hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapıdan satışlarda bunlara dikkat edin!

    Kapıdan satışlarda bunlara dikkat edin
    expand

    Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yasalarda "saldırgan satış" olarak adlandırılan kapıdan satış yöntemiyle yapılan alışverişte tüketicilerin mağdur olmamaları için mutlaka ürüne ait satış sözleşmesini, garanti belgesini almaları ve her taksit için ayrı senet evrakı hazırlamaları uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Şükriye ve Ayşe Çetkin adlı anne kızın, kapıdan satış nedeniyle mağdur olması üzerine vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

    HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

    Antalya'da kapıdan satış yöntemiyle bir satıcıdan 350 liraya masaj aleti satın alan 70 yaşındaki Şükriye Çetkin'in kızı Ayşe Çetkin, ürünün arızalı olması nedeniyle değiştirilmesini talep ettiklerini, bunun üzerine kendilerine kullanılmış masaj aleti gönderildiğini söyledi.

    Ürünü iade etmek üzere itiraz eden Ayşe Çetkin, firmadan masaj aletinin kalan taksitlerinin ödenmesine ilişkin ihtarname gönderilmesi üzerine Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi'ne başvurdu.

    Arızalı ve ikinci el ürün

    Ayşe Çetkin, kapıda ürün satan kişinin annesine ağrıları tedavi edeceği iddiasıyla sattığı ürünün arızalı çıkması nedeniyle değiştirdiklerini, bunun üzerine teslim edilen yeni ürünü de kullanılmış olması nedeniyle iade etmek istediklerini anlattı.

    Ayşe Çetkin, "20 lira peşin, 35 lira ilk taksidi ödedik. Anneme 10 aylık ödeme planı imzalatmışlar. Evrak verilmemiş. Daha sonra ürünün kullanılmış olması nedeniyle iade edip, paramızı istediğimizde bizi tehdit ettiler" diye konuştu.

    Satın aldıkları masaj aletinin ikinci taksidini ödemeyince kendilerine ihtarname gönderildiğini aktaran Ayşe Çetkin, yasal yollarla haklarını arayacaklarını söyledi.

    "Suçlu durumuna düşürüldük"

    Ayşe Çetkin, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

    "Ürünü iade edip imzalı evrakları geri istediğimizde bizi, 'Bu paranın iki katını size ödetiriz' diyerek tehdit ettiler. Daha sonra da avukat aracılığıyla ve posta yoluyla ihtarname gönderdiler. Annem yaşlı olduğu için çok korktu. Bizi suçlu durumuna düşürdüler.

    Annem imzaladığı ancak kendisine teslim edilmeyen evrakların ne olduğunu tam bilmiyor. Sadece ödeme planı olduğu söylenmiş. İmzalı evraklarla dolandırılmaktan korkuyoruz. Evraklar da iade edilmiyor."

    Kapıdan satış yapanlara dikkat

    Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu örnekten yola çıkarak kapıdan satış yöntemiyle ürün satanlara karşı vatandaşları uyardı.

    Kapıdan satış yönteminin yasalarda "saldırgan satış" olarak adlandırıldığını vurgulayan Gündüz, bu tip satış yapan kişilerin genellikle yaşlı, kadın ve öğrencileri hedef aldığını belirtti.

    Antalya'da derneğe ayda ortalama 10 kişinin saldırgan satış yöntemiyle dolandırıldığı ya da ürünün arızalı çıktığı şikayetiyle başvurduğuna dikkati çeken Gündüz, vatandaşlara bu tarz alışverişte mutlaka ürüne ait satış sözleşmesini, garanti belgesini almaları, her taksit için ayrı senet evrakı hazırlamaları yönünde tavsiyede bulundu.

    Yasal haklarınız var

    Gündüz, saldırgan satış yöntemiyle genellikle öğrencilerin eğitim seti, kitap, yaşlıların tıbbi malzemeler, ev hanımlarının tencere, çatal kaşık bıçak seti, temizlik malzemeleri almayı tercih ettiğini aktardı.

    Kapıdan satış yapan kişilerin tüketiciye ürünü satabilmek için çeşitli yalanlar söylediğine değinen Gündüz, yasal haklar konusunda şu bilgiyi verdi:

    "Satın alınan ürüne dair tüketiciye herhangi bir evrak verilmemesi halinde, tüketici ürüne itiraz edebilir. Ürünün bozuk ya da kullanılmış çıkması halinde de yasalara göre ürünü iade edip parasını alabilir. Satış sırasında tüketiciye sözleşme ya da herhangi bir evrak verilmesi halinde ise 14 gün içerisinde itiraz hakkı var."

    Gündüz, saldırgan satış yöntemiyle mağdur olan Ayşe Çetkin'in annesine hiçbir belge verilmeden tek sözleşme ile kapıdan satış yapılması sonrasında, satış elemanlarının tahsilat yapmak için tüketiciyi taciz ve avukatları vasıtasıyla hukuki baskı altına alıp, saldırgan bir tutum izlendiğini belirtti.

    Tüketici Hukuku'nda taksitle satış sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunluluğu olduğunu kaydeden Gündüz, belgelerin verilmemesinden dolayı tüketicinin ürün iadesi hakkına sahip olduğunu vurguladı.

    Ürünün arızalı olması nedeniyle satan şirketin bulunduğu ildeki Ticaret İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunduklarını aktaran Gündüz, şirketin belgesinin iptalini ve para cezası uygulanmasını talep edeceklerini söyledi.

    Gündüz, tüketicinin olmayan borcuna karşılık avukata verilmesi, satış elemanlarının taciz ve avukat baskısı ile suç işlendiğini, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow