hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Memur zam oranları açıklandı

    Memur zam oranları açıklandı
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı için 6+5, 2017 için yüzde 3+4 zam üzerinde anlaşma sağlandığını açıkladı. Bu oranlar kamu emeklilerine de aynen uygulanacak. Her iki yılda gerçekleşen enflasyon oranı yapılan maaş artış oranını geçmesi durumunda ortaya çıkan fark da ödenecek. Türkiye Kamu-Sen ve KESK ise yapılan oranlara tepki gösterdi ve anlaşmayı fiyasko olarak yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamu görevlilerinin 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetleri arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 oranında zam yapılacak.

    Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin son toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonunda gerçekleşti. Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık etti. Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, yaptığı konuşmada, toplu sözleşme görüşmelerinin yaklaşık 3 milyon kamu görevlisi ile 2 milyonu bulan memur emeklisini ilgilendirdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoğun ve çetin müzakereler sonucunda görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığını açıklayan Çelik, şu bilgileri verdi:

    "2014-2015 dönemini kapsayan toplu sözleşmede, kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren 22, hizmet kolunda ise 85 kazanım sağlanmıştı. Bugün bağıtlanan ve 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde ise kamu genelini ilgilendiren 40, hizmet kollarını ilgilendiren 169 konuda mutabakat sağlandı. Bu kazanımlar ülkemize ve kamu çalışanlara hayırlı olsun. Bu toplu sözleşmeyle kamu görevlilerinin aylıklarında 2016'nın birinci 6 aylık dönemi için yüzde 6, ikinci 6 aylık dönemi için ise yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 11,3 oranında artış sağlandı. 2017'nin birinci 6 ayı için yüzde 3, ikinci 6 aylık dönemi için ise yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 7,1 artış yapıldı. Bu artışa ilave olarak her iki yılda da enflasyon oranının yapılan maaş artış oranını aşması durumunda ortaya çıkan enflasyon farkı da kamu çalışanlarına ayrıca ödenecektir."

    - Memur emekli aylığı yüzde 19,1 artacak

    Çelik, toplu sözleşmeyle kamu görevlilerine sağlanan maaş artışlarından 1 milyon 855 bin memur emeklisinin de aynı şekilde yararlanacağını dikkati çekti.

    Maaş artışına ilave olarak kamu emeklilerine bir müjdeleri daha olacağını bildiren Çelik, "2015'in Eylül ayından geçerli olmak üzere memur emeklilerimizin tazminatlarında yapacağımız düzeltmeyle memur emekli aylıklarında ortalama 100 lira artış sağlanacak. Böylece 2016'da yapılan yüzde 11,3 oranındaki artışla birlikte en düşük memur emekli aylığı 2016'da yaklaşık yüzde 19,1 oranında artmış olacak. Bu artışlarla yeni emekli olacak memurlarımızın emekli ikramiyelerinde de 2016 yılı başında ortalama 3 bin 765 lira artış olacaktır. Bu artışlar memur emeklilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Öğretmenlere 98 liraya kadar nöbet ücreti

    Bakan Çelik, toplu sözleşmede maaş artışlarının yanında birçok iyileştirmenin de yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

    "2005 yılından sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon 200 bin kamu çalışanımıza ilave bir derece verilmesi kararlaştırıldı. 850 bin öğretmenimize 2016 yılında aylık brüt 98 liraya kadar, 2017 yılında da aylık brüt 140 lira nöbet ücreti ödenecek. Hafta sonlarında merkezi sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerimizin sınav ücretleri 58 liradan, 132 liraya çıkartılmıştır. Sağlık kuruluşlarında çalışan, diğer sağlık personeline döner sermayeden yapılan ödemelere ilişkin tavan oranı artırılmış, böylece örneğin bir hemşireye yapılan döner sermaye ödemesinde 180 liraya varan artış sağlanmıştır. Başta sağlık personeli olmak üzere hizmet kollarında yetkili sendikalarca gündeme getirilen fiili hizmet zammı talebini değerlendirmek üzere bir bilim kurulu oluşturulması kararlaştırılmış, bu kurulun çalışmalarını 2016 içinde tamamlamasına karar verilmiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - "4/C'li geçici personele 150 lira ek ödeme yapılacak"

    Geçici personelle memur gibi vazife ifa eden işçilerin sözleşmeli personel pozisyona veya kadroya geçirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılmasına yönelik çalışmaların başlatılması yönünde karar alındığını bildiren Çelik, toplu sözleşmede anlaşılan şu maddeleri açıkladı:

    "4/C'li geçici personele 150 lira ek ödeme yapılacaktır. Yurtdışı teşkilatlarından görevli sözleşmeli personele aile yardımı ödeneği verilmesi kararlaştırılmıştır. Eş durumu tayinlerinde istenen 3 yıl sigortalılık şartı 1 yıla indirilmiştir. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT'lerdeki mühendis ve mimarla koruma ve güvenlik görevlilerimizin tazminatlarında da ilave artışlar sağlandı. Cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme yapılması yönünde çalışma başlatılmasına karar verildi. Tapu müdürlükleri, vergi daireleri ve sosyal güvenlik merkezlerinde yoğun olarak çalışılan birimlerdeki personele fazla çalışma ücreti getirildi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önceki toplu sözleşmeler gibi anlaşma sağlanan yeni toplu sözleşmede de kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirildiğini, mali haklarına da enflasyon düzeyinde ciddi artışların yapıldığını vurgulayan Çelik, varılan sonuçların kamu çalışanlarına ve emeklilerine hayırlı olması dileğinde bulundu.

    - "Başarılı bir toplu sözleşme olmuştur"

    Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın da yoğun toplu sözleşme görüşmelerinin yoğun müzakere ve mücadele içinde geçtiğini belirterek, görüşmelerin sonucu olarak mali ve sosyal kazanım paketinin hayata geçirildiğini söyledi.

    Türkiye'nin uzlaşmaya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde, teklifleri kazanıma dönüştürecek toplu sözleşmeye imza atmalarının en büyük sosyal kazanım olduğunu dile getiren Yalçın, "Bugün burada tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Tüm hizmet kolları dahil tamamında mutabakatın imzalanacağı bir toplu sözleşme yaşıyoruz" dedi.

    Anlaşmaya varılan toplu sözleşmeyle 4/C'lilere kadro yolunun açıldığını vurgulayan Yalçın, "Genel toplu sözleşmenin içeriğinde yüzde 90, hizmet kolu toplu sözleşmesinde ise yüzde 100 kazanım sağlanmıştır. Zor ve stresli bir süreçti. Son yarım saat içerinde mutabakat sağlanabilmiştir. Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    Bir basın mensubunun Memur-Sen'in talepleriyle üzerinde anlaşmaya varılan sözleşme arasındaki farklılıkları sorması üzerine Yalçın, "Masaya getirilen rakamlar, ufak bir pazarlık payı oluşabilecek rakamlardır. Çıkan rakam, kamu çalışanlarının bordrolarında ciddi anlamda iyileştirme sağlayacaktır. Başarılı bir toplu sözleşme olmuştur" yanıtını verdi.

    Yalçın'ın ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen de toplu sözleşmeye ilişkin değerlendirmede bulunmak istedi. Bunun üzerine Bakan Çelik, Özgen'e değerlendirmesini toplantı salonunda değil Bakanlığın girişinde basın açıklaması yapılan bölümde yapabileceği uyarısında bulundu.

    Özgen'in konuşmaya devam etmesi üzerine Memur-Sen heyeti, Özgen'e alkışlarla karşılık verdi. Özgen'in toplantı salonundan ayrılması üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Biz masaya tepki koyduğumuzda masaya yapışıp müzakere yapmak isteyenlerin, tarihi bir sözleşmeye imza attığımız ortamda ayağa kalkmalarını kamu çalışanlarının takdirine sunuyorum" dedi.

    Konuşmaların sona ermesinin ardından, Bakan Çelik ve Yalçın, 2016-2017 yıllarında geçerli olacak 3. dönem toplu sözleşme metnini imzaladı.

    Selahattin Demirtaş'tan PKK'ya "ama"sız ateşkes çağrısı

    Fındık bahçesinden dönen traktör devrildi: 18 kadın işçi yaralandı

    TÜRKİYE KAMU-SEN TEPKİLİ

    Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, anlaşmayla sonuçlanan kamu kesimi toplu sözleşmesiyle ilgili, "Bu toplu sözleşme, tam bir fiyaskodur. Memur-Sen'in talepleriyle ortaya çıkan sonuç arasında, dağlar kadar fark vardır. Kimse kimseyi aldatmasın" değerlendirmesinde bulundu.

    Koncuk, kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmeleri toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.

    Toplu sözleşme masasının, daha önce olduğu gibi kapalı kapılar ardında alınan kararlarla şekillendiğini öne süren Koncuk, "Sayın Faruk Çelik, kendisine verilen rolü yerine getirmiştir. Muhalif konfederasyonların başkanlarının toplu sözleşme metninde, üzerinde anlaşılan konuları değerlendirmesine bile tahammül edemeyen Sayın Çelik'in ne kadar demokrat olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Burada bir konfederasyonla kurgulanmış bir oyun sergilenmiştir" ifadelerini kullandı.

    Memur-Sen'in toplu sözleşme görüşmelerinden önce 2016 için yüzde 8+8 artış, seyyanen 150 lira brüt zam, yan ödemelerin artırılması ve büyümeden pay istediğini anımsatan Koncuk, şöyle konuştu:

    "Memur-Sen taleplerini alt alta koyduğumuzda en düşük memur maaşına 2016 yılı için yüzde 33,2 zam istediği sonucuna ulaşıyoruz. Bu rakam 2017 yılı için ise yüzde 23,8 zamma karşılık geliyor. 2016 yılı için 33,2 zam isteyen Memur-Sen, bu masada yüzde 11,3'lük artışı tarihi başarı olarak ilan ediyor. Yani istediğinin üçte biri oranında zam alabilmiş ama 'tarihi başarı' diyor. Bu nasıl kabul edilebilir. Bu toplu sözleşme, işçi sendikalarıyla yapılan toplu iş sözleşmesinin de gerisindedir. İşçilere bir defaya mahsus 500 lira ödeme yapıldı. Burada bu da yok."

    Toplu sözleşme masasında yuvarlak anlaşmaların olmayacağını, köşeli anlaşmaların olacağını vurgulayan Koncuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın "fiili hizmet zammının çözüldüğü" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

    Sözleşmede 4/B ve 4/C'lilerin kadroya alınmasına yönelik somut kararların olmadığını ileri süren Koncuk, "Bu toplu sözleşme, tam bir fiyaskodur. Memur-Sen'in talepleri ile ortaya çıkan sonuç arasında, dağlar kadar fark vardır. Kimse kimseyi aldatmasın" diye konuştu.

    Koncuk, Bakan Çelik'in bakanlık finalini çok kötü bir şekilde yaptığı iddiasında bulunarak, "Bir muhabbetimiz, bir saygımız vardı. Bugünkü tutumuyla bu saygımızı ve muhabbetimizi kaybetmiştir" dedi.

    Türkiye Kamu-Sen olarak toplu sözleşme sonucuna karşı eylem yapmayacaklarını bildiren Koncuk, şehitlerin olduğu bir ortamda eylem yapmayı doğru bulmadıklarını söyledi.

    - "Bize kimse tarihi laflardan bahsetmesin"

    KESK Genel Başkanı Lami Özgen de düzenlediği basın toplantısında, üzerinde anlaşmaya varılan toplu sözleşmenin kamu çalışanlarının haklarının peşkeş çekildiğinin somut bir göstergesi olduğunu öne sürdü.

    Hükümet ile Memur-Sen'in genel toplu sözleşme müzakerelerini teknik komisyon bağlamında kapalı kapılar arkasında gizlice yaptığını iddia eden Özgen, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Bir müzakere süreci yaşanmadı, ortaya çıkan bu oranlar teknik komisyonun kapalı kapılar ardından gizli görüşmeleriyle ortaya çıkan sonuçlardır. Bu sonuçların kamu emekçileri açısından kazanım olmadığını, tarihi kazanım ise hiç olmadığını ifade etmek isterim. Çünkü 2016 için açıklanan 6+5 yaklaşık yüzde 8,6 oranında kamu çalışanlarının maaşına yansıyacaktır. Bunun bir kısmının önümüzdeki aylardan itibaren geri alınacağı göz önüne alındığında, açıklanan oranın enflasyonun altında olduğunu söyleyebiliriz. 2017 yılında ise durum daha vahim."

    Kamu çalışanları ve memur emeklileri için 2017'nin tamamen kayıp yıl doluğunu ileri süren Özgen, KESK'in birçok talebinin toplu sözleşme masasında gündeme gelmediğini savundu.

    Bakan Çelik'in kendisine toplu sözleşme üzerine değerlendirme yapma izni vermediğini belirten Özgen, "Bakanlık da Memur-Sen de bizden korkuyor. Bize kimse tarihi laflardan bahsetmesin. Sadece doların yükseldiği ve enflasyonun arttığı bir ortamda, kamu emekçilerini yüzde 6+5'e, 3+4'e mahkum etmek tam da haklarının gasp edilmesidir" görüşünü dile getirdi.

    Bakan Çelik ve Memur-Sen heyetinin kul hakkı yediğini iddia eden Özgen, Çelik ve Memur-Sen heyetinin kul hakkından kurtulmak adına her bir kamu çalışanı için Arafat'a çıkması gerektiğini ileri sürdü.

    Konfederasyonların zam talepleri neydi?

    Kamu çalışanlarının 2016-2017 yılları kapsayan 3. dönem toplu sözleşmesi için Memur-Sen 2016'da 8+8 zam ve taban aylığa 150 lira, 2017'de 7+7 oransal zam ve taban aylığa 100 lira artış, Türkiye Kamu-Sen 2016 yılında yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira zam, KESK ise en düşük memur maaşının 2 bin 900 liraya yükseltilmesi ile aile, çocuk ve yemek yardımı talep etmişti. Öte yandan, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından memur maaşlarının taban aylığına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere brüt 175, net 123 lira zam yapılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow