hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi üretimi şubatta beklentilerin üzerinde arttı

    Sanayi üretimi şubatta beklentilerin üzerinde arttı
    expand

    Arındırılmamış sanayi üretimi ihracata dayalı üretimin desteğiyle Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanayi üretimi verileri, bu yıl büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin yılın ilk iki ayında ihracat odaklı üretimle telafi edildiğini gösteriyor.

    Arındırılmamış sanayi üretimi ihracata dayalı üretimin desteğiyle Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Bankacıların hesaplamalarına göre yılın ilk iki ayındaki sanayi üretim artışı yaklaşık yüzde 6 oldu.

    Analistler seçim öncesinde liradaki değer kaybı, faizlerdeki artış ve siyasi endişeler nedeniyle yatırımların ertelenebileceğini ve büyümenin yüzde 2 seviyelerine gerileyebileceğini belirtiyorlardı.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Ocak–Şubat dönemindeki ortalama sanayi üretim artışı yüzde 6'ya ulaşırken, bu durum, Mart'ta yaşanması muhtemel yavaşlamaya rağmen, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte güçlü bir büyüme sergileyeceğine işaret ediyor. Bu haliyle bakıldığında açıklanan verileri olumlu değerlendiriyoruz" dedi.

    Toplam sanayi üretiminde Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 4 olması bekleniyordu.

    Ekonomi yönetimi: Yüzde 4 büyüme sağlanır

    Reuters'ın Mart ayı sonunda gerçekleştirdiği ankete göre 2014'te büyümenin yüzde 2.4 olması beklenirken ekonomi yönetimi ise yüzde 4 veya hafif altında bir büyümenin rahatlıkla sağlanabileceğini belirtiyor.

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün "büyüme konusunda endişemiz yok" derken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu yıl yüzde 4'e yakın bir büyümenin rahatlıkla sağlanabileceğini düşünüyor.

    Analistler ise seçim öncesinde siyasi endişeler ve TL'deki değer kaybının büyümenin ana bileşenlerinden yatırım ve tüketim kararları üzerinde kritik öneme sahip olan güven ortamı ve beklentileri olumsuz etkileme riski taşıdığından endişe ediyorlardı.

    OVP'ye göre Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4 büyümesi beklenirken analistler 2014 yılı için hedeflenen bu rakama ulaşmanın artık kolay olmayacağını, hatta siyasi endişelerin uzayıp beklentileri baskılamaya devam etmesi halinde ise yakın bir olasılık olarak görülmese de daralma ihtimalinin bile gündeme gelebileceğini belirtiyorlardı.

    İhracat kaynaklı üretim

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubatta bir önceki aya göre yüzde 0.1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 arttı.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Sanayi üretimi Şubat ayında yıllık yüzde 4.9 yükseldi. İç tüketim yavaşlarken sanayi üretiminin yüksek seyretmesinin sebebi güçlü ihracat rakamları" dedi ve ekledi:

    "Rakamlar büyüme açısından olumlu ve ilk çeyrekte büyümenin ihracat kaynaklı desteklendiğini gösteriyor. Bu kapsamda ilk çeyrekte beklediğimizden daha iyi bir büyüme görme ihtimalimiz yükseldi."

    Sanayinin alt sektörleri Şubat ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.5 artarken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.2 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.

    TÜİK verilerine göre ihracat Şubat ayında yüzde 6.2 artarak 13.15 milyar dolar olmuş ihracattaki artışın desteğiyle dış ticaret açığı beklentilerin oldukça altında kalmıştı.

    Şubat'ta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5.2 arttı.

    Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3.3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

    İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde ise Şubat'ta bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 15.3 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 2.6 ile kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, yüzde 2.5 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow