hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finansbank'ın halka arzı ertelendi

    Finansbankın halka arzı ertelendi
    expand

    Yunanistan merkezli National Bank of Greece'in (NBG), yüzde 99.8'ine sahip olduğu Finansbank daha önce Nisan ayı başı olarak bildirdiği halka arz tarihinin ertelendiğini ve piyasa koşullarının izin vermesi halinde işlemin yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının düşünüldüğünü açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NBG'nin elindeki hisselerin yüzde 27'sine kadar olan kısmı için yapacağı halka arzın Nisan başında tamamlanması hedefleniyordu.

    Yunanistan'ın geçirdiği finansal kriz sırasında mali yardım almak zorunda kalan NBG sermayesini güçlendirmek için Finansbank hisselerinin bir kısmının satacağı bir yeniden yapılanma planı geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştı. NBG, Finansbank'taki payını 2015 sonuna kadar yüzde 60'a indirmekle yükümlü bulunurken, Avrupa Komisyonu ile yapılan anlaşma çerçevesinde bankadaki yüzde 13'lük pay 2015 sonuna kadar satılacağı belirtiliyor.

    Bankanın bugün KAP'a yaptığı açıklamada,"National Bank of Greece ve Finansbank arasında, Finansbank paylarının halka arz işlemine ilişkin olarak mevcut zaman çizelgesi dahilinde devam edilmemesi yönünde mutabakata varılmıştır" denildi.

    Aynı açıklamada, bankanın ana hissedarı NBG'nin ve Finansbank'ın halka arza yönelik çalışmalarını devam ettirdiği ve piyasa koşullarının izin vermesi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nca uygun bulunması halinde halka arzın yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının istendiği ifade edildi.

    Ata Yatırım Araştırma Direktörü Cemal Demirtaş, halka arzların yapılması için şu an uygun bir ortamın olmadığını belirterek, "Çünkü piyasa halka arzlar için cazip seviyelerde görünmüyor, piyasa ucuz. Genelde halka arzlarda, piyasalar belirli bir noktaya geldiğinde yapmak yatırımcı güveninin daha iyi olduğu noktalarda hareket etmek daha makuldür. İleriye dönük beklentilerin de hafif olumluya dönüyor olması lazım" dedi.

    "Halka arzları çeçimlerden sonra yapmak biraz daha makul görünüyor" diyen Demirtaş, şunları söyledi:

    "Çünkü böyle piyasalarda önce bardağın dolması lazım, hisse fiyatlarının biraz toparlanması lazım...Ben halka arzlar için şirketlerin yılın ikinci yarısını tercih edeceğini düşünüyorum."

    Piyasada beklenen ve resmi olarak açıklanan büyük halka arzlar arasında, Mayıs'ta planlanan Global Liman ile Yıldız Holding'in en büyük iştiraklerinden süt ve süt ürünleri üreticisi Ak Gıda'nın halka arzı yer alıyor.

    Hisselerinin yüzde 41.8'ine kadar kısmını halka arza hazırlanan Global Liman arzın Mayıs'ta planlandığını açıklarken, Ak Gıda ise sermayesinin yüzde 45'ine kadar olan payların halka arzı için SPK'ya başvurdu.

    Diğer bir halka arz takvimi ise Borsa İstanbul (BIST), tarafından açıklandı. Şirketleşmesi ve gerçekleştirdiği stratejik ortaklıkların ardından planladığı halka arz kapsamında, Borsa İstanbul sermayesinin en fazla yüzde 42.75'ine denk gelecek hisselerin halka arzı için süreci başlattı.

    Ancak yıl sonundan önce tamamlanmasının öngörülen halka arzın 2016 sonuna kadar uzatılabileceği belirtildi.

    Koç, Kalamış Yat Limanı'ndan vazgeçti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow