hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lewis Carroll’a pedofili suçlaması

    Lewis Carroll’a pedofili suçlaması
    expand

    Alice Harikalar Diyarında'nın yazılışının 150'inci yıldönümü dolayısıyla BBC'de yayınlanacak bir belgeselde, yazarı Lewis Carroll'ın pedofiliye eğilimi olduğu iddialarına yer verilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Charles Dodgson, bilinen ismiyle Lewis Carroll'un 1864'te, 12 yaşındaki Alice Liddell'e armağan olarak kaleme aldığı Alice Harikalar Diyarında, bugün en sevilen çocuk klasikleri arasında yer alıyor. Yazarlığının yanı sıra matematik öğretmeni, Anglikan papazı ve fotoğrafçı olarak da tanınan Carroll hakkında korkunç bir iddia ortaya atıldı.  

    Gelecek hafta BBC'de yayınlanacak The Secret World of Lewis Carroll (Lewis Carroll'ın Gizli Dünyası) adını taşıyan belgeselde, Carroll'ın çocuk ve ergenlere karşı cinsel ilgisi olduğu ve Victoria döneminin Jimmy Saville'i olduğu iddiaları tartışılacak.

    2011'de yaşama veda eden ünlü İngiliz radyo-televizyon sunucusu Jimmy Saville'in ölümünden sonra çocuklara ilgisi olduğu, bazı taciz olaylarına karıştığı ortaya çıkmıştı.

    BAFTA ödüllü gazeteci Martha Kearney tarafından sunulan belgesel, Lewis Carroll'ın çocuklarla ilişkilerini, "Gerçek Alice"e karşı duygularını ve ünlü eserini etkileyen unsurları araştırmayı hedefliyor. Yazarlar Philip Pullman ve Will Self'in de katkıda bulunduğu belgesel, gerçek Alice'in ailesinden gelenlerin konu hakkındaki görüşlerine de yer verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddia, Carroll'un bir Fransız müzesinde bulunan, çıplak bir kız fotoğrafına dayandırılıyor. Arşivde bulunan küçük çıplak kız fotoğrafının, "Gerçek Alice"in ablası olduğu bildiriliyor.

    Lewis Carroll’a pedofili suçlaması

    Adli tıp destekli dedektif soruşturması gibi hazırlanan belgeseldeki araştırmayla ortaya çıkan Carroll hakkındaki bazı "gerçekler" şöyle sıralanıyor:

    * Romana konu olan gerçek Alice'in adı, Alice Liddell. Carroll'ın komşusu Christchurch başpapazının kızı.

    * Carroll, kızkardeşlerin fotoğraflarını çekmiş. Lewis Carroll, Alice ve kızkardeşleri Lorna ve Edith'in kendi çektiği fotoğraflarını, Alice Harikalar Diyarında'nın ilk baskısında kullanmış.

    * Fransa'daki arşivden, Alice'in ablasının çıplak fotoğrafı çıktı. Carroll, Alice'in ablasının tamamen çıplak bir resmini de çekmiş. Çıplak fotoğraf, Alice'in ablası Lorina Liddell'ın ergen döneminin başlangıcına ait.

    Keşke hiç yazmasaydımCarroll, 1891'de dostu Anne Symonds'a yazdığı bir mektupta gerçek ismiyle tanınmamaktan yakınmış, "Bazen keşke Alice in Wonderland'i hiç yazmasaydım dediğim anlar oluyor" demişti.(Taraf, Telegraph)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow