hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş dünyası en itibarlı üniversiteleri seçti

    İş dünyası en itibarlı üniversiteleri seçti
    expand

    Araştırma sektörünün lider kuruluşlarından BAREM, iş dünyasına en itibarlı üniversiteleri sordu. 286 orta ve üst düzey temsilciyle yapılan araştırma sonucuna göre en itibarlı üniversiteler Koç ve Sabancı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de üniversitelerin itibarını ölçmek, devlet ve vakıf üniversiteleri arasındaki algı benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla yola çıkan BAREM'in araştırmasına, 286 iş dünyası temsilcisi katıldı.

    Sonuçlara göre Koç ve Sabancı Üniversiteleri tüm performans alanlarında başarılı sayılarak itibar skalasında birinci sırada yer alıyor.

    Üniversiteleri sırasıyla ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Galatasaray, Yeditepe, İTÜ, Özyeğin, Bilgi ve Bahçeşehir Üniversiteleri izliyor.

    Dünyanın en saygın 8 üniversitesi bu genci istiyor!

    Eğitim ve yönetim ön planda

    24-27 Şubat 2015 tarihler arasında Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi yöntemiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre üniversitelerin kamuoyu nezdinden itibarlı olması için "eğitim kalitesi" ve "yönetim anlayış" belirleyici unsurlar oldu.

    Boğaziçi evrensel, ODTÜ çevreci

    Araştırmada Koç ve Sabancı Üniversitesi girişimci, rekabetçi ve yenilikçi, Boğaziçi ve Galatasaray Üniversitesi evrensel ve seçkin, ODTÜ cesur, çevreci ve topluma duyarlı, Bahçeşehir ve Bilgi Üniversitesi özgün, öğrenci odaklı ve yenilikçi alanlarında öne çıkıyor.

    Dünyayı takip edenler ön planda

    Araştırma sonuçlarına göre bir üniversitenin kamuoyu nezdinde itibarlı olması için yönetmesi gereken ilk 3 konu ise şöyle:

    "Çok boyutlu ve bağımsız düşünce yeteneğiyle donanmış mezunlar yetiştirmek", "Uluslararası düzeyde kaliteli eğitim verip, eğitimde dünya akımlarını takip etmek", "Eğitimde uygulamaya önem verip öğrencilerini profesyonel yaşama hazırlamak."

    Toplumsal sorunlara duyarlı değiller

    Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversiteleri en kötü performansı "toplumsal sorunlara duyarlılık" konularında gösteriyor. Vakıf üniversiteleri "finansal istikrar", devlet üniversiteleri ise "yetiştirdiği mezun niteliği" konularında ön plana çıkıyor.

    Önce itibar sonra finansal güç!

    Barem Stratejik Araştırmalar Yöneticisi Zafer Natan, itibar yönetiminin artık şirketler kadar üniversitelerin de gündeminde yer alan önemli bir kriter olduğunu söyledi.

    Natan şöyle devam etti:

    "İtibar yönetimi, üniversitelere saygınlık kazanarak farklılaşma imkanı sağlarken aynı zamanda iş sonuçlarını da doğrudan etkiliyor. Üniversitelerin aday öğrenciler ve velileri tarafından tercih edilmesi, öğrencileri için mezunu olmaktan gurur duyulması, kanaat önderleri tarafından takdir edilmesi ve iş dünyasıyla ortak projeler yürütmesi itibarın ana çıktısı olarak değerlendirilebilir.

    Üniversitelerin itibar yönetimi stratejilerine yol gösterecek bu çalışmada, iş dünyası, üniversitelerin itibarını değerlendirirken öncelikle verilen eğitim kalitesine ve yetiştirilen mezunların niteliğine odaklanırken, finansal güç konusunun değerlendirmede daha az öneme sahip olduğu gözlemleniyor.

    Bir diğer önemli nokta ise araştırma kapsamında sorgulanan rasyonel kriterlerde vakıf üniversiteleri daha başarılı olurken, duygusal alanlarda aynı başarıyı sağlayamadıkları görülüyor. Bu konu, önümüzdeki dönemde  vakıf üniversiteleri için yönetilmesi gereken en önemli risk olarak öne çıkıyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow