hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır Cezaevi müze olacak

    Diyarbakır Cezaevi müze olacak
    expand

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 12 Eylül askeri darbesinin ardından adı işkencelerle gündeme gelen E Tipi Cezaevi'nin İnsan Hakları ve Yüzleşme Müzesi'ne dönüştürülmesi için çalışma başlattı. Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kendisinin de bir dönem yattığı cezaevini müzeye dönüştürme isteklerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a ilettiklerini ve ısrarcı olduklarını belirterek, "Cezaevinin geçmişin acılarını kanatan değil, geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin 'İnsan Hakları ve Yüzleşme Müzesi'ne dönüştürülmesi çin hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkanvekili Fırat Anlı, Meclis üyesi Serra Bucak Küçük, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, Diyarbakır Barosu, 78'liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği, Tuhad-Fed, Meya-Der temsilcileri katıldı. Başkan Kışanak cezaevi yerinin imar planında ''müze alanı'' olarak tescil edildiğini, ancak hazinenin buna itiraz ettiğini belirtti. Kışanak, itirazın kabul edilmediğini ve cezaevi yerinin ''müze alanı'' olarak tescilinde ısrar edildiği bilgisini paylaştı.

    Milli Eğitim Şurasında "karma eğitim kalksın" önerisine ret

    ''Sayın Bakana söyledik''

    Kendisi de 12 Eylül döneminde o cezaevinde yatan Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 19 Ekim 2014 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinde, kendisine Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için belediyeye devrini talep ettiklerini ilettiklerini söyledi. Kışanak şöyle konuştu: "Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müze olarak bundan sonra kentimize kazandırılması yönünde meclis kararı olduğunu da sayın bakana söyledik. Diyarbakır halkına, bütün insanlık değerlerine, adalete, eşitliğe, barışa, özgürlüğe sahip çıkan herkes adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu cezaevinin müze yapılmasına talibiz. Cezaevinin geçmişin acılarını kanatan değil, geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz."  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplanan imzalar TBMM'ye ulaştırıldı

    Toplantıda konuşan 78'liler Girişimi sözcülerinden Gani Alkan da, 5 No'lu Cezaevi'nin müze yapılması için topladıkları imzaları TBMM Dilekçe Komisyonu'na ulaştırdıklarını belirtti. Alkan, Adalet Bakanlığı'nın da yeni cezaevinin bitimiyle birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi olarak faaliyette olan cezaevinin Temmuz 2015'te boşaltılacağı bilgisini meclise verdiğini aktardı. Alkan, Kültür Bakanlığı'nın cezaevinin müze yapılması konusunda bir bütçelerinin olmadığını, ancak yerel bir aktör ortaya çıkması durumunda destek olabileceklerini bildirdiğini kaydetti.

    Vatikan'ın ilginç sırları: "Cinsel organ koleksiyonu, seks süiti, kadın papa..."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow