hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ege Üniversitesi’ne homeopati tepkisi

    Ege Üniversitesi’ne homeopati tepkisi
    expand

    Ege Üniversitesi tarafından düzenlenecek 1. Uluslararası Katılımlı Homeopati Kongresi şimdiden tartışmalara yol açtı. Alternatif bir tıp akımı olan homeopatiye karşı çıkanlar, Ege Üniversitesi'nin saygınlığını korumak için kongreyi iptal etmeye çağırdılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ege Üniversitesi'nin 27-29 Kasım 2015 tarihleri arasında Klasik Homeopati Derneği'yle birlikte düzenleyeceğini duyurduğu 1. Uluslararası Katılımlı Homeopati Kongresi, bilimsel olmadığı gerekçesiyle tepkilere neden oldu. Kongrenin web sitesinde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz imzalı davet yazısında homeopatinin, dünyada 200 yıldır kullanılan doğal, bütüncül ve yan etkisiz bir tedavi yöntemi olduğu, ayrıca bu yöntemin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanındığı ifade ediliyor.

    Kongrenin açılış bölümünde Kongre Başkanı E.Ü. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Ulvi Zeybek, İzmir Tabip Odası'ndan Prof Op. Dr. Veli Lök, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Zafer Kalaycı ile Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın söz alacağı duyuruluyor.

    Kongrenin duyurulmasının ardından internette alternatif tıp yaklaşımı olarak görülen homeopati destekçileriyle homeopatiyi "sözde bilim" ve hatta "şarlatanlık" olarak görenler arasında hararetli tartışmalar yaşandı. "Sözde bilim" ile mücadele ettiğini duyuran yalansavar.org sitesi mikro blog sitesi Twitter'da "Kanıta dayalı tıptan uzaklaşıp üfürükçülük ve sözdebilime kucak açan Ege Üniversitesi'ni (@UniversiteEge) kınıyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Sözde bilime desteğini geri çek"

    İnternet üzerinden kampanya düzenlenen Change.org sitesinde de "Sözde bilime desteğini geri çek" başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde homeopati gibi sözde tedavilerin "alternatif tıp" adı altında halka pazarlandığı ve sözdebilimcilerin homeopatik ilaçlardan yüksek karlar elde ettiği iddia edildi. Metinde "Ege Üniversitesi'nin bir sözdebilim olan homeopatiye değil, kanıtlanmış tıbbi tedavilere destek vermesi gerekmektedir. Ege Üniversitesi'nin bu kongreyi iptal etmesi bilimsel saygınlığını koruması için şarttır. Üniversiteler bilim yuvasıdır, sözdebilim yuvası değil!" denildi.

    Ege Üniversitesi’ne homeopati tepkisi

    Homeopati nedir? 

    Wikipedia'ya göre homeopati bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayalı alternatif bir tıp akımı. Homeopati'nin plasebo etkisi dışında bir faydası olduğu bilimsel ve klinik olarak kanıtlanamamıştır. Homeopatik ilaçlar genellikle herhangi bir aktif madde barındırmadıkları için zararsız kabul ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Homeopatinin başlıca ilkeleri arasında "Benzer benzeri iyileştirir" yer alıyor. Yani örneğin uykusuzluğun tedavisi için kahve kullanmak, eser miktardaki kahveyi bol suda seyreltip içirmek gibi çözüm önerileri homeopatinin yöntemlerinden...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow