hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emeklilere 100 liralık artışla ilgili uyarı!

    Emeklilere 100 liralık artışla ilgili uyarı
    expand

    DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, hükümetin temmuz ayında vereceğini açıkladığı 100 lira zammın emeklilerin tümünün alacağı bir artış olmadığını öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beysülen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara geldikleri taktirde Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere iki ikramiye vereceklerini açıklamasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da temmuz ayında 1000 lira altında aylık alan emeklilere 100 lira artış verileceğini açıklamasına tepki gösterdi.

    Beysülen, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

    "Biz bu açıklamanın da yabancısı değiliz. Çünkü 2011 yılı milletvekili seçimleri öncesinde de zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 'İntibak Yasasını' çıkaracaklarını ve emeklilerin mağduriyetini gidereceklerini açıklamıştı. Ne oldu? İntibak dedikleri ucube bir yasayla işi geçiştirdiler.

    Emekli vekillere tarihi zam yapıldı

    Öncelikle şunun bilinmesinde yarar var. Başbakan'ın yapılacağını açıkladığı 100 TL zam emeklilerinin tümünün alacağı bir artış değildir. Bu açıklamadan sonra gerek yandaş basın gerekse hükümet yetkilileri bu artıştan 5 milyonun üzerinde emeklinin yararlanacağını açıklayarak milyonlarca emekliyi sürükledikleri sefaleti açık ettiler.

    "Farkında olmadan sefaleti itiraf ettiniz"

    Şimdi iktidara sormak gerekmez mi? Hani SSK emeklilerinin en düşük aylığı 1047 lira Bağ-Kur emeklilerinin ki ise 1020 liraydı, o zaman 1000 liranın altında aylık alan 5 emekli uzaydan mı geldi? Elbette uzaydan gelmediler, Türkiye'de yaşıyorlardı. Siz de yaptığınızın önemini vurgulamak isterken farkında olmadan uygulamalarınızla milyonlarca emekliyi sürüklediğiniz sefaleti itiraf ettiniz.

    Diğer yandan ise 5 milyon emeklinin tamamı 100 lira artış almayacaktır. Zira 1000 - 1100 lira arasında aylık alan emeklilerin aylıkları 1100 liraya tamamlanacağına göre 1010 lira alan bir emekli 90 lira, 1090 lira alan emekli ise 10 lira artış alacak demektir.

    Açlık sınırının bin 308 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 700 TL olduğu Türkiye'de 1000 liranın altında aylık alan emeklilere verilecek 100 lira artış emeklilerin hiçbir derdine derman olacak kadar bir artış değildir. Artışın Temmuz ayında verilmesi de ayrıca tartışılması gereken bir durumdur.

    Neden şimdi değil de seçimden sonra?

    Hükümete sormak gerekmez mi neden şimdi değil de seçimden sonra? Sizin iktidar olacağınızın garantisi nedir? Millet size iktidar olacağınıza dair senet mi verdi? İktidar bu düzenlemeyle önce oy sonra maaş artışı diyerek milyonlarca emeklinin oyunu ipotek altına almak istemiştir.

    Emeklilere seyyanen zam Meclis'ten geçti

    Emekliler uyarıyoruz! Sağlıkta reform dediler, cepten ödemelere yetişemez olduk. İntibak Yasası dediler, işi basit bir düzenlemeyle geçiştirdiler.

    Aldığı emekli aylığı ile geçinemediği için işyeri açan veya çalışan emeklilerden yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi alarak milyonlarca emekliyi borçlandırdılar.

    Çalışanlara verilen banka promosyonlarının emeklilere verilmesini sağlayamadılar. Kaynak yok diyerek aylıklarımızı yüzde 2-3 artırırken, özel bireysel emeklilik sistemine milyarlarca lira para aktardılar. Yüzde 10 tamamlayıcı sağlık primi kesintisi için hazırlıklar yapıyorlar.

    Kademeli geçiş nedeniyle hakları gasp edilen yüzbinlerce insan yaşa takıldığı için emekli olamıyor. Taban aylık uygulaması kaldırıldığı ve emekli aylık bağlama oranları düşürüldüğü için emekli aylıkları artık daha düşük hesaplanıp bağlanıyor.

    Binbir zorlukla okuttuğumuz çocuklarımız, işsizlik cehennemine dönmüş ülkemizde iş bulamadıkları için bize muhtaç durumdalar. Açlık sınırı altındaki aylıklarımızla geçinemediğimiz için hepimiz bankalara borçlandırıldık.

    Emekliler; siz siz olun ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözünü asla unutmayın ve 7 Haziran'da sandığa giderken bundan önce verilmiş olup, yerine getirilmemiş olan sözleri aklınızın bir köşesinde tutun."

    Kim ne kadar maaş alıyor?

    Dünya liderlerinin maaşları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow