hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EPDK'dan önemli fatura açıklaması

    EPDKdan önemli fatura açıklaması
    expand

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerini yakından izlediklerini, faturalara yönelik manipülasyonları kabul edemeyeceklerini belirterek, "Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Şirketlerin yapacakları manipülasyonlar ve etkilerinin tamamı kurumumuzca bilinmekte ve gerekli tedbir ve önleyici düzenlemelerimiz hazır" ifadesi kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, elektrikte tüketici şikayetleri ve akaryakıt fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Son günlerde özellikle fatura dönemlerinin değiştirilmesi ile gündeme gelen elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin mevzuat uyarınca yapması gerekenleri, tüketicilere doğrudan veya dolaylı olarak yansıyan tüm işlemleri kurum olarak yakından takip ettiklerini ve gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını belirten Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerini yakından izlediklerini bildirdi.

    Tüketici şikayetleriyle ilgili konuya özel önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, Elektrik Piyasası Dairesinde bir grup başkanlığının tamamen tüketici problemleriyle ilgili çalışmaları yürüttüğünü ve EPDK'ya ulaşan tüketici
    şikayetlerinin ilgili birimce değerlendirilip cevaplandırıldığını ve gerekli görüldüğünde dağıtım şirketlerinin uyarıldığını vurguladı.

    Yılmaz, faturalara yönelik manipülasyonları kabul edemeyeceklerini belirterek, "Fatura dönemlerinin yılın son ayında uzaması, ilk ayında kısalması, güvence bedeli tahsili-iadesi, sayaç sökme-takma, sayaç bedeli gibi fatura tutarını veya ödeme sürecini etkileyen, tarifelere etkisi olan tüm elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin faaliyetlerini yakından takip ediyoruz ve gerekli önlemleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.

    EPDK Başkanı Yılmaz, fatura döneminin uzaması-kısalmasının kayıp-kaçak hedeflerinde şirkete kazandırabilecekleri ya da 2016 yeni tarife dönemi hesaplarına yönelik etkisi, yine güvence bedelinin geç iadesi gibi usulsüz uygulamaların, sayaç bedeli gibi usulsüz tahakkukların, tüketiciye veya 2016 yeni tarife dönemine etkileri üzerinde değerlendirmelerin devam ettiğine dikkati çekti.

    Tüm fatura bileşenleri ile voltaj-gerilim dalgalanması, kesintilerin süresi ve sayısı gibi teknik bileşenlerin de her an yakından kontrol edildiğini, aynı zamanda şirketlerin hizmeti, tüketiciye etkileri ve mali boyutlarının da incelendiğini belirten Yılmaz, 6446 sayılı Kanunla oluşan dağıtım sisteminde tüketicilerin tesis ettiği hatların işletilmesi, arızalarının giderilmesi, bakım-onarımının yapılması ve bu hatların devir alınmasında oluşan problemlerin de takip edildiğini ve gerekli yaptırımların uygulandığını kaydetti.

    Yımaz, elektrikte yatırım ve işletme planlarının dönemlik olduğunu, 2011-2015 döneminin son yılı olması nedeni ile de dağıtım ve tedarik şirketlerinin tüm harcamalarının, gelirleri ile birlikte dağıtım faaliyeti kapsamında yapılmış tüm satın alma ve ihale işlerinin de ayrıca incelendiğini bildirdi.

    Yılmaz, "2016 ve sonrası tarifelerinin belirlenmesinde kullanılmasının yanı sıra usulüne uygun olmayan harcamalar düzeltilerek gerekli yaptırımlar uygulanacaktır" ifadesini kullandı.

    Önleyici düzenlemeler hazır

    Vatandaşların dağıtım ve tedarik şirketleri ile karşılaştıkları problemlerden haberdar olduklarını anlatan Yılmaz, usulsüzlüklerin üzerine doğrudan gidildiğini, herhangi bir istisna gözetilmeden sorunların çözümü konusunda yaptırımların uygulandığı ve şirketlerin gerektiği şekilde cezalandırıldığını kaydetti. Yılmaz, şöyle devam etti:

    "Vatandaşlarımız rahat olsunlar, tüm haklarını koruyacak şekilde kurumumuz çalışmakta, şirketlerin yaptığı manipülasyonlar için gerekli düzeltici/cezalandırıcı çalışmalar yapılmaktadır. Yapacakları manipülasyonlar ve
    etkilerinin tamamı Kurumumuzca bilinmekte ve gerekli tedbir ve önleyici düzenlemelerimiz hazırdır."

    "EPDK olarak haksız kazanılacak bir kuruşun bile peşine düşüyoruz"

    Petroldeki ve dövizdeki son artışların akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıdığına işaret eden Yılmaz, bu dalgalanmanın önümüzdeki süreçte durulacağını ümit ettiğini ifade etti.

    Tüketicilerin rahat olmasını isteyen Mustafa Yılmaz, EPDK'nın akaryakıt piyasasındaki rafineri ve dağıtım şirketlerinin fiyat oluşumunu yakından izlediğini belirtti. Yılmaz, haksız kazanılacak bir kuruşun bile peşine düştüklerini bildirdi.

    THY öğretmen arıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow