hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yordam Kitap, Germinal'in geliriyle Soma'daki madenci çocuklarına burs verecek

    Yordam Kitap, Germinalin geliriyle Somadaki madenci çocuklarına burs verecek
    expand

    Dünya edebiyatının devlerinden Emile Zola'nın, bir madenci grevinin öyküsünü anlattığı ünlü romanı Germinal, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından herkesin hatırına gelen ilk eserlerden biri oldu. Soma'da ortaya çıkan gerçekler, Germinal'de anlatılan 1860'lar Fransa'sından hiç de farklı değildi. Germinal'i yeniden yayına hazırlayan yayınevlerinden biri de Yordam Kitap'tı. Soma'da "işçi katliamı" diye anılan kaza yaşanınca yayınevi, kitabın gelirini, babasız kalan madenci çocuklarının eğitimine bağışlama kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yordam Kitap emek edebiyatının başyapıtı Germinal'i yayınladı! Kitap, Soma madencilerine adandı; geliri babasız kalan madenci çocuklarına eğitim bursu olarak değerlendiriliyor!

    Yordam Kitap'ın duyurusu şöyle:

    Yordam Kitap, işçi sınıfı ve mücadelesi üzerine yazılmış en etkileyici roman olarak kabul edilen Germinal'i yayınladı. Kitabın basım öncesi hazırlıkları sonuçlanmak üzereyken Soma'dan yüreklere ateş düşüren facia haberi geldi. Bunun üzerine, Émile Zola'nın 19. yüzyıl madencilerini anlattığı bu ölümsüz eser, aradan 150 yıl geçmesine rağmen 19. yüzyıldaki sınıf kardeşleriyle benzer bir kaderi paylaşan Somalı Madencilere adandı. Görüldü ki, (resmî rakamlara göre) 301 işçinin ölümüne yol açan Soma faciası, âdeta göz göre göre yaşanmıştı, çalışma koşulları ve ocakların güvenliği Germinal'de anlatılandan çok da farklı değildi.

    Yordam Kitap, kitabı Somalı Madencilere adayarak, "Soma unutulmasın ve yeni Soma'lar yaşanmasın" çığlığına ortak olmak istiyor. Kitabın gelirini de, babasız kalan madenci çocuklarına eğitim bursu olarak değerlendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Germinal, işçi sınıfı mücadelesini destanlaştıran bir başyapıttır. Romanda, maden ocaklarındaki ağır ve tehlikeli çalışma koşulları, maden işçilerinin yoksulluğu, iç dünyaları, sevgileri ve mücadeleleri üstün bir anlatımla tasvir edilir. Zola'nın uzun süreli gözlemlere dayanarak ince ince ördüğü bu ölümsüz eser, tarih sahnesinde etkin bir özne olarak kendini duyuran proletaryayı, roman kahramanı olarak yeniden canlandırır.

    Acımasız sömürüyü, adaletsizliği, işçilerin yarattıkları değerden neden hiç pay alamadıkları gerçeğini, okurun suratına bir tokat gibi çarpar. Yazıldığı günden bugüne dünya çapında yüzden fazla ülkede yayınlanan ve sinemaya da uyarlanan romanda anlatılan, tarihin acı bir sayfası değildir sadece, 2014 Mayıs'ında Soma'da yaşanan büyük facianın da gösterdiği gibi, işçi sınıfının güncel hikâyesidir.

    Eseri, Germinal'in Türkçedeki ilk ve (sonraki çevirilere esin olan) yetkin çevirisiyle sunuyoruz. Attilâ İlhan'ın "en iyi Zola çevirmeni" dediği Hamdi Varoğlu'nun bu çevirisi, ilk olarak 1941 yılında Semih Lûtfi Kitabevi tarafından iki cilt halinde yayınlanmıştı.

    Germinal, Émile Zola, Fransızcadan Çeviren: Hamdi Varoğlu, 512 sayfa, 20 TL

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma Madencilerinin Anısına...

    Bu kitap yayına hazırlanırken, 13 Mayıs 2014 günü, Soma'dan gelen kara bir haberle yüreklerimiz dağlandı. Özelleştirme ve taşeron sisteminin, aşırı kâr hırsının, denetimsizliğin ve göz yummanın, iktidar kayırmasının, ihmal zincirinin sonucu olarak yaşanan kömür madeni ocağı faciasında (açıklanan resmî rakamlara göre) 301 maden işçisi hayatını kaybetti.

    Maden işçilerinin çetin hayatını, özlemlerini, sevinçlerini ve kavgalarını anlatan bu kitabı, kaybettiğimiz Soma Madencilerinin anısına adıyoruz. Kitabın gelirini de, babalarını kaybeden öğrenim çağındaki madenci çocuklarına bağışlıyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow