hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch Türkiye'nin notunu verdi

    Fitch Türkiyenin notunu verdi
    expand

    Türkiye'nin BBB- olan kredi notunu durağan görünüm ile koruyan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kamu maliyesi ve bankacılık sektörünün Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığını desteklediğini ancak yaklaşan iki seçim öncesinde siyasi hareketliliğin ekonomik görünümü gölgeleyebileceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fitch bu sabah yayımlanan değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin "yüksek düzeyde volatil" bir seyir izlemeye devam ettiğini belirterek, Türkiye'de ekonomiye yönelik politikaların diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla "tutarlılık ve öngörülebilirliğinin daha zayıf olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

    Buna karşılık Türkiye'nin sermaye akışlarında keskin gerilemeler dahil olmak üzere dış şoklara karşı dayanıklılığının gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Fitch, "2002'den bu yana görülen mali konsolidasyon ve görece güçlü bankacılık sistemi 2012'de kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltme kararımızı büyük ölçüde destekledi. Bu faktörler güçlerini koruyor ve dış kırılganlıklara karşı kredi notunu destekliyor" dedi.

    Merkezi yönetimin mali durumunun gelirlerdeki artışın desteğiyle geçen yıl beklentilerden daha güçlü olduğunu belirten Fitch, "Merkezi yönetim açığı geçen yıl GSYH'nin yüzde 1.6'sı düzeyinde, yani 2012'ye göre neredeyse aynı kaldı. 2014-2015 döneminde ise GSYH'nin yüzde 2-3'ü düzeyine doğru ılımlı bir artış bekliyoruz. Türkiye'nin kamu borcuna dair olumlu dinamiklerin devam etmesini bekliyoruz" dedi.

    Fitch, Türkiye'nin kredi notuna dair temel bilinmeyenin ise siyasi risk olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye bu alanda uzun süredir iyi performans göstermiyor... Son seçimlerde AKP beklentileri aşarak yüzde 45'in üzerinde oy almış ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı umutlarını canlı tutmuş olsa da, yaklaşan iki seçim öncesinde siyasi hareketliliğin sürmesini ve dönemsel olarak ekonomik görünümü gölgelemesini bekliyoruz" denildi.

    Ekonomiye dair gerçekleşmelerin şu ana kadar kredi notunu desteklediğini belirten Fitch, büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.2'den yüzde 2.5'e, 2015 için ise yüzde 3.8'den yüzde 3.2'ye düşürdü.

    Kuruluş siyasi riskin kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağını da dikkat çekerek, "Siyasi volatiliteye ekonomi politikalarında beklenmedik adımlarla karşılık verilmesi veya hükümetin etkinliğinin azalması veya iş ortamının zayıflaması... kredi notunu negatif etkileyebilir" dedi.

    Kur üzerindeki baskı yetkililerin sınırlarını belli etti

    TL'nin Aralık ve Ocak aylarında hem Fed'in para politikasındaki belirsizliğin yarattığı küresel riskten kaçış hem de iç siyasi ve sosyal gerilimin artması nedeniyle baskı altında kaldığı dikkat çeken Fitch, "Bu iki şok TL üzerinde güçlü baskı yaratarak, yetkililerin uluslararası likiditeyi korurken aynı zamanda TL'yi savunma becerisinin sınırlarını belli etti" dedi.

    TCMB'nin Ocak ayı sonunda ana politika faizini yüzde 10'a yükselterek piyasada oluşan baskıyı kabul ettiğini belirten kuruluş, "TCMB'nin attığı bu adım yetkililerin ekonomik istikrarı bozacak şoklara karşı iç politikada değişiklik yapmaya hazırlıklı olduğuna dair değerlendirmemizi destekliyor" dedi.

    Not üzerindeki etkenler

    Fitch daha önceki açıklamalarında olduğu gibi cari açıkta kalıcı iyileşmeye, "Net sermaye girişlerinde uzun vadeli enstrümanların payının artması ve uluslararası rezervlerde kalıcı artışın eşlik etmesi" halinde kredi notunun yukarı yönlü etkileneceğini belirtti.

    Fitch ayrıca ilerleyen dönemde enflasyonun daha düşük ve istikrarlı seyretmesi ve brüt iç tasarrufları ile doğrudan yabancı yatırımı artıracak yapısal reformların kredi notunu pozitif etkileyeceğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow