hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar/TL 2.25'i aştı!

    Dolar/TL 2.25i aştı
    expand

    ABD ve Çin ekonomilerine yönelik gelen haberler ve Ukrayna'da devam eden belirsizlik gelişmekte olan piyasalarda baskı yaratmaya devam ederken, yurt içinde artan siyasi riskler ve yaklaşan seçimlerin de etkisiyle dolar/TL bu sabah 2.25 seviyesini aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL bu sabah 4 Şubat'tan bu yana en yüksek olan 2.2555 seviyesine kadar yükselirken, yurtiçindeki gelişmeler, risk iştahının seyri ve cari açık verisi izlenecek.

    Gezi eylemleri sırasında başından vurularak komaya giren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesi üzerine dün başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok şehirde yaygın protesto gösterileri düzenlendi.

    Polis değişik yerlerde on binlerce göstericiyi basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak dağıtmaya çalıştı.

    Elvan'ın cenazesi bugün defnedilecek.

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası zaten global olarak piyasalar bozulmuştu. Dün akşam yaşanan protesto eylemleri ve stop-loss seviyelerinin tetiklenmesi ile TL'de değer kaybı hızlandı" dedi.

    Dün saat 1745'te 2.2291/2.2295 seviyesinde olan dolar/TL, saat 0922'de 2.2505/2.2510 seviyesinden işlem görüyor.

    Dün akşam 2.6601 seviyesinde olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.6847 seviyesinde.

    Başka bir bankacı ise "Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin de sıkıntılı olduğunu görüyoruz. Çin büyümesine yönelik endişeler özellikle Asya'da piyasaları olumsuz etkiledi, risk iştahı iyice azalıyor. TL tarafında ay sonunda yapılacak seçimlerin de baskısı var. Bugün piyasalar cari açık verisini de izleyecek. Beklentilerin üzerinde gelecek bir açık kurda daha fazla değer kaybına neden olacaktır. Öte yandan protesto eylemleri de piyasalar üzerinde baskı yaratacaktır" dedi.

    TCMB'nin bugün saat 1000'da açıklayacağı cari işlemler açığının Ocak ayında 5.2 milyar dolar, 2014 sonunda 48.1 milyar dolar olması bekleniyor.

    Asya borsaları ABD ve Çin ekonomilerine dair belirsizlik ile Ukrayna'daki siyasi gerginliğin yatırımcıları tedirgin etmesiyle bugün düşerken, emtia baskı altında kaldı. Şanghay'da bakır fiyatları 2009'dan beri görülen en düşük seviyeye geriledi.

    Reuters'da yer alan ve kaynaklara dayandırılan bir haberde Çin merkez bankasının ekonomik büyümenin daha da yavaşlaması halinde banka zorunlu karşılıklarını düşürme yoluyla politika gevşetebileceği belirtildi.

    ABD borsaları, yatırımcıların son dönemde görülen yükselişin ardından bir miktar kâr satışı yapmalarıyla dün düştü.

    Hacimlerin oldukça düşük olduğu tahvil-bono piyasasında 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün en son Ocak sonunda gördüğü yüzde 11.02 seviyesine kadar yükseldikten sonra spot kapanışta yüzde 11 seviyesindeydi.

    İki yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvil ise dün spot kapanış ve valörde son işlemlerde yüzde 11.43 seviyesindeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow