hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbullulara müjde: FSM Köprüsü'ndeki çalışmalar tamamlandı!

    İstanbullulara müjde: FSM Köprüsündeki çalışmalar tamamlandı
    expand

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki (FSM) serbest geçişle ilgili çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, 25 Ocak 2015'te FSM'deki ücret toplama sisteminde başlatılan çalışmaların tamamlandığını ve son rötuşların ardından köprüdeki trafik akışının bugün saat 16.30'dan itibaren normale döneceğini bildirdi.

    FSM'deki çalışmalar kapsamında serbest geçiş ücret toplama sistemi için köprü gişe alanındaki kanopiler ve gişe adalarının kaldırıldığını belirten Elvan, işin planlanandan 6 gün önce bitirildiğinin altını çizdi.

    Elvan, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü kaydederek, yapılan düzenleme ile sürücülerin büyük bir kolaylığa kavuşacağını ifade etti. Elvan, çalışmalar sebebiyle trafikte yaşanan sıkıntıları da hatırlatarak, gösterdikleri sabır için tüm İstanbullulara teşekkür etti.

    FSM'deki çalışmalar

    FSM üzerindeki gişe adalarının kaldırılması ile sürücüler 5 şeritli yolda şerit değiştirmeden ilerleyerek köprüye girecek ve böylece zaman kaybının önüne geçilecek. Yeni düzenleme ile araçların OGS veya HGS geçişine yönelmesine gerek kalmayacak, her şeridin üstünde iki sistemin de tanıyıcı sistemleri olacak.

    Çalışmalar kapsamında 5 gişe adası ekskavatörler ile kırıldı, gişe adaları üzerindeki kanopilerde yer alan beton plaklara karot delikleri açıldı. Plak kirişlerinin tel testere yöntemiyle kesilerek birbirinden ayrılması sağlandı. Kesilen betonarme plak kirişlerinin 100 tonluk vinç yardımıyla yerinden alınması gerçekleştirildi.

    Plak kirişleri beton kırıcılı makinelerle yerde kırılarak moloz haline getirildi ve döküm sahasına nakledildi. İki yüksek dayanımlı ana taşıyıcı ayak kolon ve kirişinin tel testere yöntemi ile kesilerek moloz haline getirilip döküm sahasına nakli sağlandı.

    5 gişe adası ve 2 betonarme ayak temel betonlarının kırılıp zemin seviyesinin altına inilerek asfalta hazır hale getirildi. 5 gişe adasının kurulduğu tüm alandaki yıkım çalışmaları esnasında asfalt yüzeyinde meydana gelen bozulmalar tamir edilip trimer makinesiyle tüm yüzey kemirilip temizlenerek bu kesimdeki otoyol ana gövdesinin asfalt aşınma tabakası yapıldı.

    Eski gişe sistemlerine yönelik asfalt yüzeyindeki tüm işaretleme çizgileri sujeti yöntemiyle silinerek yeni geçiş projesine göre takların altından 5 şeritli geçişe yönelik yatay ve düşey işaretleme tamamlanıp otoyol şerit çizgileri çizilerek geçişe hazır hale getirildi.

    Çalışmalar esnasında en üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı, çevreye ve trafikte seyreden araçlara kırılan parçaların sıçramaması için gerekli özen gösterildi.

    OGS ve HGS aynı şeritte

    Ücret toplama noktalarında şerit tercihi yapma zorunluluğu ortadan kalkacak. OGS ve HGS sistemleri sadece kendi abonelerini ücretlendirecek.

    Sistemin tamamına ilişkin kaçışları OGS sistemi tespit edecek. Geçiş yapan aracın öncelikle plakası OGS sistemine ait kameralarla tespit edilecek, araçta OGS etiketi varsa OGS sistemi tarafından, HGS etiketi varsa HGS sistemi tarafından ücretlendirilecek.

    OGS sistemi, HGS sistemine ait araçlar ile kaçak geçiş yapan araçlara ait plaka bilgilerini bir program yardımıyla HGS sistemine sorgulatacak. HGS sistemi tarafından ücretlendirilen araç plaka bilgileri OGS sistemine tekrar bildirildikten sonra kaçak geçiş yapan araçların plakası, cezalı geçiş uygulaması için kayıt altına alınacak.

    550 bin emekliye müjdeli haber!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow