hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kur ve faiz sert yükseldi!

    Kur ve faiz sert yükseldi
    expand

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini beklenenden daha kısa sürede artırabilecek bir yol izlenebileceğine işaret eden açıklamaları ardından kur ve faiz sert yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL 2.22'li seviyelerden 2.24'ün üzerine çıkarken gösterge faiz 40 baz puanın üzerinde yükseldi.

    Tahvil bono piyasasında ise 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 11.23, valörlüde yüzde 11.26 seviyesindeydi. İşlem bazında bileşik faiz bugün yüzde 11.72'ye kadar yükseldi. Bu seviye bankacıların verdiği bilgiye göre en son 2009 ortasında test edilmişti.

    27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot ve valörlü kapanışta yüzde 10.87 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz bugün yüzde 11.24'e kadar yükseldi.

    Fed Başkanı Janet Yelen dün faizlerin sabit tutulduğu toplantısında muhtemelen bankanın tahvil alım programını bu yıl sonbaharda sonlandıracağını ve ardından altı ay kadar sonra da faiz oranlarını yükseltmeye başlayabileceğini söyledi.

    Fed, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada ise aylık tahvil alım tutarını 10 milyar dolar daha düşürerek 65 milyar dolardan 55 milyar dolara indirdiğini duyurdu. Fed, faizler konusunda izlenen politikada belirleyici olarak alınan yüzde 6.5 işsizlik oranı eşiğini de kaldırdığını açıkladı.

    Dün akşam Fed kararı öncesi TSİ 1800 civarında 2.2245/2.2250 seviyesinde işlem gören dolar/TL gece 2.2450'ye kadar yükseldikten sonra TSİ 1206'da 2.2400/2.2415 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6661/2.6670 seviyesinden işlem gördü.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Fed'in kararını dün gece açıkladığı Fomc toplantısı sonrasında bozulan risk algılamalarının Türkiye piyasaları üzerinde de baskı yaratabileceğini tahmin ediyoruz. ABD 10 yıl vadeli tahvillerde görülen yükselişler sonrasında Türk tahvil faizlerinin de yükseleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    Bankacılar piyasada riskten kaçışı tetikleyen en önemli Fed algılamasının ise faiz oranlarında artış eğiliminin uzun vadede de olsa artık daha erken ve daha hızlı artışlarla yapılacağı algısı olduğunu söylediler.

    Fed üyelerinin bankanın faiz oranı tahmininin medyanı uzun vade için yüzde 4 olarak aynı kalırken 2015 sonu için tahmin yüzde 0.75'ten yüzde 1'e 2016 sonu için yüzde 1.75'ten yüzde 2.25'e çıktı.

    Bankacılar bu gelişmenin 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin faiz artırımlarının bir önceki toplantıya oranla daha fazla ve daha erken olacağı algısının piyasada riskten kaçışı tetiklediğini belirttiler.

    Öte yandan piyasada siyasi gelişmeler en önemli iç gündem maddesi olarak izlenmeye devam edecek. Bu kapsamda hafta başından beri TL yaklaşan seçimler öncesi iç siyasi endişelerle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

    Dün CHP'nin dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması için olağanüstü toplantıya çağırdığı TBMM Genel Kurulu'nda AKP'nin gizlilik gerekçesiyle yaptığı itirazların ardından AKP'li TBMM Başkan vekili Sadık Yakut fezlekelerin okunmamasına karar verdi.

    Piyasada bugün iç siyasi endişeler takip edilmeye devam ederken dış piyasalarda ise ABD verileri ve Fed sonrası küresel piyasaların bugün nasıl bir seyir izleyeceği takip edilecek.

    Küresel piyasalarda izlenen bir diğer gelişme ise devam eden Ukrayna Rusya jeopolitik gerginliği. Kırım referandumu sonucunun ardından, mevcut durumun ABD ile Rusya arasında askeri müdahaleye kadar gitmeyeceği beklentisiyle küresel piyasalarda hafta başında başlayan iyimserlik devam ediyor. Ancak piyasa gelişmeleri de yakından takip etmeye devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow