hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lufthansa: THY görüşmeleri ileri aşamada

    Lufthansa: THY görüşmeleri ileri aşamada
    expand

    Alman havayolu Lufthansa'nın CEO'su Carsten Spohr, yeni bir marka ile uzun mesafeli ve düşük maliyetli uçuşlar başlatabileceklerini ve konuda Türk Hava Yolları (THY) ile ileri düzeyde görüşmeler yürüttüklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamanın ardından THY hisselerindeki kazanımlar yüzde 3'ü buldu.

    Gelir bazında Avrupa'nın en büyük havayolu olan Lufthansa'nın başına Mayıs ayında geçen Spohr, geçen ayki kâr uyarısının ardından şirketin yatırımcılar için çekiciliğini artırmak istiyor. Şirketin piyasa değeri kâr uyarısının ardından bir günde 2 milyar dolar erimişti.

    Spohr'un açıkladığı büyüme planı ile Lufthansa uzun mesafeli hatlarda varlıklarını agresif şekilde artıran Orta Doğulu havayollarının yanı sıra kısa mesafede düşük fiyatlı seferler düzenleyen havacılık şirketleri ile de rekabet etmeyi hedefliyor.

    Lufthansa'nın Seeheim kentindeki eğitim merkezinde basına açıklamada bulunan Spohr, Lufthansa'nın daha az hizmet sunulan düşük fiyatlı seferlerle daha fazla turistik yolcu çekmeyi hedeflediğini söyledi.

    Spohr, "Noktadan noktaya seyahat, merkez bazlı seyahatten daha yüksek dinamiklere sahip" diyerek kıtalararası yolcu trafiğinin yüzde 75'inin, Avrupa içi yolcu trafiğinin ise yüzde 79'unun iş seyahatinden ziyade kişisel sebeplerle yapıldığına dikkat çekti.

    Lufthansa bu kapsamda "Wings" markası altında yürüttüğü düşük maliyetli seferleri artırmayı hedefliyor. Şirket halihazırda kısa mesafeli seferler düzenleyen Germanwings markasının faaliyetlerini Avrupa çapı seferleri kapsayacak şekilde genişletirken, yerel uçuşlar düzenleyen Eurowings havayolunun da sefer sayılarını artırmayı hedefliyor.

    Uzun mesafede ise Münih veya Köln ve Düsseldorf'tan kalkacak seferlerden oluşan bir konsept değerlendiriliyor. Spohr, Lufthansa'nın bu konuda tek başına ilerleyebileceği gibi THY ile ileri düzeyde görüşmeler yürüttüğünü de belirtti.

    THY hisselerinde kazanımlar arttı

    Lufthansa'nın başlatmayı planladığı uzun mesafeli ve düşük maliyetli uçuşlar konusunda THY ile ileri aşamada görüşmeler yürüttüğünü açıklamasının ardından THY hisselerinde kazanımlar yüzde 3'e kadar yükseldi.

    Açıklamanın öncesinde 6.55 liradan işlem gören THY hisseleri 6.72 liraya kadar çıktıktan sonra yüzde 2.46 primle 6.67 liradan işlem görüyor. Aynı saatte BIST-100 endeksi ise yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

    İş Yatırım Havacılık Analisti Efe Kalkandelen Lufthansa'nın açıklamasının ardından THY hisselerinin yükseldiğini belirterek, "Lufthansa, özellikle Ortadoğu'daki havayolu şirketleri ve düşük maliyetli havayolu şirketleriyle artan rekabete karşı geçtiğimiz hafta Air China ile bu hafta da THY ile stratejik ortaklıklar kurarak cevap vermeye hazırlanıyor. Eğer anlaşma imzalanırsa THY bakımından Lufthansa'nın daha yüksek gelirli müşterilerine ulaşabilmesi açısından THY için olumlu olacaktır" dedi.

    Açıklama öncesinde de primli seyreden Lufthansa hisseleri ise yüzde 2.26 artıda seyrediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow