hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şubat ayı enflasyon rakamı açıklandı

    Şubat ayı enflasyon rakamı açıklandı
    expand

    Tüketici fiyatları enflasyonu Şubat'ta gıda ve ulaşım fiyatlarındaki artış öncülüğünde beklentilere paralel yüzde 0.71 artarken, yıllık enflasyon Ocak ayındaki yüzde 7.24'ten yüzde 7.55'e yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık olarak Ocak'taki yüzde 9.36'dan Şubat'ta yüzde 8.44'e gerilerken, "I" yüzde 8.63'ten yüzde 7.73'e gerilemiş oldu.

    Ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşirken, endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.77, lokanta ve otellerde yüzde 1.06, haberleşmede yüzde 0.94 ve sağlıkta yüzde 0.82 artış gerçekleşti.

    İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Veri detayları, aylık enflasyona en büyük katkının öngördüğümüz gibi 0.67 puan ile gıda grubundan geldiğini gösteriyor. Enflasyona katkı yapan diğer unsur ise dolar/TL'de görülen artış ve petrol fiyatlarının kısmen yukarı gelmesinin etkisiyle artan ulaştırma grubu oldu. TCMB çekirdek göstergelerde iyileşmenin sürdüğünü göstererek Mart ayı politika toplantısında küresel risk iştahı ve dolar/TL izin verirse ölçülü bir indirime gidebilir" dedi.

    Yoksulun enflasyonu zenginin enflasyonundan hızlı artıyor

    Verilere göre Yİ-ÜFE Şubat'ta yüzde 1.20 artarken, yıllık artış Ocak'taki yüzde 3.28'den Şubat'ta yüzde 3.10'a geriledi.

    Reuters'ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre Şubat'ta TÜFE'nin yüzde 0.75 artışla yüzde 7.58'e yükselmesi bekleniyordu.

    Verinin piyasa beklentilerine yakın gerçekleşmesi sonrası kur ve faizde anlamlı bir değişim olmadı.

    TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı aynına göre en fazla artış yüzde 13.7 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller yüzde 12.66, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9.18, sağlık yüzde 8.29, eğitim yüzde 7.96 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

    Şubat ayında en çok salatalığın fiyatı arttı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow