hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mayıs ayı ihracatı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı

    Mayıs ayı ihracatı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mayıs ayında 13 milyar 413 milyon dolar ihracat yapıldığını ve bunun Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükekşi, "Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 413 milyon dolar oldu. Mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki yılların TÜİK Mayıs ayı rakamlarını geçerek Mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı" dedi.

    TİM, Mayıs ayı ihracat raporunu Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

    Yoğun katılımın gerçekleştiği toplantıda, Mayıs ayı rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki hafta gerçekleştirecekleri, TİM seçimlerinde yeniden başkan adayı olduğunu söyledi.

    Yılın ilk 5 ayında ihracatın geçen yıla göre yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 413 milyon dolar oldu. Mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki yılların TÜİK Mayıs ayı rakamlarını geçerek Mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. İhracat, 2014 yılının ilk 5 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 67 milyar 93 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi" dedi.

    "Mayıs ayında otomotiv sektörü rekor kırdı"

    Mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 54 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 616 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 591 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

    Bu sektörleri fındık ve hazır giyim sektörlerinin izlediğini açıklayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

    "2014 Ocak-Mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında artışla 62 milyar 135 milyon dolardan 67 milyar 93 milyon dolara yükseldi.

    Yılın ilk 5 ayında tarım sektörleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 oranında artışla 9 milyar 277 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

    Sanayi ürünleri ihracatı yılın ilk beş ayında yüzde 6.9 oranında artışla 52 milyar 333 milyon dolar olurken, madencilik ihracatı yüzde 5 oranında azalışla 1 milyar 968 milyon dolara geriledi.

    Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Türkiye'nin en büyük dış pazarı olan Almanya'ya 1 milyar 349 milyon dolarlık ihracatla Mayıs ayında yüzde 25 artış yakalandı.

    Mayıs ayında en fazla ihracat yapan il değişmeyerek, İstanbul oldu. İstanbul, ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.2 artırdı ve toplam 5 milyar 984 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

    İstanbul'u 1 milyar 164 milyon dolar ihracat ile Bursa ve 1 milyar 97 milyon dolar ihracat ile Kocaeli takip etti. Mayıs'ta İzmir'in ihracatı 804 milyon dolar, Ankara'nın ihracatı 683 milyon dolar olurken, bu illeri 557 milyon dolar ihracatla Gaziantep, 362 milyon dolar ihracatla Manisa, 280 milyon dolar ihracatla Denizli, 238 milyon dolar ihracatla Sakarya, 171 milyon dolar ihracatla Hatay takip etti."

    "Acıyı severiz ama acı bir tablomuz var"

    Toplantıya ev sahipliği yapan ŞUTŞO Başkanı Sabri Ertekin ise, Şırnak ilinin ihracat konusunda kendilerinden çok fazla ilerde olduğunu belirterek, "Biz acıyı severiz ne yazık ki sanayide bu acı tablomuz var. Türkiye'den en fazla yatırım alan illerinden başında Şanlıurfa geliyor. Ama ne yazık ki; istenilen seviyede bu ihracatımızı artıramadık. Yine turizm'de Şanlıurfalılar misafirperver oldukları için yemeyi ve yedirmeyi çok seviyorlar. Bu yüzden güle oynaya turizmde kazanıyorlar. Ancak ciddi anlamda konuklama sorunu yaşanıyor. Acilen Şanlıurfa'daki tarihi ve turistik bölgelere yapılmak üzere 72 adet otele ihtiyacımız bulunmaktadır. Yine buna paralel olarak, Şanlıurfa'nın sanayisinin gelişmemesinin en önemli etkenlerinden birisi ise arazi ticaretinin revaçta olmasını diyebiliriz. Şanlıurfalılar arsa ticaretiyle uğraştığı için sanayi şehri olan Gaziantep'te bizim gibi arazi ticaretine yoğunlaşmaya başladı" diye konuştu.

    Toplantıda son olarak konuşan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise, Türkiye'nin tarımsal alanda en fazla üretimin yapıldığı Şanlıurfa'nın bir an önce atacağa geçmesini istedi.

    Toplantı katılımcılara plaket verilmesiyle son buldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow