hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadınlardan TDK'ya "müsait" tepkisi

    Kadınlardan TDKya müsait tepkisi
    expand
    KAYNAKGözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com

    Türkçe Sözlük'te "müsait" kelimesinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. Kadınlar TDK'dan bu cinsiyetçi ifadeyi acilen kaldırmasını istedi. Cnnturk.com'un ulaştığı TDK uzmanı ise halkın ve yazarların kullandığı kelimelerin sözlüğe alınması gerektiğini, bilimsel yaklaşımın da bu olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Dil Kurumu'nca (TDK) hazırlanan Türkçe Sözlük'te "müsait" kelimesinin anlamlarından birinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. TDK'nın bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler. 

    İstanbul Feminist Kolektif, facebook hesabından bu durumu duyurarak "Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi. 

    TDK'dan "bilimsel yaklaşım" açıklaması

    Cnnturk.com'un ulaştığı Türk Dil Kurumu uzmanı, müsait kelimesinin de tıpkı diğer kelimeler gibi mecazi anlam olduğunu ve günlük konuşma dilinde veya yazılı edebiyatta kullanıldığı için sözlükte de yer aldığını vurguladı. Sorularımızı yanıtlayan TDK uzmanı "Günlük konuşma dilinde veya yazılı edebiyatımızda geçen bütün kelimeler Türkçe Sözlük'te yer alır. Bu kelimeler argo da olabilir müstehcen de olabilir hatta müsait kelimesinin ikinci anlamında olduğu gibi kadınları rencide edici de olabilir. Türkçe Sözlük'te bu tür kelimelerin veya anlamların olması Türk Dil Kurumu'nun bunları savunduğu anlamına gelmez. Halkımız ve yazarlarımız hangi kelimeleri kullanıyorsa biz de onları Türkçe Sözlük'e almak mecburiyetindeyiz. Zaten bilimsel yaklaşım da bunu gerektirir" açıklamasını yaptı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadınlardan TDKya müsait tepkisi

    Necmiye Alpay: "Argo diye belirtmek gerekirdi"

    Yazar ve çevirmen Necmiye Alpay da müsait kelimesinde verilen tanımın gündelik dilde ama argo çerçevede yer aladığının altını çizerek "Genel sözlükte o tanımın ya yer almaması lazım ya da yer veriliyorsa mutlaka argo ibaresi olması lazım. Ya italik olarak verilmeli ya açıkça yazılmalı. Dilin standart kullanımında bu tanım yok ama olağan toplumsal ilişkilerde kullanılan sözcükler bu sözlüğe girebilir. Eğer argo olduğu belirtilirse kullanıcı her yerde kabul görmeyeceğini ve söylenmemesi gerektiğini anlar" dedi. Alpay, ayrımcı sözlerin sözlüğa alınıp alınmamasının dilbilimin problemlerinden biri olduğunu belirterek "Sözlüğü yazanlar erkek bakış açısına sahipler. Biz kadınlar yazsak muhtemelen 'erkek argosu' diye bir tanımlama yapardık" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Erkekler de flört etmeye hazır olabilir"

    Ayrıca hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında TDK'nın cinsiyetçi yaklaşımının altı çizilerek şunlar ifade edildi: "Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir." 

    Uygun ve elverişli

    TDK'nın çevrimiçi sözlüğünde müsait, öncelikle "uygun, elverişli" olarak tanımlanıyor. İkinci tanımda ise "flört etmeye hazır kadın" ifadesine yer veriliyor.

    TDK'ya göre "müsait" kelimesinin anlamı için buraya tıklayın.

    Türk Dil Kurumu'na meydan okuyan Türk Dil Kuru mu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow