hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar geriledi, faiz yükseldi

    Dolar geriledi, faiz yükseldi
    expand

    Gelişmekte olan piyasalara devam eden girişler ve beklentilerin üzerinde Nisan ayı enflasyonun verisinin Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu sürdüreceği ve faiz indirimine kısa sürede gitmeyeceği beklentileri oluşturmasıyla dolar/TL gerilerken, 2 yıllık gösterge faiz yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan'da giyim grubundaki çift haneli artış öncülüğünde yüzde 1.34 ile yüzde 0.8 olan beklentilerin üzerinde arttı.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı verilerine göre TÜFE yıllık bazda yüzde 8.39'dan yüzde 9.38'e yükseldi. Yıllık bazda enflasyon iki yıl aradan sonra ilk kez çift haneye yaklaştı. Enflasyon son olarak Nisan 2012'de çift haneyi test etmişti.

    Veri öncesi 2.0997 seviyesinde olan dolar/TL, 2.0957 seviyesine kadar geriledi.

    Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "İki haftadır gelişmekte olan piyasalara girişler zaten devam ediyor. Yüksek enflasyon verisi de TCMB'nin erken bir zamanda faiz indirimine gitmeyeceği beklentisi oluşturdu. Bu gelişmelerle kur geriliyor. Hali hazırda Londra tatil nedeniyle kapalı olduğundan hacimler düşük. Öğleden sonra ABD piyasalarının açılmasıyla bir miktar hareketlenme görebiliriz" dedi.

    Dolar/TL saat 1151'de 2.0957/2.0959 seviyesinden işlem görüyor.

    TCMB Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunda, yılsonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederken, para politikasında ilave sıkılaştırma ihtiyacı görmediklerini, gerektiğinde ise sıkılaştırmayı likidite politikası ile yapacaklarını söyleyerek, bundan sonraki adımın faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini belirtti.

    Başçı, Türkiye'nin risk primindeki düşüş nedeniyle faiz indirimi için yer olduğunu, hali hazırda yüzde 10 seviyesinde olan bir hafta vadeli fonlama seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacaklarını söyleyerek, temel belirleyicinin enflasyon olacağını belirtti.

    Cuma günü valörde son işlemde yüzde 9.10 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde ilk işlem enflasyon verisi ardından görülürken yüzde 9.15 seviyesinden açıldı. Gösterge faiz saat 1106'da yüzde 9.21 seviyesinde.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu ise, "Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE, TCMB'nin referans faizlerde değişikliğe gitmeyeceği beklentilerini artırırken, bu durum dolar/TL'nin 2.10 seviyelerinin altına gerilemesine neden olmuş durumda. Kısa vadeli tahvil faizleri, aynı beklentilerle yükselirken, uzun vadeli tahvil faizleri ise gerilemiş durumda" dedi.

    Cuma spot kapanışta yüzde 9.09 seviyesinde olan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık tahvilin faizi bu sabah yüzde 9.14'ten açıldıktan sonra yüzde 8.98'e kadar geriledi. 10 yıllık tahvil aynı saatte yüzde 9.06 seviyesinde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow