hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar yeniden 2.20'ye yaklaştı

    Dolar yeniden 2.20ye yaklaştı
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri çatışma ihtimalini uzaklaştıran dünkü açıklamalarının Ukrayna'ya ilişkin kaygıları azaltması ve yatırımcıların risk iştahını artırmasıyla dolar/TL yeniden 2.20 seviyesine yaklaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'nın bütün seçenekleri kullanma hakkını saklı tuttuğunu belirten Putin, şu anda güç kullanmaya gerek olmadığını söylemişti. Putin'in, Rusya'nın Ukrayna'da güç kullanmasının "son seçenek" olduğunu söylemesi, Doğu-Batı gerginliği konusunda korkuları olan yatırımcıları rahatlattı.

    ABD borsaları Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğe dair endişelerin azalmasının ardından dün yükselirken, S&P 500 endeksi rekor yüksek seviyeden kapandı.

    Bankacılar bugün de iç piyasada izlenecek önemli bir veri bulunmadığını belirtirken dış piyasada ise Rusya Ukrayna ile ilgili gelişmeler, TSİ 1515'de ABD Şubat ayı ADP özel istihdam verisi ve 1700'da ABD Şubat ayı ISM hizmetler endeksi izlenecek.

    Öte yandan Avrupa'da ise Şubat ayı Almanya hizmetler PMI, euro bölgesi hizmetler PMI, yılın son çeyreğine ilişkin GSYH verisi, Ocak ayı euro bölgesi perakende satışlar izlenecek.

    İç siyasi endişeler ve jeopolitik risklerle son iki haftada 2.18 ile 2.25 bandında dalgalanan dolar/TL dün akşam 2.21'in altını test etti. Kur bugüne de düşüşle başlarken TSİ 0835'te dolar/TL 2.2080/2.2090 seviyesinde, sepet bazında TL 2.6198/2.6210 seviyesinden işlem gördü.

    İyimserlik bono piyasasına da yansıyabilir

    Öte yandan Hazine iki haftada gerçekleştirdiği 10 ihale sonrası dün Mart ayı iç borçlanma programını neredeyse tamamladı.

    Bankacılar bu ayın son işlem gününe kadar uzun vadeli tahvil ihalesi olmasının son iki haftada yaşanan arz yönlü baskıları azaltacağını ve ikincil piyasaya destek olabileceğini söylediler.

    Bir bankanın bono masası işlemcisi, "Hazine ilk çeyrekteki yılın en yoğun ihale programını tamamladı. Bundan sonra da yüklü itfalar ve ihaleler olacak ama giderek azalacak rakamlar. Bu bono piyasasına bir miktar destek olabilir" dedi ve ekledi:

    "Bugün arz baskısının azalmasıyla yön aşağı olacaktır. Piyasada yönün kalıcı olarak aşağı olması için yabancı yatırımcıların talepleri görülmeli. Ancak ihaleler, seçim öncesinde böyle yabancı talebinin olmayacağını gösteriyor."

    İhalelerde talebin düşük kalması dün iki ve 10 yıllık gösterge faizi 10 baz puan yükseltirken iki yıllık gösterge faiz son iki yılın en yüksek faizinden yeniden ihraç edilmiş oldu. Gösterge faiz en son Ocak 2012'de bu seviyeye yükselmişti.

    Tahvil bono piyasasında ise 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi yüzde 10.74, valörlüde yüzde 10.70 seviyesindeydi.

    Yeni iki yıllık gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.20, valörlüde yüzde 11.24 seviyesindeydi.

    Hazine dün yaklaşık 7.2 milyar TL'si piyasadan 8.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. İki yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 11.33 ile yüzde 11.20 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 10.81 ile yüzde 10.73 olan beklentilerin üzerinde oluştu.

    Hazine son iki haftada düzenlediği 10 ihalenin ardından 18 Mart'ta 16 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek. Bu ihale ile Mart ayı borçlanma programını tamamlayacak Hazine'nin Nisan programına ait ilk ihalesi ise 2 Nisan valörle 31 Mart'ta gerçekleşecek. Hazine 31 Mart'la başlayan haftada ise beş ihale gerçekleştirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow