hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hindistan'dan faiz indirimi sürprizi

    Hindistandan faiz indirimi sürprizi
    expand

    Küresel piyasalar, dün ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle negatif bir seyir izlerken, Hindistan Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi gündemin üst sırasına yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de dün açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 0,9 azalması ve araştırma raporu Bej Kitap'ta ekonomiye ilişkin genelde yatay bir görüntünün öne çıkarılması, ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri artırırken, borsaların teknik olarak kısa vadeli destek seviyelerinin kırılması ile düşüşünü hızlandırdığı görüldü.

    Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,06, S&P 500 endeksi yüzde 0,58, Nasdaq endeksi yüzde 0,48 değer kaybetti.

    Hindistan Merkez Bankası bu sabah sürpriz bir şekilde enflasyondaki düşüşe dikkati çekerek ekonomiye desteklemek için politika faizini yüzde 8'den yüzde 7,75'e düşürdüğünü açıkladı.

    Açıklamanın ardından Asya borsalarında hızlı yükselişler görülüyor. Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 2'nin üzerinde yükselirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,86 artışla tamamladı.

    Çin'de Şanghay endeksi ise kapanışa yakın önceki günkü düşüşünü fazlasıyla telafi ederek yüzde 3'e yakın değer kazandı.

    Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alım planına Avrupa Adalet Divanı'ndan olumlu görüş gelmesine karşın devam eden Yunanistan belirsizliğine ilişkin kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamaları ve büyümeye ilişkin endişelerle piyasalarda negatif bir seyir izlendi.

    Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,56, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,35 değer kaybetti.

    Yurtiçinde faiz ve döviz kurlarındaki pozitif seyre karşın BIST 100 endeksi etkili olan kar satışları ile günü yüzde 0,85 değer kaybıyla tamamladı.

    Analistler, Merkez Bankası'na ilişkin faiz indirim beklentisi nedeniyle tahvil-bono piyasasının alıcılı seyrinin devam ettiğini ve buna bağlı olarak 10 yıllık tahvil faizlerinin Haziran 2013'den beri gördüğü en düşük seviye olan yüzde 7,06'ya, gösterge tahvilin bileşik faizinin de yüzde 7,39'a gerilediğini ifade ediyor.

    Hindistan Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının piyasaları destekleyeceğini aktaran analistler, yurtiçinde cuma günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin faizlerin seyri açısından belirleyici olacağını tahmin ediyor.

    Samsung BlackBerry'i satın alıyor mu?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow