hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüpraş'ın kârı yüzde 300'e yakın arttı

    Tüpraşın kârı yüzde 300e yakın arttı
    expand

    Tüpraş'ın ilk çeyrek net kârı artan kapasite kullanımı, optimizasyon, kur artışından kaynaklı stok kârı, net rafineri marjındaki artış ve ertelenmiş vergi geliri ile yüzde 300'e yakın artarak 511.2 milyon lira oldu ve beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters anketine göre, şirketin rafineri marjındaki artış, stok kârı, kapasite kullanım oranındaki artış ve ertelenmiş vergi gelirinin etkisi ile ilk çeyrekte 376.4 milyon TL net kâr açıklaması bekleniyordu.

    Şirketin KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrekte satış gelirleri de yüzde 13 artışla 9.28 milyar lira olarak gerçekleşti.

    Tüpraş'tan ilk çeyrek sonuçları ile ilgili yapılan açıklamada, "Tüpraş Rafinerilerinde artan kapasite kullanımı ve optimizasyon çalışmalarının yanı sıra, dolar kurundaki artışın stoklarda oluşturduğu değer artışı ve harcama kalemlerinde sağlanan tasarrufların olumlu katkısıyla Tüpraş'ın net rafineri marjı, 2014 yılı ilk çeyrek dönemde geçen yılın aynı dönemine göre 1.51 dolar/varil artarak 2.41 dolar/varil seviyesinde gerçekleşmiştir" denildi.

    Tüpraş'ın FAVÖK'ü de geçen yıla göre yüzde 138 artarak 333 milyon TL oldu.

    Geçen yıl 46 milyon TL düzeyinde olan vergi öncesi kârın, faaliyet kârındaki artışın etkisiyle 232 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 285 milyon TL ertelenmiş vergi gelirinin katkısıyla net dönem kârının 511 milyon TL olduğu kaydedildi.

    Toplam kapasite kullanımının yüzde 3.4 artarak yüzde 68 seviyesine yükseldiği belirtilen açıklamada, "Üretim ve talebin gelişimi paralelinde Tüpraş'ın ilk çeyrekte yurtiçi satışları yüzde 1 artmış, ancak yapılan üretim ve satış optimizasyonuna bağlı olarak ihracatın yüzde 16 daha düşük gerçekleşmesi nedeniyle toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 3.7 azalarak 4.7 milyon ton olmuştur" denildi.

    Bu yıla 108 dolar/varil seviyesinden başlayan ham petrol fiyatının, ilk çeyrek dönem sonunda 106 dolar/varil seviyesinden kapandığı belirtildi.

    Tüpraş 5.4 milyar dolarlık yatırımlarının 4.5 milyar dolarlık kısmını tamamlarken yılın ilk üç ayında 739 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow