hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suya yüzde 5 zam geldi

    Suya yüzde 5 zam geldi
    expand

    Antalya'da yeni yıldan itibaren su faturaları zamlı gelecek. Kent merkezindeki 5 ilçe Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı'nda zam oranı yüzde 5 olurken, diğer ilçe merkezlerinde zam oranı yüzde 10 oranında gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, uyguladıkları fiyat politikasıyla bazı ilçelerde ortalama fiyatlarda yüzde 50 oranında indirim sağladıklarını belirtti.

    Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Kurulu, 2015 yılı bütçe görüşmelerinden suya zam kararı çıktı.

    Kurumun Genel Kurul'a sunulan taslak bütçesinde, Antalya'nın merkez ilçeleri Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı için önerilen 2.35'lik tarife, ASAT Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan 2.26 olarak çıktı.

    Vücut su kıtlığı çektiğinde ne olur?

    CHP'li üyelerin ret oyuna karşılık Ak Parti'nin oy çok çokluğuyla geçen yeni tarifelere göre Antalya kent merkezinde evlerde musluklardan akan suya yüzde 5 oranında zam geldi. Zamlı tarifeyle birlikte 1 Ocak'tan itibaren Antalya'nın 5 merkez ilçesinde metreküp birim fiyatı 2.15 TL olan su, 2.26 TL'den satılacak.  

    İlçelerde zam ortalama yüzde 10

    Alanya ilçe merkezi ve tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen beldelerde 1.50 TL olan suyun birim fiyatı da yüzde 9'luk zamla 1.64 TL oldu.

    Kemer merkez ve tüzel kişiliği sona eden beldelerde evler için 1.30 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 9 zamla 1.42 TL olarak kabul edildi. Finike, Kumluca, Manavgat, Kaş, Serik, Akseki, İbradı, Gündoğmuş ve Gazipaşa'da ve mahalleye dönüşen Karaveliler, Bademağacı, Ekşili, Dağbeli ve Karaöz beldelerinde evlerde musluklardan akan su 2015'te yüzde 10 zamlanacak. İlçelerde 1 TL olan suyun metreküp birim fiyatı 1.1 TL olarak ASAT'ın 2015 yılı bütçesinde yer aldı.

    İşte dünyanın en güzel paraları!..

    Elmalı ve Demre ilçelerinde ise ev aboneleri için su birim fiyatı 80 kuruştan 90 kuruşa yükseldi. İki ilçede zam oranı yüzde 12.5 olurken, Antalya'nın su zamları konusunda en şanslı ilçesi ise Korkuteli oldu.

    1 Nisan tarihinde yürürlüğe giren ASAT'ın 19 ilçeyi içine alan ücret tarifesinde Kemer'le birlikte yer alan Korkuteli, yeni yıl için bu kapsamdan çıkartılarak, Elmalı ve Demre'yle birlikte aynı tarife grubu içine alındı.

    1 Nisan tarihli tarifede Kemer'le birlikte suyun 1 metreküpü için 1.30 TL ödeyen ilçe halkı, yeni belirlenen tarifeyle 90 kuruş ödeyecek. Korkuteli için indirim oranı yüzde 68 oldu.

    ASAT'ın taslak bütçesinde orman köyleri ve tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen köylerde 58 kuruş olarak belirlenen tek tarife ise ASAT Genel Kurulu'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in teklifiyle değişikliğe gitti.

    Bilinçaltınıza soru sorun, kendinizi tanıyın!

    Taslak bütçede köy tüzel kişiliğini kaybeden yerleşim yerleri için Antalya kent merkezinde önerilen 2.35 TL'lik su tarifesinin yüzde 25'inin tarife olarak kabul edilmesi önerilirken, Başkan Türel'in ilçe merkezlerinde geçerli tarifelerin yüzde 25'inin artık birer mahalle olan köyler için geçerli olması teklifi kabul edildi.

    Altyapıda hizmet sağanağı

    Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT'ın 2013 yılında gerçekleşen bütçesinin 240 milyon 787 bin lira olduğunu belirterek, 2015 yılında bütçeyi yaklaşık 2.5 kat artışla 693 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

    2013 yılında ASAT'ın gerçekleştirdiği yatırım miktarının 61 milyon 129 bin lira olduğunun altını çizen Türel, 2015 bütçesinde yaklaşık 253 milyon 119 bin liralık yatırım bütçesi öngördüklerini kaydetti.

    1919'dan 1960'a Türk filmleri...

    Türel, bir önceki bütçenin 4 katı yatırımı Antalya'da gerçekleştireceklerini vurguladı. Bütçelerde yatırımların toplam giderlere oranının önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, "Büyüyen bütçe içinde yatırım oranı azalıyor mu artıyor mu esas mukayese edilmesi gereken bu husus. 2013'te yatırımların toplam gidere oranı yüzde 25.4 iken, 2015'te bu yüzde 36.5'a ulaşmış. Yüzde 10'un üzerinde bir artış var. Adeta Antalya altyapı olarak da yeni bir hizmet sağanağı yaşayacak" dedi.

    İlçelere yatırım dönemi

    Yeni Büyükşehir Yasası ile ilçelerin altyapı ve su hizmetlerini devralırken, altyapı borçlarını da devraldıklarını belirten Türel, şunları söyledi:

    "İlçe belediyelerden toplam gelirimizin 2015 yılında 116 milyon lira civarında olması bekleniyor. İlçelerden 2015'te ASAT'a gelen toplam borç ise 334 milyon lira. İlçe belediyelerinden 334 milyon liralık borcu üstlenmişiz ve ödüyoruz. Bu arada ASAT'ın ilçelere yapacağı toplam yatırım 14 ilçeye 286 milyon 190 bin liradır. 334 milyon liralık borç devralıyoruz, üzerine 286 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Yani topladığımızda 620 milyon lira gibi bir rakam yapıyor. Buna karşılık ilçelerde topladığımız rakam 116 milyon lira. Topladığımız su gelirleriyle bu hizmetler Büyükşehir Yasası olmasaydı yapılamazdı. Bunu Büyükşehir Belediyesi imkanları ile yapabilir hale geldik."

    "SCADA sistemine kilit vurdular"

    Başkan Türel, belediye başkanlığının ilk döneminde, 2004-2009 yılları arası, Antalya'da su fiyatlarında yüzde 4.5'lik azalış sağladıklarının altını çizerek, "Bizden sonra gelen yönetim 5 senede Antalya'da toplamda yüzde 66.7'lik artış yapmış. Marifet iltifata tabidir, iş bilenin kılıç kuşananın. Nasıl oldu, şapkadan tavşan çıkarmadık. Hesabımızı biliyorduk" diye konuştu.

    Antalya'da yüzde 66 olan su kayıp kaçak oranını SCADA sistemiyle yüzde 40'a düşürdüklerini, sonrasında bu sisteme kilit vurulduğunu kaydeden Türel, "Bu sistemle Antalya'nın 20 kilometre ötesinde su kaybı varsa bilgisayar uyarıyor, su kaybını önlüyoruz. Şimdi bunu ilçelerde de yapacağız. Yüzde 66 kayıp oranını yüzde 40'a düşürdük. Aradaki farkı da suda indirim yapmak suretiyle vatandaşın cebine yansıttık" dedi.

    Yüzde 50'ye varan indirim yapıldı

    Gereken önlemleri alarak 2015 yılı için suda çok önemli indirimlere gittiklerini belirten Başkan Türel, su fiyatlarında bazı ilçelerde yüzde 50'ye varan indirim uyguladıklarını söyledi.

    Türel, İbradı ve Gündoğmuş'ta su fiyatları aynı kalırken, ortalama fiyatlar üzerinden Demre'de su fiyatlarında yüzde 13, Kaş'ta yüzde 16.60, Korkuteli'nde yüzde 36.47, Kemer'de yüzde 33.67, Elmalı'da 47.83, Serik'te 21.88, Manavgat'ta 33.33, Finike'de 16.67, Akseki'de 50.82, Alanya'da 18.81, Gündoğmuş'ta 44.29'luk indirim yaptıklarını açıkladı.

    Türel, "Hamdolsun suyu ucuzlatacağız sözünü vermiştik. Bir kez daha sözümüzü yerine getirmenin rahatlığıyla bu rakamları Antalyalılara duyurmanın rahatlığındayız" dedi.

    Köylere özel düzenleme

    Yeni Büyükşehir Yasası'nın köylerdeki su fiyatlarını, merkezdeki su fiyat tarifesinin yüzde 25'ini geçemeyecek şekilde düzenlediğini hatırlatan Türel, şunları söyledi:

    "Merkezdeki su fiyatı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi'ndeki su fiyatı uygulanabilirdi. Bunun yüzde 25'ini uyguladığımızda özellikle kırsaldaki köylerimizde su fiyatlarında önemli bir yükselişle karşı karşıya kalma durumunu gördük. Köylü vatandaşımın bu kanundan mağdur olmasını kabul etmek benim açımdan mümkün değildi. Bu nedenle bütün köylerimizde ilçe merkezlerimizdeki su fiyatı neyse, onun yüzde 25'ini almak suretiyle su fiyatlarını köylerimizde kullandıracağız."

    Evinizi güzelleştirecek harika fikirler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow