hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kayıp-kaçak bedellerinin peşini bırakmayın"

    Kayıp-kaçak bedellerinin peşini bırakmayın
    expand

    Tüketici Hakları Derneği Datça Şube Başkanı Orhan Keskinsoy, elektik abonelerinden alınan kayıp-kaçak bedellerinin hukuk dışı bir uygulama olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun "kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği ve tahakkuk ettirilen kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye iade edilmesi gerektiğine" hükmettiğini hatırlatan Orhan Keskinsoy, elektrik abonelerine seslenerek, "Bu haksız uygulamanın peşini bırakmayın. Tüketici Hakem Heyetlerine bir dilekçe ile başvurup, kayıp kaçak bedellerinin iadesini isteyin" dedi.

    Dernek binasında, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Keskinsoy, "Sorumlusu olmayan tüketicilerden alınan kayıp-kaçak bedelleri soygundur. Kalıcı çözüm olarak, tüketicilerin sorumlu olmadığı ve kullanmadığı elektrikten alınan kayıp-kaçak bedellerinin Yargıtay Hukuk Genel Kurul Kararı gereğince, tüketicilere geri ödenmesi ve hiçbir şekilde tüketicilere yansıtılmaması konusunda hükümete, Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanlığı'na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) çağrıda bulunuyoruz" dedi.

    Tüketicilerden yıllardır gizli olarak tahsil edilen kayıp-kaçak bedellerinin, 2011 yılının Temmuz ayı ile 2012 yılının Mayıs ayı arasında 11 aylık dönem boyunca "KK bedeli" adı altında elektrik faturalarında gösterildiğini hatırlatan Keskinsoy, şöyle konuştu:

    "Tüketicilerden gelen tepkiler üzerine kayıp-kaçak bedeli faturalarda gösterilmeyip, tekrar gizli olarak tüketicilerden alınmaya başlanmıştır. Derneğimizin yapmış olduğu hesaplara göre faturalarda gösterildiği 11 ay boyunca elektrik tüketim tutarının yüzde 15 dolayında kayıp-kaçak bedeli alındığı görülmüştür.

    Bugünkü elektrik birim fiyatını dikkate aldığımızda, tüm konut abonelerine yıllık ortalama ve yaklaşık 1.7 milyar TL'dan fazla kayıp-kaçak beledi alınmıştır. Konut başına ortalama ve yaklaşık olarak yıllık 85 TL kayıp-kaçak bedeli alınmaktadır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow