irak'a yapılan ihracatın gerilemesine paralel ihracat Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalışla 12.88 milyar dolar olurken, 11 aylık dönemde ise yüzde 4.4 artışla 144.27 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı verilere göre, ihracat son 12 ayda yüzde 4.4 artışla 157.44 milyar dolar oldu.

    TİM tarafından yayımlanan bültene göre TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, euro bölgesinde risklere dikkat çekerek Avrupa'nın mütevazı büyüdüğüne, birçok ülkede de beklenen büyüme hızının yakalanamadığına dikkat çekti. Büyükekşi, petrol fiyatlarının yüzde 30'lara varan gerilemesiyle ilgili de son çeyrekte ve 2015'te enflasyon ve cari açıkta önemli bir iyileşme beklediklerini söyledi.

    Büyükekşi, "Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarının gerilemesi ve uygulanan yaptırımlarla ithalatı gerileyen Rusya ihracatçılarımızı da belirgin şekilde etkiliyor. İhracatçılarımızın, bu pazardaki likidite koşullarını ve rubledeki sert dalgalanmaları maliyet yaparak fiyat çıkarırken mutlaka dikkate almalarını öneriyoruz" dedi.

    TİM verilerine göre Kasım'da en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve İran oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 7, Irak'a yüzde 23, İngiltere'ye yüzde 4 geriledi. İtalya'ya ihracat yüzde 2, İran'a ihracat yüzde 137 yükseldi.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Özellikle Almanya ve İngiltere'ye olan ihracatımız belirgin düşüş gösteriyor. 2014 yılında toplam ihracat artışımızı yüzde 5-6 hesaplarken, 2015 yılı için sıfır büyüme ile çalışıyoruz. Avrupa'da yaşanan durgunluğun ihracat rakamlarımıza ilerleyen vadede bir miktar daha yansıması olası. İhracat performansındaki bu düşüş 2015 yılı için yapmış olduğumuz görece düşük cari açık tahminlerimize dahil edilmiş durumda" dedi.

    TİM verilerine göre Kasım'da en fazla ihracatı 1.85 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü kimyevi maddeler ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

    Kasım ayında en fazla ihracat artışını ise yüzde 117 ile mücevher, yüzde 46 ile tütün ve yüzde 45 ile fındık sektörleri yakaladı.

    İran'a ihracat ilk 11 ayda yüzde 53 artarken, Büyükekşi, "İran'la 20 Eylül'de imzalanarak devreye giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile 150 ihraç kaleminde gümrük engelleri kalkıyor, bunun da iki ülke arasında hedeflenen 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

    Akaryakıt bayileri pompa kapatmaya hazırlanıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow