hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. kattan düşen ev işçisinin davası bilirkişiye gönderildi

    3. kattan düşen ev işçisinin davası bilirkişiye gönderildi
    expand

    Antalya'da çalıştığı evin camlarını silerken 3'üncü kattan düşerek ağır yaralanan 51 yaşındaki Minire İnal'ın "gündelikçi değil, işçi" olduğunu kanıtlamak için açtığı hizmet tespit davasında dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya'da haftanın iki günü düzenli olarak ev işlerini yapmak için gittiği evde camdan düşerek ağır yaralanan Minire İnal'ın Antalya Birinci İş Mahkemesi'nde açtığı hizmet tespit davasının üçüncü duruşmasına Minire İnal, avukatı Aylin Onursev ile davalı vekili Abide Mine Şen ile SGK vekili Avukat Sevim Sivrikaş katıldı.

    Duruşmayı takip etmek ve Minire İnal'a destek için bir grup kadın da adliyeye geldi.

    Ankara nöbetçi iş mahkemesine talimat yazılarak dosyanın bilirkişi Selahattin Üçüncü'ye gönderilerek tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda bir rapor düzenlenmesinin istenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 11 Mayıs'a erteledi.

    "1.5 yıl bakıma muhtaç yaşadım"

    Minire İnal, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Mart 2009 tarihinde Konyaaltı'nda temizliğe gittiği evin camını silerken üçüncü kattan düştüğünü söyledi.

    Ev işçisi kadınlar "teşvik" istiyor

    Toprak zemine düşmesi sonucu ağır yaralandığını anlatan İnal, bu olay nedeniyle kaburgalarının kırıldığını, omurgasından da ciddi bir ameliyat geçirdiğini açıkladı.

    Cam silerken düştüğü H.K. ve D.A.K. çiftine ait bu evde haftanın iki günü çalıştığını ve sigortasının yapılmadığını anlatan İnal, kazadan sonra çalıştığı evin sahibi olan çiftin kendisini hastaneye kaldırdığını söyledi.

    Hastaneye de gelip giden çiftin bir süre sonra arayıp sormayı kestiğini anlatan İnal, "Ben kazadan sonra iki ay hastanede yattım. 1.5 yıl da bakıma muhtaç yaşadım" dedi.

    Yine ev işinde çalıyor

    Evli ve 2 çocuk annesi olduğunu, kaza nedeniyle iki yıl çalışamadığını, çok zor günler geçirdiklerini, temizlik için gittiği evin sahibinin kendileriyle ilgilenmemesi üzerine sonradan şikayetçi olmaya karar verdiğini anlatan İnal, şunları anlattı:

    Ev İşçileri Sendikası'ndan "kupon" sistemine eleştiri

    "Eşim bu süreçte 600 liraya bir işte çalışıyordu. Evimiz kiraydı. 600 lirayla geçinmeye çalıştık. Borçlandık, kiramızı ödeyemedik. Ben şu anda da tam sağlıklı değilim ama geriye dönük borçlarımızı ödeyebilmek için tekrar çalışmaya başladım. Yine bir ev işinde çalışıyorum ama 30 gün üzerinden sigortalı çalışıyorum.

    Kaza geçirdiğim evin sahipleri ilgilenmediği için iş tespit davası açtım. Karşı taraf kendi savunma dilekçelerinde benim evlerine düzenli gitmediğimi söyledi. Evin sahibi olan bey, benim eşinin arkadaşı olduğumu, ekonomik sıkıntılarım nedeniyle bana yardımcı olmak için ihtiyaç duyduklarında arada bir çağırdıklarını söyledi.

    Oysa ben düzenli gidiyordum. İlk başta haftada bir gidiyordum. Ama bu süreçte evin beyi çalışıyordu. Daha sonra evin hanımı da çalışmaya başlayınca ben haftada iki gün gitmeye başlamıştım. Çünkü işleri yetiştiremiyorlardı. Okula giden bir çocukları vardı."

    Sigortasız çalıştırılan ev işçileri istihdam bürolarına bağlanacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow