hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 2.33'ün altında

    Dolar 2.33ün altında
    expand

    Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dün beklentiler doğrultusunda açıkladığı ve yatırımcıların risk iştahını artıran tahvil alım programının ardından dolar/TL gelişmekte olan ülkelere girişlerle güne düşüşle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB kararı ile dünya genelinde uzun vadeli tahvil getirileri yönünü aşağı çevirirken, gelişmekte olan ülke para birimlerine girişler de arttı.

    Bankacılar küresel iyimserliğin ardından kısa süre önce politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 7.75'e çeken Merkez Bankası'nın likidite adımlarıyla uyguladığı sıkılaştırma adımlarını azaltıp azaltmayacağı takip edilecek. TCMB'nin bugün bir haftalık repo ihalesi ile 17 milyar TL repo dönüşü bulunurken, PY'lere 604 milyon TL, kotasyon yöntemiyle ise 350 milyon TL dönüşü bulunuyor. TCMB'nin ortalama fonlama faizi dün itibarıyla yüzde 8.24 seviyesinde bulunuyor. Bankalararası piyasada gecelik faiz ise dün itibarıyla dün yüzde 10'un hemen üzerinde yer aldı.

    Siyasilerin TCMB'nin faiz kararına dönük eleştirileri ile hafta başında 2.3608 ile son bir ayın en yüksek seviyesini test eden dolar/TL, güne 2.3261/2.3279 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.4817/2.4831 seviyesindeydi.

    ECB kararının ardından dün Almanya'nın 2 ve 10 yıllık, İrlanda'nın 10 yıllık, İtalya, ispanya ve Fransa'nın ise 30 yıllık tahvillerinin getirileri tarihi düşük seviyeleri gördü.

    Türkiye'nin 10 yıl vadeli gösterge tahvilinin bileşik getirisi dün yüzde 7'ye yaklaşarak geçen hafta test ettiği 1.5 yılın en düşük seviyesine yakın seyrini sürdürdü.

    Bugün iç piyasada takip edilecek önemli bir veri gündemi bulunmazken dış piyasada Ocak ayı TSİ 1030 Almanya öncü imalat ve hizmetler PMI, 1100'da Ocak ayı Euro bölgesi imalat ve hizmetler PMI, 1130'da Aralık ayı İngiltere perakende satışlar ve 1700'da Aralık ayı ABD ikinci el konut satışları verileri takip edilecek.

    ECB Başkanı Mario Draghi dün faizlerde değişiklik yapmama kararının ardından düzenlenen basın toplantısında merkez bankasının ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili alımlarına Mart ayında başlayacağını açıkladı. Alımların 2016 Eylül sonuna kadar süreceğini belirten Draghi merkez bankalarının ECB'nin sermayesinde sahip oldukları paya dayalı olarak alım yapacaklarını da belirtti.

    ECB'nin kararı her ne kadar beklenen bir adım olsa da başta sabit getirili menkul kıymet getirileri olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerine de girişleri artırarak piyasalara olumlu yansıyor. Bankacılar girişler devam etti için iyimserliğin zaman zaman görülmeye de devam edileceğini belirtiyorlar.

    Geçen hafta içinde yüzde 6.99 ile 1.5 yılın en düşük seviyesini test eden 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.14 valörde son işlem yüzde 7.01 oldu. 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.32 valörde son işlem yüzde 7.14 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow