hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat yüzde 4.3 artışla 13.14 milyar dolar

    İhracat yüzde 4.3 artışla 13.14 milyar dolar
    expand

    Otomotiv sektörü öncülüğünde ve AB ekonomilerindeki toparlanmaya paralel olarak artmaya devam eden ihracat Mart'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artışla 13.14 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı verilere göre, ilk çeyrekte ihracat yüzde 6.2 artışla 38.61 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    TİM Başkanı Büyükekşi yoğun seçim gündeminin ardından bugünden itibaren tüm Türkiye'nin tekrar ekonomi ve ihracat gündemine dönmesi gerektiğine dikkat çekti.

    Büyükekşi'nin verdiği bilgilere göre, Mart ayında en fazla ihracatı, 2.13 milyar dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1.6 milyar dolar ile ikinci sırada, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise 1.47 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

    Mart ayında AB'ye ihracat yüzde 13.2 artarak 5.97 milyar dolara, Ortadoğu'ya ihracat yüzde 7.9 artarak 2.46 milyar dolara yükseldi.

    Verilere göre son 12 aylık ihracat ise 153.42 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Öte yandan yılın ilk çeyreğinde en yüksek ihracat gerçekleştiren sektör 5.55 milyar dolar ile otomotiv endüstrisi oldu. Otomotiv sektörü ihracatını yılın ilk üç ayında yüzde 8.1 arttırırken sektörün toplam ihracat içindeki payı da yüzde 14.4 oldu.

    Otomotivi yüzde 12.1 pay ve 4.68 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü takip ederken, bu sektörde bir önceki yıl aynı döneme göre artış yüzde 8.1 oldu. İlk çeyrek verilerine göre üçüncü sırada ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe ise toplam ihracatın yüzde 11.2'si gerçekleştirdi. Bu sektörde ilk çeyrekte ihracat yüzde 2.7 artışla 4.31 milyar dolar oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow