hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'daki maden işçilerinin kredi borçları siliniyor!

    Somadaki maden işçilerinin kredi borçları siliniyor
    expand

    Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından bankalar, GSM operatörleri, özel şirketler, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı, madenciler ve yakınlarına yardım için harekete geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ING BANK

    ING Bank, Manisa Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden müşterilerinin kredi kartları da dahil bütün bireysel kredi borçlarını silecek. Hayat sigortası olanlar varsa, banka olarak sigorta alacaklarından feragat edecek, sigorta şirketinin ödeyeceği tazminatın tamamının da varislerine ödenmesi sağlayacak.

    SGK, Soma'da ölenlerin ailelerine maaş bağlayacak

    Konuyla ilgili olarak bankadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "Felaketin bölgede yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesine ING Bank olarak katkı sağlamak amacıyla Soma Şubesi müşterilerimiz için aldığımız aksiyonları sizlerin bilgilerinize sunmak isteriz.

    Vergi beyanname ve ödeme süreleri uzatıldı

    * Hayatını kaybeden müşterilerimizin bankamıza olan kredi kartları da dahil tüm bireysel kredi borçları silinecektir. Eğer müşterimizin hayat sigortası varsa, bankamız sigorta alacaklarından feragat edecektir, sigorta şirketinin ödeyeceği tazminatın tamamının varislerine ödenmesi sağlanacaktır.

    * Tüm bireysel kredi müşterilerimizin taksit ödemeleri, ilk ödemeler Eylül 2014 tarihinde tahsil edilecek şekilde 3 ay faizsiz ertelenmiştir.

    * Müşterilerimizden 3 ay boyunca temel bankacılık işlemleri (havale, EFT) ve hesap işletim ücretleri alınmayacaktır.

    * Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı müşterilerimizin ödemelerinin ilki Eylül 2014 tarihinde tahsil edilecek şekilde ertelenmiştir.

    * Müşterilerimizin Türkiye'deki tüm ING Bank ATM'leri ile birlikte diğer banka ATM'lerinde ING hesaplarından yaptıkları işlemler ücretsiz olacaktır.

    * Mikro kredi ve KOBİ kredisi müşterilerimizin kredi ödemeleri 6 ay faizsiz olarak ertelenmiştir."

    BANK ASYA

    Asya Katılım Bankası (Bank Asya), Soma'da yaşanan elim kazada hayatını kaybeden müşterilerinin borçlarını sıfırladığını açıkladı.

    Bank Asya'nın resmi Twitter hesabından gece yarısı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

    "Soma'da yaşanan ve aziz milletimizi derin üzüntüye sevk eden elim kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın bankamızdan edindiği bireysel finansman borçları ile kredi kartı borçlarının silinmesine karar verilmiş; ayrıca Soma şubemizin diğer tüm bireysel ve KOBİ müşterilerinin finansman desteği borçları, vade farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelenmiştir."

    AKBANK

    Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşlıgil, bugün yaptığı yazılı bir açıklama ile, "Hayatını kaybeden madencilerimizin bankamızda bulunan bireysel kredilerini silecek" dedi.

    Soma'da yaşanan elim olay neticesinde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerinin ve yaralı madencilerimizin acılarını paylaştıklarını ifade eden Binbaşgil, "Akbank olarak bu zor günlerde büyük acılar yaşayan vatandaşlarımızın yanındayız. Yüklerini biraz olsun hafifletebilmek amacıyla gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Bu elim olayda hayatını kaybeden madencilerimizin bankamızda bulunan bireysel kredilerini silecek, yaralı madencilerimizin de kredilerini başvurmaları halinde ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandıracağız" açıklamasını yaptı.

    İŞ BANKASI

    İş Bankası'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye'yi yasa boğan kazanın acılarını paylaşmak ve yaraların sarılmasına destek olmak üzere bankanın, yöredeki müşterilerinin yanında olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

    "Soma'daki elim kaza hepimizi derinden üzmüştür. İş Bankası Grubu olarak hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm ülkemize sabır ve başsağlığı diliyoruz.

    Kaybettiğimiz maden işçilerimizin bankamıza olan borçları silinecektir. Tüm maden işçilerimizin ve ailelerinin bankacılık hizmetlerinde ihtiyaç duyacağı her türlü kolaylık bankamızca gösterilecektir.

    Öte yandan, büyük kayıplar verdiğimiz bu olayda sadece maden işçilerimiz ve ailelerinin değil, tüm yöre halkının zorluklar yaşadığı dikkate alınarak, ilk aşamada, olaydan etkilenen müşterilerimizin bireysel ve ticari bütün kredilerinin ve kredi kartlarının ödemeleri de faizsiz olarak ertelenmiştir. Ayrıca, bu kapsamda yapılacak havale ve EFT işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir."

    AKTİF BANK

    Aktif Bank tarafından yapılan yazılı açıklamada, Manisa Soma'da meydana gelen maden faciasının herkesi derinden etkilediği belirtilerek, Aktif Bank olarak PTT şubeleri ve bayileri aracılığıyla Soma'da kullandırdıkları, borcu devam eden 651 adet, toplam 4 milyon 30 bin 606 Türk Lirası bireysel kredi geri ödemelerinin 2 ay faizsiz olarak ertelenmesi kararının alındığı bildirildi.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Bu elim kazada hayatını kaybeden müşterilerimizin kredi borçları ise yakınlarının başvurması durumunda silinecek ve sigorta tazminatları da ailelere ödenecektir.

    Soma'da yaşanan acı olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralanan yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ileterek, en yakın zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ederiz."

    YAPI KREDİ

    Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, Soma'da meydana gelen kazanın ardından kendilerinin de yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

    Açıkalın, "Van depreminde ve şehitlerimizin ailelerinin acı günlerinde olduğu gibi, Soma kazasında da vatandaşlarımızın yanında olmak için konuyla ilgili tüm teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaybettiğimiz madencilerimize Allah'tan rahmet, aileleri ve sevdiklerine sabır diliyorum" dedi.

    VODAFONE

    Vodafone Türkiye, bölgedeki çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için iletişim ihtiyacının giderilmesi kapsamında, Soma maden bölgesindeki tüm abonelere ücretsiz 100 dakika konuşma yükledi.

    Şirket, çiftçilere yönelik eğitimler düzenlemek amacıyla hayata geçirdiği "Çiftçi Tırı"nı da "Ücretsiz İletişim İstasyonu" olarak yeniden organize ederek, bölgeye yönlendirdi. Bu tırla Vodafone, bölgede bulunan halk için ücretsiz telefon, SMS, internet ve şarj hizmeti sunacak.

    TURKCELL

    Bölgedeki müşterileri için 75 dakika, 75 MB internet paketi ve 75 SMS'i ücretsiz olarak tanımlayan Turkcell, bölgede borçtan dolayı kapanan tüm Turkcell hatlarını bu süreçte iletişime açtı.

    Turkcell, bölgeden ve sosyal medyadan gelebilecek yardım çağrıları için de önceliklendirme yaparak, kesintisiz iletişim için 2G ve 3G mobil iletişim istasyonları ile bölgede şebeke desteği sağladı.

    TÜRK TELEKOM

    Türk Telekom, facianın ardından kazazede ailelerinin Türk Telekom ve TTNET ile ilgili tüm sabit hat kullanımının 12 ay boyunca ücretsiz olması kararı aldı. Şirket ayrıca, bu ailelerin Türk Telekom ve TTNET'e olan borçlarını da silecek.

    Türk Telekom, Manisa'daki tüm müşterilerinin çağrı merkezi hizmetlerini önceliklendirirken, Soma bölgesinde yer alan tüm Wi-Fi hot spot noktaları ve ankesörlü telefonlar her yöne ücretsiz olarak hizmet veriyor.

    Doğuş Grubu'ndan sosyal yardım projesi

    Doğuş Grubu da, Soma'nın sağlık, barınma ve sosyal ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için bir sosyal yardım projesi başlattı.

    Doğuş Grubu'ndan yapılan açıklamada, "Grubumuz Soma'nın sağlık, barınma ve sosyal ihtiyaçlarına katkıda bulunmak adına bir sosyal yardım projesi başlatmıştır. Bu proje, Doğuş Grubu ve Ailesi'nin her seviyesindeki fertlerinin gönüllü katkılarıyla gerçekleştirilecektir" ifadelerine yer verildi.

    Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Grubumuzun Soma'ya yapacağı yardımların yanı sıra ben de şahsen, ocağına ateş düşen ailelerin yüksek öğrenim çağına gelmiş veya halen yüksek öğrenimini sürdüren çocuklarının, üniversite eğitimleri boyunca masraflarını karşılamayı arzu ve taahhüt etmek istiyorum" dedi.

    "Çizmeleri çıkarayım mı?" diyen madenci anlattı

    Cüneyt Özdemir gözyaşlarını tutamadı

    Madencilerin soyunma odaları içler acısı halde

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow