hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bank Asya'nın belgeleri hala tamamlanmadı"

    Bank Asyanın belgeleri hala tamamlanmadı
    expand

    AA Finans Masası'na konuk olan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya ile ilgili olarak, "Biz bir oran demedik. Belgelerin hala tamamlanmadığını söylüyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası'nın konuğu oldu.

    Göreve geldikten sonra ilk kapsamlı röportajını AA'ya verdiğine dikkati çeken Akben, bunun, kurumun önemini ve AA'nın habercilik anlayışına verdikleri değeri gösterdiğini dile getirdi.


    Akben, seçim döneminin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine, hükümet kurulması ve seçim süreçlerinde genelde ekonomilerde dalgalanmalar oluştuğunu, bu dalgalanmaların seçim sathına girildiği andan itibaren başladığını, yeni hükümet kurulana kadar volatilitenin arttığını ve belirsizlik ortamı olduğu düşünülerek çeşitli beklentilerin oluştuğunu ifade etti.

    Saray'dan dolar açıklaması

    Türkiye'de son 10 yıl içerisinde bu tür ekonomik kırılganlıkların çok azaldığını vurgulayan Akben, "Bankacılık sektörü de bu olayları satın aldıkları için dün ne isek bugün de çok farklı değiliz. Güçlü bir bankacılık yapımız ve güçlü bir sermaye yeterliliğimiz var. Gelişmekte olan ülkelere, Avrupa ve Amerika'ya baktığımızda onlara göre tabii ki bankacılık sektörü alanında önemli bir potansiyele sahibiz. O piyasalar ile kıyaslanacak bir büyüklükte değiliz ama yapımızın güçlü olması, bu bağlamda da sektöre yabancı ilgisini sürdürüyor" diye konuştu.

    Bankacılık sektörü alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu, yabancı ilgisinin sürdüğünü söyleyen Akben, "Fed'in faiz kararının ne olacağı konusunda belirginlik yok. Eylül ayında Fed'in faiz artırım beklentisi yüzde 100 değil, yine bu tarih esnetilebilir" diye konuştu.

    "Hükümet kurulduğunda belirsizlikler makul seviyeye gelecektir"

    Bir başka soru üzerine Akben, Türkiye'nin krizlere karşı "şerbetlendiğini" belirterek, ülkede bu konuda yetişmiş bir kadro oluştuğunu ifade etti.   

    Kur hareketlerinin seyrine ilişkin de görüşlerini paylaşan Akben, "Kısa zamanda hükümet kurulur, belirsizlikler ortadan kalkarsa, kurlardaki yükselme veya birtakım belirsizliklerin de daha makul seviyelere geleceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.  

    Türkiye'nin kendisine önemli hedefler koyduğunun altını çizen Akben, komşu ülkelerde yaşanan olumsuzlukların normale dönmesinin Türkiye'nin lehine olacağını sözlerine ekledi.

    Kur artışıyla ilgili olarak şu anda bankaları olumsuz etkileyecek durumun olmadığını ifade eden BDDK Başkanı Akben, gidişatın bu bağlamda iyi seviyelerde olduğunu söyledi.

    Dünyanın birçok ülkesinde bankalara devletin kaynak aktardığını dile getiren Akben şunları kaydetti:

    "Türkiye, şu anda bankalarına kaynak aktarmayan nadir ülkelerden birisi. Dünyanın birçok ülkesinde bankalara devlet kaynak aktarıyor. Bankalara kaynak aktarmak gibi bir sorunumuz da yok, böyle bir beklentimiz de yok."

    "Bank Asya'nın belgeleri hala tamamlanmadı"

    Bank Asya ile ilgili spekülasyonlara kimsenin prim vermemesi gerektiğini söyleyen Akben, "Bunlar hukuki çerçevede, kanunlar çerçevesinde sürdürülen işlemler. Kim olsa, hangi banka olsa, bu şartlarda aynı uygulama yapılacaktır. Biz 'belgeler tamamlanmadı' diyoruz. Evet tamamlanmadı, hala tamamlanmadı. Biz bir oran demedik. Belgelerin tamamlanmadığını söylüyoruz" şeklinde konuştu.

    "Bankacılık sektörü kime döviz kredisi vereceğini öğrendi"

    Akben, Türkiye'nin şu anda bankalarına kaynak aktarmayan nadir ülkelerden birisi olduğunu belirterek, "Şu anda bankalara kaynak aktarma gibi bir sorunumuz da yok, böyle bir beklentimiz de yok" dedi.

    Özel sektörün gücüne inandığının altını çizen Akben, "Yılbaşından bu yana dövizdeki kur artışı çok yıkıcı, şirketleri çok zor durumda bırakan seviyelere henüz gelmedi" ifadesini kullandı.

    Akben, büyük riskleri olan şirketlerin risk yönetimiyle dikkat ettikleri için orada da çok büyük bir kırılganlık beklemediklerinin altını çizdi.

    "Sektöre girmek isteyen bankalar var"

    Şu anda sektöre girmek isteyen, müracaat etmiş, dosya almış bir çok ülkeden önemli oyuncular bulunduğunu dile getiren Akben, şunları kaydetti:

    "Son zamanlarda bilhassa küçük kalmış bankalarımız içeride satın almalarla daha büyük hale gelmek istiyor. Ölçek büyüklüğü bu anlamda önem arz ediyor. Bunu sağlamak için satın almalarla bunu yapmak isteyenler de var. Bunun yanında daha önce pazarımıza çok girmemiş ülkelerden çok büyük bankalar şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ciddi manada da bu alana girmek isteyen bankalar var. Şartları yerine getirdiklerinde Türkiye onlara önemli bir şekilde pazarı açmaya hazır. Girmek isteyen insanlar varsa, herhalde bu insanlar boşuna buraya gelmek istemiyorlar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow