hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da perakende fiyatlar haziranda arttı

    İstanbulda perakende fiyatlar haziranda arttı
    expand

    İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 0.66, toptan fiyatlar yüzde 0.98 arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İTO verilerine göre, Haziran'da perakende fiyatlar gıda harcamaları grubu yüzde 0.16, toptan fiyatlar gıda harcamaları grubu da yüzde 0.08 arttı.

    İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.81, toptan fiyatlar ise yüzde 12.49 artış kaydetti.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, İTO enflasyonunun Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon için iyi bir gösterge olduğunu söyleyerek, "Gıda fiyatları düşmemiş. Bu durumda TÜİK verisinde de yüksek bir gıda düşüşü görmeyeceğiz muhtemelen. Anketlere göre Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 0. Beklenti dâhilindeki bir gerçekleşme yıllık enflasyonu yüzde 9.7'den yüzde 8.8'e düşürür. Beklentimiz Haziran enflasyonunun yüzde eksi 0.1 olacağı yönünde. Enflasyon bundan sonra düşüş trendine girmiş durumda" dedi.

    İTO verilerine göre, perakende fiyatlar Haziran'da aylık bazda; ulaştırma ve haberleşmede yüzde 3.49, giyimde yüzde 2.48, diğer harcamalar grubunda yüzde 1.98, konut harcamalarında yüzde 0.46, gıdada yüzde 0.16, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.01 arttı. Ev eşyası harcamalarında yüzde 0.02 azalış izlenirken, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda fiyat değişimi olmadı.

    Haziran ayı itibariyle toptan fiyatlarda ise aylık bazda; işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 2.06, kimyevi maddelerde yüzde 2.04, madenlerde yüzde 1.75, inşaat malzemelerinde yüzde 1.32, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1.27, mensucatta 0.33, gıda maddelerinde yüzde 0.08 artış gerçekleşti.

    TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz'da saat 1000'da açıklayacak.

    Reuters'ın 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Haziran ayında medyan bazında değişim beklenmezken; 2014 sonu TÜFE beklentisi yüzde 8 oldu.

    TCMB baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda "kayda değer bir düşüş" öngörüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow