hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gurbetçi az harcadı, tatilini kısalttı

    Gurbetçi az harcadı, tatilini kısalttı
    expand

    Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'yi ziyaret eden yabancılar, geçen yılın aynı dönemine göre kişi başı ortalama 68 dolar, gurbetçiler ise kişi başı ortalama 404 dolar daha az harcama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK'e göre, yılın ilk yarısında (Ocak-Haziran) Türkiye'yi 16 milyon 95 bin 926 yabancı ziyaret etti. Bu rakamın 2 milyon 144 bin 136'sını yurtdışında ikamet eden gurbetçiler oluşturdu.

    Yılın ilk yarısında 12 milyar 602 milyon 567 bin dolar olarak belirlenen turizm gelirinin 2 milyar 50 milyon 179 bin doları da gurbetçilerden geldi.

    Gurbetçilerin harcaması azaldı

    2014 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran) ortalama 759 dolar olan yurtdışında ikamet eden yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcaması, bu yılın aynı döneminde 691 dolara geriledi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 8 olan yabancı ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi de bu yılın aynı döneminde 7,8 geceye düştü. Gurbetçilere bakıldığında ise geçen yılın ikinci çeyreğinde 15,5 olan kişi başı ortalama geceleme sayısı, bu yılın aynı döneminde 13,1 geceye, Türkiye'de yaptıkları kişi başı harcama ise 1325 dolardan 921 dolara indi. 2014 yılının ilk yarısında Türkiye'ye gelen 1 milyon 966 bin 19 gurbetçi, toplam 2 milyar 516 milyon 725 bin dolar harcama yapmıştı. Bu yılın ilk yarısında Türkiye'yi ziyaret eden 2 milyon 144 bin 136 gurbetçi, toplam 2 milyar 50 milyon 179 bin dolar harcama yaptı. Buna göre Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçi sayısı yüzde 9,05 artarken, yurtiçinde yapılan harcama, yüzde 22,75 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gurbetçi az harcadı, tatilini kısalttı

    "Rus turistler sınırlı bütçeyle geliyor"

    Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, kişi başı turist harcamalarında meydana gelen düşüşün, Rus turistlerin sınırlı bütçelerle tatile çıkmasından kaynaklandığını söyledi. Rus pazarında önemli bir daralma kaydedildiğini, Türkiye'ye gelen turistin de alışverişten vazgeçtiğini ifade eden Kızıldağ, bu durumun önümüzdeki yıl için de bir risk olduğuna işaret etti. Rus rublesinin dolar karşısında yeniden erimeye başladığını ve Rusya'da yine bir devalüasyon yaşandığını vurgulayan Kızıldağ, şöyle konuştu: "Bunun Türkiye turizmini çok olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Yılın tamamında turizmdeki gelir kaybının 1.5-5 milyar dolar arasında olabileceğini zaten söylemiştik. Özellikle Ağustos ve Eylül ayları ciddi etkilenecek. Rus turist bırakın ülke dışına çıkmayı, şehir dışına bile çıkmıyor artık."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow